Sreda,
7. 8. 2019,
9.48

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

15

Natisni članek

prepoved kopanje Žusterna

Sreda, 7. 8. 2019, 9.48

4 leta, 8 mesecev

Nevarnosti ni več: voda v Žusterni je primerna za kopanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

15

Kopalna voda v kopališču na območju Žusterne je ponovno primerna za kopanje, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Rezultati izrednega monitoringa vode so pokazali, da so se razmere na kopališču in kopalnem območju izboljšale. Povečanega onesnaženja ni več možno zaznati.

Na podlagi rezultatov analiz vzorcev vode na kopališču Žusterna, iztoku meteornega kanala in kopalnega območja med izlivom kanala in mandračem Moletom ni več razlogov za odsvetovanje kopanja v morski vodi na omenjenem območju, so sporočili z Agencije za okolje (Arso).

Pri iztoku meteornega kanala voda ni primerna za kopanje

Nadzor vode na tem območju bodo v naslednjih dneh nadaljevali, v primeru onesnaženja pa ukrepali. Hkrati pa na NIJZ opozarjajo, da voda pri samem iztoku meteornega kanala ni primerna za kopanje, kar bo ustrezno označeno.

Meritve, onesnaženje, žusterna | Foto: Arso Foto: Arso

Iz NIJZ so dodali, da pene na vodi kopališča Žusterna in kopalnega območja ni več videti, da prisotnosti smradu po fekalijah ni zaznati, da pa vedo, kje je žarišče težave, in svetujejo nadaljnji nadzor. 

Arso je upravljavcu kopališče predlagal, da trikrat dnevno opravi vidno in olfaktorno kontrolo kopališča in iztoka meteorne vode ter vodi dokumentacijo, kar sicer že izvaja. V primeru zaznanih nepravilnosti pa Arso predlaga, da upravljavec o tem nemudoma seznani Arso in NIJZ.

Meritve, onesnaženje, žusterna
Novice V Žusterni še naprej plapola rdeča zastava, številni kopalci opozoril ne upoštevajo #video

Pred petkom ne bodo odstranili rdeče zastave

Pred petkom na kopališču v Žusterni ne bodo odstranili rdeče zastave. | Foto: STA , Pred petkom na kopališču v Žusterni ne bodo odstranili rdeče zastave. Foto: STA ,

Kot je danes sicer povedal vršilec dolžnosti občinskega zavoda za šport Duško Madžarović, pred petkom zagotovo ne bodo odstranili rdeče zastave na kopališču, saj morajo biti za kaj takega rezultati meritev ugodni vsaj dva dni zapored.

V zavodu za šport zadeve spremljajo vsak dan, Madžarović pa je zagotovil, da bo rdeča zastava plapolala nad kopališčem, dokler ne bodo vrednosti ustrezale standardom.

V koprski Marjetici medtem že od ponedeljka izvajajo akcijski načrt. V torek so začeli tudi preverjati sistem meteornih voda, pri čemer izvajajo kemijsko vzorčenje in terensko organoleptično kontrolo.

"Po korakih bomo pregledali obsežen in razvejan sistem meteornih voda, na katerega gravitirajo kar trije hudourniki. Drugi korak k sistemski rešitvi nastale težave naj bi trajal 14 dni. Znotraj tega pregleda poteka istočasno tudi ugotavljanje morebitnih črnih priklopov na omrežje," so še pojasnili v Marjetici.

cesta Žusterna
Novice Fekalije v vodi, s plaže pri Žusterni pregnali kopalce

Med Moletom in Rexom je še vedno 26 hiš brez kanalizacije, poročajo Primorske novice. Domačini so jim povedali, da se iz njihovih greznic del komunalnih odpadnih vod zagotovo steka v morje. Predsednik Krajevne skupnosti Žusterne Igor Čurin je za Primorske novice povedal, da se pod obalno cesto v morje iztekajo nekateri izpusti.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je v ponedeljek zjutraj začelo izredno preverjanje problematičnega kraka kanalizacijskega sistema na območju Žusterne, kjer je pretekli petek prišlo do onesnaženja. Po poročanju STA so podroben pregled kanalizacijskega sistema že končali, pri tem pa niso ugotovili nepravilnosti.

Bržan: Onesnaženje bi bilo lahko namerno

Po poročanju Radia Koper se je zaradi zdravstvenih težav s prebavnim traktom in vnetjem ušes v povezavi z onesnaženjem pri Žusterni v zadnjih dneh na Obali povečal tudi obisk zdravstvenih ustanov. Koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje je samo v ponedeljek obiskalo več kot 16 ljudi.

Župan Kopra Aleš Bržan je sicer v objavi na omrežju Facebook namignil, da bi bilo lahko onesnaženje namerno. "Naključja so redka, ko se ponavljajo, se moramo resno zamisliti," je med drugim zapisal Bržan. Na koprski občini so prav tako v ponedeljek med drugim opozorili, da se je v zadnjem času povečalo število nedovoljenih posegov v mestno infrastrukturo.

Med drugim so pristojne službe večkrat zaznale, da so šobe za zalivanje zelenic obrnjene v napačno smer, zraven praznega koša za smeti so odpadki, ki so malomarno odvrženi na tla, pojavljajo pa se tudi zamašeni kanalizacijski jaški. Pristojne službe bodo zato o vseh morebitnih nedovoljenih posegih v mestno infrastrukturo dosledno obveščale organe pregona.