Nedelja,
21. 8. 2011,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vrtec Izola selitev

Nedelja, 21. 8. 2011, 10.29

8 let

Selitve izolskega vrtca na "sporno" lokacijo še ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Do odprtja štirih oddelkov izolskega vrtca Mavrica na za mnoge sporni lokaciji sredi poslovno-obrtne cone s 1. septembrom očitno ne bo prišlo.

Reševanje prostorske stiske izolskih malčkov pa se bo pomaknilo v naslednje mesece, je pojasnil župan Igor Kolenc. Najemodajalec, podjetje Topterm, bi moral do 26. avgusta pridobiti uporabno dovoljenje.

110 otrok čaka na prosto mesto Aprila je glede na evidenco prijav na čakalni listi za prosto mesto v izolskem vrtcu ostalo 110 otrok. Občina je zaradi tega konec junija objavila javni razpis za najem poslovnih prostorov za odprtje enote najmanj štirih in največ petih oddelkov Vrtca Mavrica Izola v skupni izmeri najmanj 500 kvadratnih metrov.

V prostorih bi morali med drugim zagotoviti ureditev igralnih in skupnih prostorov za otroke ter prostor za strokovne delavce. Poleg tega so razpisni pogoji zahtevali urejenost zunanjih površin, ki bi zagotavljale neposredno dostopnost z avtomobili, urejene dovoze in dostope. Med pogoji je bil tudi ta, da se morajo prostori nahajati znotraj 400-metrskega območja od sedeža matičnega vrtca. Najem bi veljal za obdobje štirih let (do konca junija 2015), rok vselitve pa je bil 26. avgust.

Precej prahu je nato dvignila izbira prostorov v lasti podjetja Topterm, ki se nahajajo sredi izolske poslovno-obrtne cone, v neposredni bližini avtomehanične delavnice, zloglasne diskoteke Ambasada Gavioli ter tovarn Delmar in Droga.

Občina mora spremeniti namembnost objekta Poleg tega bi morala občina spremeniti namembnost objekta za namen dejavnosti vzgoje in izobraževanja, s čimer je povezana pridobitev novega uporabnega dovoljenja, na kar so že pred časom opozorili na ministrstvu za šolstvo in šport.

"Vsi prostori, ki se bodo v objektu preuredili za potrebe vrtca, kot tudi oprema prostorov bodo morali ustrezati pogojem, ki jih določa pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. Slednje se bo ugotavljalo v postopku vpisa nove lokacije vrtca v razvid izvajalcev javno-veljavnih programov, ki se vodi pri ministrstvu," so pojasnili na ministrstvu.

Nad izbiro lokacije je poleg dela staršev negodovalo tudi več članov občinskega sveta. Svetnik in predsednik izolske SDS Nevio Frank tako meni, da je župan Kolenc ravnal samovoljno ter ni upošteval mnenj staršev. Poleg tega je predlagana rešitev po njegovem prepričanju za otroke neprimerna, ker ne zagotavlja zanje primernih prostorov.

Nenazadnje pa je najem prostorov neekonomična rešitev, je zatrdil Frank. Sam je županu predlagal, da bi otroke preselili v prostore, ki jih trenutno zaseda mestna knjižnica. Omenjena stavba za razliko od Toptermove hale že ima vsa potrebna soglasja in bi lahko z minimalnimi posegi v njej uredili prostore za vrtec. Ob tem bi knjižnico preselili v stavbo v starem mestnem jedru na lokaciji, ki jo je do pred nedavnim zasedala občinska uprava.

Frank opozarja tudi na način, kako je občina prišla do izbire Topterma, na papirju najugodnejšega ponudnika. "Že samo zaporedje dogodkov, ki so si sledili, kaže na to, da cilj tega projekta ni reševanje prostorske stiske vrtca, ampak reševanje nekega pravnega subjekta, podjetja v Izoli," je prepričan.

Prav tako Frank opozarja na širše in bolj daljnosežne posledice spremembe občinskih aktov zaradi potreb umestitve dejavnosti predšolske vzgoje na območje poslovno-obrtne cone. Če bi do tega prišlo, bi imeli vsi ostali lastniki stavb in hal na tem območju možnost doseči spremembo namembnosti svojih zgradb, takšna rešitev pa bi pomenila "dobesedno smrt podjetništva".

Dolga problematika izolskih vrtcev Kolenc pa je opozoril, da ima problematika prostorske stiske izolskih vrtec dolgo brado, za razpis, ki bi zagotovil prostore za štiri oddelke, pa so se na občini odločili, da bi zajeli vse otroke, ki bi sicer ostali brez prostora v vrtcu. Nekatere druge možnosti namreč ne bi predstavljale rešitve za vseh 110 otrok.

Drug problem, ki ga je izpostavil župan, pa je, kako je lahko število otrok "na čakanju" od aprila s 110 padlo na 72. Razlog po njegovem tiči v tem, da obalne občine ne vodijo enotne evidence, kar omogoča, da nekateri starši oddajo več vlog za sprejem otroka v vrtec in tako zameglijo dejansko stanje.

Kot sicer priznava Kolenc, nadomestna lokacija v poslovno-obrtni coni ni idealna, ni pa niti območje neke prave industrije, poleg tega pa bi jim lokacija omogočila enkraten dostop. V ospredju odločitve občine pa je bila želja, da vsi otroci dobijo mesto v vrtcu.

Čeprav mora za pridobitev ustreznih dovoljenj poskrbeti Topterm in se sam v to ne želi spuščati, pa je Kolenc ocenil, da "glede na nastali položaj ni govora, da bi te zadeve bile izpeljane v začetku septembra".

Tako se bo reševanje prostorske stiske otrok pomaknilo v naslednje mesece, določeno število otrok pa bo še nekaj časa na čakalni listi, je dodal župan. Kolenc zavrača očitke o samovolji, saj je šlo pri izbiri Toptermovih prostorov "za strokovno podprto odločitev". Težava je po njegovem ta, da je sam v kratkem času prišel do potencialne rešitve za problem, ki se ga ni dalo rešiti več let, to pa očitno nekatere moti.

Številne možnosti rešitve problematike Najem prostorov je v primerjavi z drugimi možnostmi tudi ekonomsko upravičen, dodaja župan, ki med drugim opozarja, da tako rešujejo začasno "špico" v številu otrok.

Možnost ureditve dveh oddelkov v nekdanji stavbi italijanske osnovne šole v starem mestnem jedru bi namreč povzročala preglavice zaradi dostopa. Zamisel o selitvi vrtca v prostore knjižnice ter hkratni selitvi knjižnice v staro občinsko stavbo pa bi bila prav tako neprimerna. Knjižnico, ki že sedaj deluje v pretesnih prostorih, bi v tem primeru namreč umestili v še manjše prostore in to v spomeniško zaščiten objekt, kjer bi za vsako adaptacijo potrebovali posebna dovoljenja.

Kolenc zavrača govorice, da je s sklenitvijo najemne pogodbe v prvi vrsti pomagal Toptermu, pri tem pa trdi, da je najemna cena 10 evrov na kvadratni meter za notranje ter dva evra na kvadratni meter za zunanje prostore "dobra cena". Če pa s tem tudi pomagajo enemu od izolskih podjetij, ni v tem nič narobe, meni župan.