Nedelja,
6. 10. 2024,
9.07

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Natisni članek

Slovenija žrtve pomoč BiH poplave

Nedelja, 6. 10. 2024, 9.07

3 minute

Slovenska vlada na pomoč BiH ob poplavah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da Bosni in Hercegovini, ki so jo prizadele hude poplave, zagotovi pomoč v obliki enote za iskanje in reševanje v urbanih okoljih ter enote z reševalnimi psi. Skupna vrednost pomoči bo znašala do 250 tisoč evrov, deloma pa jo bo povrnila Evropska komisija.

Kot so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo Slovenija pomoč BiH pri posredovanju ob poplavah zagotovila na podlagi njenega zaprosila za pomoč prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Naša država bo pomoč nudila od danes do prihodnje nedelje.

Skupna vrednost pomoči bo znašala do 250.000 evrov, Evropska komisija pa jo bo povrnila v višini do 75 odstotkov transportnih in nekaterih operativnih stroškov delovanja enot. Finančna sredstva za izvedbo pomoči bo sicer zagotovilo ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri Upravi RS za zaščito in reševanje.

Vas Luke blizu Fojnice
Novice V BiH umrl tudi zakonski par, ki so ga reševalci našli objetega

Pomoč BiH prihaja tudi iz drugih držav. EU je namreč prek omenjenega mehanizma tja napotila še reševalce iz Hrvaške in Srbije, je danes prek družbenega omrežja X sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Nujno podporo v obliki ekip, črpalk, bagrov, generatorjev in druge opreme pa so po njegovih navedbah poleg Slovenije, Hrvaške in Srbije ponudile tudi Slovaška, Poljska, Albanija, Turčija, Severna Makedonija in Črna gora.

Spodnja Jablanica
Novice Kamnolom usoden za vas blizu Jablanice. Odpadkov niso odpeljali že leta.

Na območju Jablanice in Konjica pogrešajo še najmanj 10 ljudi

Na območju Jablanice in Konjica še vedno pogrešajo od 10 do 15 ljudi, je danes povedal tiskovni predstavnik regionalnih oblasti. Smrtnih žrtev je najmanj 13. Kot še poroča tiskovna agencija BiH Fena, so na terenu vse pristojne službe, pomaga jim okoli 300 prostovoljcev, največ v Jablanici.

Reševalci še naprej iščejo pogrešane, strokovne ekipe pa odpravljajo škodo na prometni, telekomunikacijski in elektroenergetski infrastrukturi. Napovedan je tudi prihod mednarodnih reševalnih ekip, poroča Fena.

Uspeli so vzpostaviti cestno povezavo med Mostarjem in Jablanico, vendar je vožnja po njej dovoljena le za vozila reševalnih služb in nujne primere. Oblasti pozivajo ljudi, naj se ne podajajo na prizadeta območja.

Brez električne energije ostaja še okoli 1100 gospodinjstev, medtem ko so uspeli oskrbo z energijo zagotoviti okoli 3000 gospodinjstvom na območju Konjica in Jablanice.

Prebivalce uničenih območij, ki so ostali brez domov, so namestili v hotelih in domu starejših občanov v Jablanici, številni pa so se zatekli k sorodnikom in prijateljem, še navaja Fena.

poplave v Bih
Novice Z dronom posneli katastrofo v Jablanici #foto #video

Hidrološke razmere se medtem umirjajo. Pristojne službe so danes sporočile, da se vodostaji vseh rek z izjemo Save znižujejo. Ker v prihodnjih dneh ni napovedanih novih obilnejših padavin, pričakujejo, da se bo stanje povsem stabiliziralo.

Sava še vedno narašča, vendar po izračunih hidrologov ne bo dosegla vodostajev, pri katerih bi se prelila iz struge. V primeru občutnejših sprememb vremenskih razmer v povodju Save pa bodo pristojne službe opozorile prebivalstvo, so sporočili.

V BiH sicer danes potekajo lokalne volitve. Osrednja volilna komisija je v minulih dneh volitve preložila za štirih volilne enote, ki so jih prizadele poplave, ter za del volišč v Fojnici, davi pa je sporočila, da preložitev volitev velja za celotno območje Fojnice.