Peter Jančič

Sreda,
2. 9. 2020,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

44

Natisni članek

Koronavirus Državni zbor varda Andrej Šiško

Sreda, 2. 9. 2020, 11.14

3 leta, 7 mesecev

Šiško je moral sleči uniformo in hlače za vstop v DZ #video

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,18

44

Andrej Šiško se je moral večkrat preobleči, da je v tretjem poskusu le lahko vstopil v državni zbor. Najprej je to poskušal v uniformi svoje varde. Ko so varnostniki to zavrnili, se je preoblekel. A je bila potem težava, ker mu vstopa niso dovolili v kratkih hlačah. Po pravilih morajo imeti obiskovalci dolge hlače. Ko mu je eden od vardistov, ki so ostali pred državnim zborom, posodil dolge hlače, je Šiško v tretje vendarle lahko vstopil v državni zbor.

Šiško je ves čas protestiral, da v državnem zboru ne ravnajo pošteno. Opozoril je, na primer, da je pred tednom na sejo, ki so jo o spremembah zakonov o varovanju državne meje in javnem redu sklicali v državnem svetu, lahko brez težav vstopil v uniformi varde. A varnostniki državnega zbora so bili nepopustljivi.

Čepica je ostala

Nekaj težav je imel celo v tretjem poskusu, ko je imel na sebi že dolge hlače in so ga varnostniki opozarjali, da tudi svoje značilne čepice ne sme nositi. A je ni snel. Ker je vztrajal, so varnostniki popustili. Na posnetku je že v stavbi državnega zbora, ko mora skozi napravo, ki preverja, ali imajo obiskovalci pri sebi kaj kovinskega.

Andrej Šiško s kapo | Foto:

Po tem si je Šiško moral, ker so ga varnostniki opozorili na pravila za preprečevanje okužb s koronavirusom, nadeti še masko in odpeljali so ga na vrh stavbe, na balkon nad veliko dvorano, ki je rezerviran za obiskovalce. V običajnih časih pa tudi za novinarje, ki v času koronavirusa nimamo vstopa.

Šiško si je sicer želel v dvorano nižje, da bi kot zainteresirani udeleženec sodeloval v razpravi o uvedbi glob za uniformirance in vaške straže. Podrobnosti o odločanju odbora si lahko preberete v posebnem članku.

delegacija borut pahor aleš hojs matej tonin kolpa črnomelj koronavirus
Novice Pahor noče več vard v svoji palači

Na spodnjem posnetku je Šiško, ko je imel na sebi še kratke hlače, zaradi katerih mu vstopa v državni zbor niso dovolili.

Andrej Šiško v kratkih hlačah | Foto:

Preoblekel si jih je le nekaj metrov stran, da je na koncu vendarle lahko vstopil. Na zadnjem posnetku je že v bolj spodobnih oblačilih, s katerimi je mogoče vstopiti v stavbo državnega zbora.

Andrej Šiško v dolgih hlačah | Foto:

Predlogoma za zakonsko omejitev delovanja vard podpora matičnega odbora

Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je nato danes v drugi obravnavi potrdil dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje. Predlagatelji, gre za poslance iz opozicijskih SD, LMŠ in SAB, želijo z njima omejiti delovanje paravojaških enot oziroma vard.

Varde izvajajo določene naloge, ki jih lahko opravljajo le državni organi, je v imenu predlagateljev zakonov opozoril poslanec SD Predrag Baković. Dogodki, kot so postroj v Apačah, vstop v predsedniško palačo in vpad na policijsko postajo v Slovenski Bistrici, po njegovih besedah kažejo, da se zadeve stopnjujejo.

Gre za prenovljena predloga zakonov, ki ju je že v preteklosti vložilo notranje ministrstvo, takrat pod vodstvom Boštjana Poklukarja. Po Bakovićevih besedah so ju nekoliko dopolnili in popravili v skladu s pripombami parlamentarne zakonodajno-pravne službe. Vlada predlogov ne podpira. Ocenjuje, da so določene spremembe nujne in potrebne, a v bolj premišljeni in jasni opredelitvi zakonskih znakov prekrškov, ki ne bodo vnašale prostora za morebitne dvome in zlorabe, poroča STA.

Zadeve bi po mnenju vlade veljajo urediti celovito. Kot je na seji odbora dejal generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Lado Bradač, že obstoječa zakonodaja omogoča ukrepanje v primeru vard in so na teh podlagah policisti tudi že ukrepali, zato ni razloga, da bi hiteli in izpustili vse tisto, kar je treba v zakonu spremeniti.