Petek,
6. 10. 2017,
13.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

6

Natisni članek

predsedniške volitve 2017 predsedniške volitve Andrej Šiško

Petek, 6. 10. 2017, 13.55

6 let, 6 mesecev

Šiško bo vztrajal pri aktivni udeležbi v predvolilnem boju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

6

Andrej Šiško | Foto STA

Foto: STA

Predsedniški kandidat Andrej Šiško, ki je kandidaturo vložil s podporo stranke Gibanje Zedinjena Slovenija in podpisi volivcev, se je danes vendarle odločil vztrajati pri kandidaturi in aktivnem sodelovanju v predvolilnem boju. K temu naj bi ga prepričali pozivi ljudi, potem ko je še dan prej resno razmišljal o odstopu od kandidature.

Vzroke za svoje pomisleke o vztrajanju pri kandidaturi je Šiško predstavil na današnji novinarski konferenci, kjer je največ kritike letelo na medije in s tem povezano po njegovem mnenju diskriminatorno obravnavanje predsedniških kandidatov.

-> Arbitraža, korupcija, sprava: kakšna so mnenja predsedniških kandidatov? #predsedniskih7 #video #foto
-> Kaj si o predsedniških kandidatih mislijo Bernarda Jeklin, Ivo Hvalica in Edvard Kadič? #video
-> To so obrazi sedmih predsedniških kandidatov #video #predsedniskih7
-> Angelca Likovič: Vzemite lopate, delajte in boste tudi vi kaj imeli #video

-> Odzivi: kje je prispevek, kako kandidati plavajo po našem delu Piranskega zaliva? #predsedniskih7

"Predvolilno tekmo vodijo politične elite in strici iz ozadja"

Predsedniške volitve so po njegovem mnenju nedemokratične in nesvobodne, na kar bi moral v prvi vrsti opozoriti aktualni predsednik in eden od kandidatov Borut Pahor, ki je narodu prisegel, da bo spoštoval pravni red, je dejal.

Namesto tega gre za nepravično predvolilno tekmo, ki jo po njegovem očitno vodijo politična elita in strici iz ozadja. Režimske kandidate naj bi v medijih izpostavljali dnevno že nekaj mesecev in pri tem javnosti vsiljevali, da sta glavna favorita le dva – Pahor in Marjan Šarec.

Moti ga, da se ga prikazuje kot nekdanjega zapornika

Ob tem Šiška moti, da se ga v medijih v glavnem prikazuje kot nekdanjega zapornika, čeprav po zakonu velja za nekaznovanega. Tudi v zvezi s primerom, ki se mu očita, v njegovem taboru trdijo, da je šlo za politično montiran proces.

Medijem očita popolno blokado že v času, ko so zbirali podpise za njegovo kandidaturo, nekaterim pa tudi v času predvolilne kampanje, saj ga komercialni mediji, ki niso podvrženi zakonu, ne vabijo na soočenja.

"Zaradi tega sem resno razmišljal, da bi odstopil. A zaradi odziva ljudi sem se odločil, da ne bi bilo prav. Čeprav se ne strinjam s tem, sem dolžen ostati v kampanji zaradi tistih, ki so me podprli, in bi razočaral njih, s tem pa bi zamrlo tudi njihovo upanje," je dejal Šiško, ki se namerava ukvarjati predvsem s kampanjo na družbenih omrežjih, kjer jih ne more nihče cenzurirati.

Odstopiti od kandidature niti ne more

Kljub razmišljanju o odstopu od kandidature uradne možnosti za to nima. Zakon o volitvah namreč določa, da bi lahko soglasje h kandidaturi umaknil najpozneje 20 dni pred volitvami, ta rok pa se je iztekel v ponedeljek. Kandidat bi se sicer lahko odločil, da ne bo sodeloval v volilni kampanji, kljub temu pa bi bilo na volitvah 22. oktobra njegovo ime še vedno zapisano na volilnem lističu.