SiolNET. Novice Slovenija
5,78

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prelomna sodba zoper Šiška je pravnomočna

5,78

termometer

Andrej Šiško
Foto: STA

Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo zoper predsednika Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki ga je mariborsko okrožno sodišče marca letos spoznalo za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. Gre za prvo sodbo za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji.

Varda, Štajerska varda Novice Štajerska varda tudi to poletje aktivna, policija spremlja aktivnosti

S takšno odločitvijo, o kateri danes kot prvi poroča Večer, je 49-letni Andrej Šiško pravnomočno obsojen na osem mesecev zapora, ki jih je sicer večinoma že odslužil s priporom. Ob njem je sodni senat pod vodstvom sodnice Vanje Verdel Kokol na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta obsodil še soobtoženega 28-letnega Mateja Lesjaka.

Šiško s svojimi dejanji šel predaleč

Tožilstvo je Šišku očitalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi z oboroženim uporom in pozivanje k strmoglavljenju najvišjih državnih organov, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani.

Andrej Šiško Foto: STA

Že prvostopenjsko sodišče je v obrazložitvi sodbe izpostavilo, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je takrat dejala sodnica, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati.

Obdolžena sta ves čas procesa zatrjevala, da je šlo pri postroju v Apačah za provokacijo oziroma predstavo za javnost. Ob tem je Šiško trdil, da ima po ustavi pravico do ustanovitve dežele in Štajerske varde, a ga je sodnica opozorila, da je to po ustavi mogoče le z zakonitimi sredstvi.

Andrej Šiško Novice Šiško: Evropske volitve so bile neveljavne

Lesjak poskrbel za medijsko pokritost Štajerske varde

Tožilstvo je za Šiška predlagalo leto in štiri mesece zapora, za nekdanjega člana podmladka SDS Lesjaka pa pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Za slednjega, ki je poskrbel za medijsko pokritost postroja Štajerske varde, se je sodnica strinjala s tožilstvom, da je dovolj kazen opominjevalne narave.

matej lesjak Foto: STA

Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj, ki je bila ves čas prepričana o oprostilni sodbi, je takoj napovedala pritožbo. Povedala je, da z odločitvijo višjih sodnikov še ni seznanjena, če pa drži, da so sodbo potrdili, bo šla tudi na vrhovno sodišče, saj da je takšna odločitev sramota za državo. Zadovoljna je vsaj s tem, da višje sodišče po pritožbi tožilstva kazni ni zvišalo in je njena stranka na prostosti.

Skupine civilistov pod vodstvom Štajerske varde in Andreja Šiška so sicer tudi to poletje izvajale vojaška urjenja v štajerskih gozdovih. Na policiji pravijo, da skrbno spremljajo morebitna tveganja, ki bi bila povezana z odklonskimi ravnanji. Doslej niso zaznali, da bi se posamezniki združevali z namenom pripravljanja, načrtovanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov.

Šiško v svojih zapisih na spletu poudarja, da gre pri njihovem združevanju za civilno iniciativo, ki je bila ustanovljena na podlagi ustave in mednarodnih dokumentov o človekovih pravicah. Tudi letošnja tabora na Pohorju in v Kozjem so po njegovem mnenju organizirali na tak način in na zasebnem zemljišču.

Andrej Šiško Novice Šišku osem mesecev zapora, a odhaja na prostost #video

Komentarji

28

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Prinasalec / 04.10.2019. ob 07:27 +23 - 3

  Nikakor ne podpiram nasilnih sprememb režimov. Dejstvo pa je, da so v večini domovanj pri nas, kjer živijo vsaj 3 generacije zamenjali do sedaj najmanj 4 države. Vse menjave so bile nasilne. Obsodba je direktni napad na svobodo in ga. Sodnica se iz zgodovine ni ničesar naučila.

  +23 - 3
 • matjazzz / 04.10.2019. ob 09:19 +15 - 2

  Še en dokaz, da je naše sodstvo transmisija politike! Žalostno, sodniki si ne upajo pošteno soditi, če pa to počnejo jih sodstvo samo odstrani. Radonjič

  +15 - 2
 • Wolf / 04.10.2019. ob 09:15 +12 - 2

  Lepo se kaže, v katero smer gre razvoj naše "svobodne" družbe in kam gredo s sovražnim govorom. Nekdo bo izjavil, da ne mara komarjev, še posebej pa sovraži tigraste -> ljubitelji komarjev ga obtožijo sovražnega govora in naš ljubitelj večernega posedanja v dvoje gre v zapor. Je pa zgodovina zelo zanimiva. Hitlerjev puč ni uspel, desetletje kasneje mu je uspelo preko volitev. Za razliko od francoske revolucije, kjer se jim je zgodilo ljudstvo. Obračuni pa v obeh primerih. To bo še zanimivo.

  +12 - 2
delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin