SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SDS za izredno sejo DZ o izvajanju Sopsa

3

termometer

Poslanska skupina SDS je na predsednika DZ Pavla Gantarja naslovila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi razpravljali o izvajanju maloobmejnega sporazuma s Hrvaško (Sops).

O sporazumu bi razpravljali v luči zapiranja poglavja o ribištvu v pogajanjih sosednje države z EU.

SDS zahteva od vlade poročilo o pravnih posledicah poglavja 13

V SDS predlagajo, da poslanci po opravljeni razpravi sprejmejo sklep, da se je državni zbor seznanil s posledicami suspenza Sopsa, ki so nastale kot posledica zapiranja poglavja 13 o ribištvu v pogajanjih Hrvaške z EU.

V predlogu sklepa nadalje piše, da državni zbor od vlade zahteva, da pripravi poročilo državnemu zboru o vseh pravnih posledicah, ki jih bo imelo dokončno zaprtje poglavja 13, še posebej pa glede ribolovnih pravic v hrvaškem morju in glede možnih pravnih posledic, ki lahko vplivajo na odločanje arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Želijo pravno podlago, ki bo zagotavljala enake pravice kot Sops

Predlog sklepa poleg tega poziva vlado, naj pripravi pravno podlago, ki bo z vstopom Hrvaške v EU zagotavljala Sloveniji enake pravice kot Sops, ter pravno podlago za preprečevanje obmejnih incidentov na morju po vstopu Hrvaške v unijo.

Vlada naj pripravi tudi predlog odprave finančnih posledic, ki jih bo imelo zaprtje poglavja o ribištvu za slovenski gospodarski ribolov, upoštevajoč, da vlada v pristopnih pogajanjih s Hrvaško ni izpogajala odškodnine za čas, ko se Sops ni izvrševal, SDS še piše v predlogu sklepa.

Spomnimo:

Evropska komisija je sredi maja formalno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje za zaprtje pogajalskega poglavja o ribištvu, kmalu zatem pa je to stališče potrdila tudi slovenska vlada. Stališče vlade sta v začetku junija potrdila tudi parlamentarna odbora za kmetijstvo ter zadeve EU. Hrvaška je poglavje o ribištvu zaprla 6. junija na pristopni konferenci na ravni veleposlanikov v Bruslju.

Slovenija naj bi v pogajanjih dosegla izplačilo dveh milijonov evrov pomoči za slovenske ribiče iz evropskih skladov. Slovenski ribiči naj bi pomoč prejemali do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja.

Žbogar: Sops ostaja veljavna mednarodna pogodba

Zunanji minister Samuel Žbogar je minuli teden na seji odbora za zunanjo politiko pojasnil, da Sops ostaja veljavna mednarodna pogodba in da tega dejstva dogovor v okviru poglavja o ribištvu v hrvaških pristopnih pogajanjih ne spreminja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin