Petek,
17. 6. 2011,
16.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška SDS

Petek, 17. 6. 2011, 16.57

8 let

SDS za izredno sejo DZ o izvajanju Sopsa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Pavla Gantarja naslovila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi razpravljali o izvajanju maloobmejnega sporazuma s Hrvaško (Sops).

O sporazumu bi razpravljali v luči zapiranja poglavja o ribištvu v pogajanjih sosednje države z EU.

SDS zahteva od vlade poročilo o pravnih posledicah poglavja 13

V SDS predlagajo, da poslanci po opravljeni razpravi sprejmejo sklep, da se je državni zbor seznanil s posledicami suspenza Sopsa, ki so nastale kot posledica zapiranja poglavja 13 o ribištvu v pogajanjih Hrvaške z EU.

V predlogu sklepa nadalje piše, da državni zbor od vlade zahteva, da pripravi poročilo državnemu zboru o vseh pravnih posledicah, ki jih bo imelo dokončno zaprtje poglavja 13, še posebej pa glede ribolovnih pravic v hrvaškem morju in glede možnih pravnih posledic, ki lahko vplivajo na odločanje arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Želijo pravno podlago, ki bo zagotavljala enake pravice kot Sops

Predlog sklepa poleg tega poziva vlado, naj pripravi pravno podlago, ki bo z vstopom Hrvaške v EU zagotavljala Sloveniji enake pravice kot Sops, ter pravno podlago za preprečevanje obmejnih incidentov na morju po vstopu Hrvaške v unijo.

Vlada naj pripravi tudi predlog odprave finančnih posledic, ki jih bo imelo zaprtje poglavja o ribištvu za slovenski gospodarski ribolov, upoštevajoč, da vlada v pristopnih pogajanjih s Hrvaško ni izpogajala odškodnine za čas, ko se Sops ni izvrševal, SDS še piše v predlogu sklepa.

Spomnimo:

Evropska komisija je sredi maja formalno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje za zaprtje pogajalskega poglavja o ribištvu, kmalu zatem pa je to stališče potrdila tudi slovenska vlada. Stališče vlade sta v začetku junija potrdila tudi parlamentarna odbora za kmetijstvo ter zadeve EU. Hrvaška je poglavje o ribištvu zaprla 6. junija na pristopni konferenci na ravni veleposlanikov v Bruslju.

Slovenija naj bi v pogajanjih dosegla izplačilo dveh milijonov evrov pomoči za slovenske ribiče iz evropskih skladov. Slovenski ribiči naj bi pomoč prejemali do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja.

Žbogar: Sops ostaja veljavna mednarodna pogodba

Zunanji minister Samuel Žbogar je minuli teden na seji odbora za zunanjo politiko pojasnil, da Sops ostaja veljavna mednarodna pogodba in da tega dejstva dogovor v okviru poglavja o ribištvu v hrvaških pristopnih pogajanjih ne spreminja.