Torek,
21. 8. 2018,
12.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

Državni zbor SMC

Torek, 21. 8. 2018, 12.50

5 let, 8 mesecev

SMC umika kandidaturo svoje poslanke za podpredsednico DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

SMC bo umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ, so potrdili v stranki. Po dogovoru o kadrovskem razrezu v vladi bo namreč podpredsedniško mesto pripadlo poleg LMŠ še DeSUS. Kdo bo njihov kandidat oziroma kandidatka še ni znano, v stranki pravijo, da se bodo o tem odločili v tem tednu.

Minuli teden sta bili za dve koalicijski podpredsedniški mesti vloženi kandidaturi poslanke LMŠ Tine Heferle in poslanke SMC Monike Gregorčič.

Janez Janša, Miro Cerar
Novice Največ podpore ima SDS, najbolj je upadla SMC

Po dogovoru o ministrski ekipi, po katerem je SMC dobila vodenje štirih ministrstev - neuradno zunanjega, okoljskega, gospodarskega in za delo, pa je SMC kandidaturo svoje poslanke umaknila, na njeno mesto pa bo svojo kandidatko predlagala DeSUS. Ta bo imela v vladi zgolj dva ministra - neuradno obrambnega in kmetijskega.

Podpredsedniki pomagajo predsedniku državnega zbora pri njegovem delu in opravljajo v dogovoru z njim posamezne zadeve z njegovega delovnega področja. Če je predsednik državnega zbora odsoten ali zadržan, ga nadomešča podpredsednik, ki ga določi predsednik.

SMC bo umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ. | Foto: STA , SMC bo umaknila kandidaturo svoje poslanke Monike Gregorčič za podpredsednico DZ. Foto: STA ,

Po poslovniku ima državni zbor največ tri podpredsednike, od tega enega iz največje opozicijske poslanske skupine. Za zdaj še ni jasno, ali bo SDS svojega kandidata predlagala ali ne. V minulem mandatu se je tej možnosti odpovedala, saj so v stranki zaradi pozneje sicer razveljavljene obsodbe predsednika stranke Janeza Janše v zadevi Patria napovedali, da bodo pri delu DZ sodelovali "selektivno".

Za zdaj je tako pričakovati, da bo DZ v četrtek imenoval le eno podpredsednico DZ. Na to mesto so prejšnji teden poleg Gregorčičeve, katere kandidatura bo zaradi drugačnega dogovora v bodoči koaliciji umaknjena, predlagali še poslanka LMŠ Tino Heferle.