Sreda,
10. 7. 2013,
12.05

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vozniški izpit nepravilnosti

Sreda, 10. 7. 2013, 12.05

5 let, 2 meseca

Slovenci po znanju cestnoprometnih predpisov najslabši v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Od prihodnjega leta bo le še 13 izpitnih centrov z zgolj elektronskim preverjanjem teoretičnega dela vozniškega izpita

Tako napoveduje vršilec dolžnosti direktorja javne agencije za varnost prometa Franc Pojbič. Razmere so skrb vzbujajoče in nevzdržne. Zato imamo na cestah tudi toliko objestnih voznikov, vsakodnevna izsiljevanja v prometu, dogajajo se stvari, ki ne spadajo na cesto, kar ima za posledico številne prometne nesreče. Nadzor nad avtošolami pokazal številne nepravilnosti Nadzor nad delom slovenskih avtošol je pokazal številne nepravilnosti. Nekateri med vožnjo niso bili privezani, posamezniki so bili med delom celo vinjeni. Pomanjkljivosti so se pokazale tudi na področju varovanja osebnih podatkov kandidatov za vozniški izpit. Dokumentacija o kandidatih je v številnih avtošolah neurejena, pa tudi razmetana, inštruktorji se z vozniškimi kartončki celo vozijo domov, kar je nesprejemljivo. Pride tudi do primerov, ko inštruktorji ne opravijo obveznega programa vožnje, pa kandidat kljub temu pride na praktični del vozniškega izpita. Edini uporabljamo papirnate pole pri preverjanju teoretičnega znanja V Sloveniji teoretično znanje za vozniški izpit še vedno preverjamo s papirnatimi polami. Smo edini v Evropi, ki na tak način preverjamo teoretično znanje kandidatov za vozniški izpit, zagotavlja Franc Pojbič. Od novega leta le še elektronsko preverjanje teoretičnega dela vozniškega izpita Na javni agenciji za varnost prometa bodo v prihodnjih mesecih v sklopu projekta informatizacije za 16 izpitnih centrov pripravili nov vprašalnik z okoli 2500 vprašanji, teoretično znanje kandidatov pa bodo preverjali po elektronski poti s pomočjo računalnika. Prvi testi bodo že v jesenskih mesecih, dokončno bo elektronsko preverjanje teoretičnega dela prek elektronskih učilnic izpita zaživelo v začetku prihodnjega leta v 13 izpitnih centrih, ko bo tudi dokončno ukinjen papirnati sistem preverjanja teoretičnega dela izpita.

Teoretični del izpita opravila celo oseba, ki ni razumela slovensko Ne bo več mogoče, da bo nekdo, ki zna nekaj testnih pol na pamet, uspešno opravil teoretični del vozniškega izpita. Dogajalo se je, da so celo nepismeni oziroma tujci, ki ne znajo slovenskega jezika, opravili teoretični del izpita. "V Celju sem bil priča opravljanju teoretičnega dela vozniškega izpita, ko je Albanka, ki ni znala slovensko, kar pomeni, da vprašanj sploh ni razumela, opravila teoretični del vozniškega izpita, to je nedopustno," opozarja prvi mož javne agencije za varnost prometa Franc Pojbič.

Praktično preverjanje znanja na neprimernih lokacijah Praktično preverjanje znanja se izvaja na neprimernih infrastrukturnih pogojih za posamezne kategorije vozil, zato so mnogi kandidati v Sloveniji (izpiti se izvajajo v 16 izpitnih centrih in še desetih dodatnih lokacijah po Sloveniji) v neenakopravnem položaju, podobno tudi komisije, ki preverjajo njihovo znanje. Borut Boc iz omenjene agencije opozarja, da ponekod v celotnem letu pristopi k izpitu manj kot tisoč kandidatov, recimo v Velenju ali na Jesenicah, zato se pojavlja vprašanje, ali je Slovenija dovolj velika in bogata, da imamo tako veliko krajev, kjer se vozniški izpit lahko opravlja. Mnoge lokacije za opravljanje praktičnega dela vozniškega najbolj razširjene B-kategorije za osebno vozilo nimajo niti krožnega križišča ali celo semaforiziranega križišča.