Ponedeljek,
12. 10. 2015,
11.40

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
policija NLB Hrvaška Srbija

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 11.40

6 let, 10 mesecev

Slovenska policija ni predlagala pregona hrvaških in srbskih poslov NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenski kriminalisti niso odkrili razlogov za nadaljevanje pregona domnevnih nepravilnosti pri poslovanju Optime Leasinga na Hrvaškem in Agroživa v Srbiji.

Kot v časniku Večer poroča Vasja Jager, je kriminalistična preiskava zavrgla očitke o nezakonitostih pri poslovanju Optime Leasinga, hčerinskega lizinškega podjetja NLB na Hrvaškem. Iz časa najbolj vprašljivih projektov, ko je družbo vodil Bojan Majič, izvirata spora z Robertom Rotarjem in hrvaškim poslovnežem Goranom Crnčevićem. Ta se je na ovadbo zaradi suma ogoljufanja prek fiktivnih najemov odzval z odškodninsko tožbo, vredno 157 milijonov evrov, Rotar pa v ločenem postopku v odgovor na ovadbo zaradi nevračila 6,7 milijona evrov terja približno pol toliko.

Po zbiranju informacij so slovenski kriminalisti prav tako uradno odstopili od pregona v zadevi slabo zavarovanega kreditiranja srbske živilske družbe Agroživ v znesku 62 milijonov evrov. V Srbiji je zadeva Agroživ po dolgotrajnem postopku doživela sodni epilog, s katerim je bilo vodstvo oproščeno sumov davčnih utaj, družba pa je medtem propadla. V podobnem bosanskem primeru Profin Investa z 22 milijoni evrov, ki jih je družba od NLB prejela za gradnjo poslovne stavbe, ni bilo zgrajeno nič.

Za podrobnejša pojasnila smo se obrnili na policijo, odgovor še pričakujemo.

Policija: Odločitev o pregonu v pristojnosti tožilstva

S policije smo prejeli odziv, da gre pri navedbi o odstopu policije od pregona v omenjenih zadevah za netočen zapis. Slovenska policija je zgolj podala poročili skladno z Zakonom o kazenskem postopku, pri čemer po zbranih obvestilih ni bilo podlage za kazensko ovadbo. Končna odločitev o nadaljevanju ali opustitvi kazenskega pregona pa ostaja v rokah državnega tožilstva.

V obeh omenjenih primerih vseh znakov naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, niso ugotovili. Policija je dodala, da so v škodo NLB od začetka leta 2013 do konca septembra 2015 zaznali skupaj 86 kaznivih dejanj. Policija je 38 primerov že končala, v 26 primerih je tako podala kazenske ovadbe, 12 primerov pa je sklenila s poročilom.

V obravnavi ima policija še 48 povezanih sumov kaznivih dejanj, vodi pa tudi več predkazenskih postopkov v zvezi s kreditiranjem različnih projektov doma in na tujem.