SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS za razkritje premoženja funkcionarjev

1

termometer

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev. Cilj je transparentnosti delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju korupcije.

Iz poslanske skupine SDS so sporočili, da predlog zakona zasleduje načelo delitve oblasti, načelo transparentnosti in odprtosti. Po njihovem mnenju je nadzor nad premoženjskim stanjem zavezancev eden osnovnih pogojev preglednosti in zaupanja v javne funkcije, zato je neločljiv del integritete javnega sektorja.

Menijo, da je sprejetje predlaganega zakona neizogibno zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja funkcionark in funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov v času gospodarske krize.

Predlagane spremembe glede nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev po njihovem mnenju narekuje tudi dejstvo, da tudi DZ ni opravljal nadzora nad premoženjskim stanjem treh članov senata Komisije za preprečevanje korupcije. "Treba je poudariti, da v vsem času, odkar je bil imenovan senat, ni bil opravljen niti en nadzor nad premoženjskim stanjem članov senata."

"Odgovornost nad tem, da ta nadzor ni opravljen oziroma še ni končan, je predvsem v vrstah zdajšnje koalicije," menijo poslanci SDS.

Poglavitno rešitev predloga zakona o javnem premoženju funkcionarjev predstavlja dolžnost prijave premoženjskega stanja funkcionarjev ter podatkov o premoženjskem stanju funkcionarjev računskemu sodišču.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin