Ponedeljek,
16. 12. 2019,
11.16

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

Angelika Mlinar Marjan Šarec minister kohezijska sredstva

Ponedeljek, 16. 12. 2019, 11.16

4 leta, 4 mesece

Šarec v DZ vložil predlog kandidature Mlinarjeve za ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Angelika Mlinar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je v državni zbor vložil predlog kandidature Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico, potem ko je ta danes prejela slovensko državljanstvo. Temu bi lahko v treh dneh sledilo zaslišanje pred pristojnim odborom DZ. O podpori Mlinarjeve se še niso izrekle vse stranke, a tudi podpora vseh koalicijskih poslancev ni samoumevna. V DeSUS imajo različna mnenja in še niso odločeni. Medtem ko glasove obljublja SNS, pa so ostro proti imenovanju Mlinarjeve v Levici, saj po njihovem mnenju neoliberalcev res ni treba uvažati.

Koroška Slovenka Angelika Mlinar, kandidatka za novo ministrico, pristojno za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, je danes prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu. Mlinarjeva je odslej dvojna državljanka, saj ji je avstrijska vlada tik pred zdajci dala zeleno luč za hkratno pridobitev slovenskega državljanstva. Do tega je sicer prišla s tako imenovano izredno naturalizacijo, saj je vlada pretekli teden ugotovila, da obstaja interes Slovenije za njen sprejem v državljanstvo.

Na vrsti zaslišanje pred parlamentarnim odborom

Premier Marjan Šarec je v DZ že poslal njeno ministrsko kandidaturo. Zdaj so na potezi poslanci. Najprej bo na vrsti zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom, ki je lahko sklicano že v treh dneh po vložitvi predloga, najpozneje pa v sedmih dneh. Mogoče je pričakovati, da bodo pohiteli in bo izvedeno že ta teden. Če bo prepričala člane odbora, je ta teden mogoče tudi odločanje o Mlinarjevi na plenarni seji, verjetno izredni.

Odbor za obrambo | Foto: STA , Foto: STA ,

Za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev. Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob predstavitvi kandidature Mlinarjeve odgovornost, da zagotovi to večino, pripisala predsedniku sicer manjšinske vlade Šarcu.

O Mlinarjevi se še niso izrekle vse stranke, do nje ostri v Levici

"Pri nas neoliberalcev res ni treba uvažati, imamo jih kot listja in trave. Malo pa jih je tako radikalnih, kot je Angelika Mlinar," je bil v današnji izjavi v DZ oster koordinator Levice Luka Mesec. Spomnil je na njeno politično delovanje v Avstriji v stranki Neos.

Med drugim se je Mlinarjeva po njegovih navedbah zavzemala za privatizacijo preskrbe z vodo, komunale, zbiranja odpadkov in zdravstvenega sistema. Po Mesčevem mnenju Mlinarjeva ni združljiva niti s sredinsko vlado, kaj šele z vlado, ki naj bi se zavzemala za javno zdravstvo in podobno. "V Avstriji je zagovarjala diametralno nasprotna stališča, kakršnih si pri nas ne privošči niti desnica," je bil še oster Mesec.

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA ,

Medtem ni še jasno, ali bodo kandidatko podprli v koalicijski DeSUS. Kot je danes v DZ dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša, bodo o tem govorili na torkovi seji poslanske skupine. Predstavnike stranke želijo na zaslišanje poslati s konkretnim in točnim stališčem poslanske skupine. Kakšno bo, pa je po njegovih besedah v tem trenutku težko napovedati, saj imajo v poslanski skupini različna mnenja.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je v izjavi v DZ spomnil, da ta resor pripada stranki SAB in glede na to, da kandidatka izpolnjuje vse pogoje, ne vidi razloga za to, da je ne bi podprli. V SD se danes o tem niso uradno izrekli, je pa mogoče pričakovati njihovo podporo.

SDS Mlinarjeve verjetno ne bo podprla

Medtem ni verjetno, da bi Mlinarjevo podprli v SDS, kjer bi kot kandidata za ministra za kohezijski resor pričakovali nekoga, ki je strokovnjak za črpanje EU-sredstev. "Izkušnje iz Evropskega parlamenta na tem področju ne pomenijo dodane vrednosti, saj imamo z neučinkovitim črpanjem evropskih sredstev težave predvsem doma," je navedel vodja poslancev SDS Danijel Krivec.

Angelika Mlinar in Alenka Bratušek | Foto: Vitomir Petrović Foto: Vitomir Petrović

Prepričani so, da je v Sloveniji veliko strokovnjakov, ki bi omenjeni resor znali voditi tako, da črpanje evropskih sredstev ne bi bilo "tako katastrofalno kot v obdobju dveh ministrov iz SAB". "Glede na to, da SAB na ta resor doslej ni znala kandidirati kompetentnih ljudi, dvomimo, da bo tokrat kaj drugače, ko so naredili še dodatne napore, da so v imenu nacionalnega interesa kandidatki Mlinarjevi po izjemno hitrem postopku, ki velja samo za prvorazredne, podelili slovensko državljanstvo," je dodal Krivec.

Poslanska skupina NSi za zdaj še ni razpravljala o kandidatki

"Predvsem odgovornost koalicije je, da podpre kandidatko za novo ministrico. Skrajni čas je, da na tem področju končno dobimo ministrico," je v DZ dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Po Horvatovem mnenju sicer Mlinarjevi izkušnje iz Evropskega parlamenta ne bodo veliko pomagale, ker mora imeti zlasti močno politično podporo v vladi, ki bo delala operativni program izvajanja evropske kohezijske politike. Načina pridobivanja državljanstva Mlinarjeve v NSi ne bodo problematizirali, če je bilo vse v skladu z zakonom.

Angelika Mlinar | Foto: STA , Foto: STA ,

Bodo pa kandidatko podprli v SNS, ker da bo "znova združila slovensko deželo Koroško", je pojasnil predsednik stranke Zmago Jelinčič. Če bodo Mlinarjevo podprli vsi poslanci koalicije in SNS, bo imela udobno večino za izvolitev. Zataknilo bi se lahko, če ji bo podporo odrekla DeSUS.

Potem ko je Mlinarjeva danes prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu, kar je bil pogoj za opravljanje ministrske funkcije, je premier v DZ vložil predlog za njeno imenovanje. Pred pristojnima odboroma DZ se bo predstavila že v torek. Premier verjame, da bo potrjena za ministrico.

Že tretja ministrica v tem mandatu

Mlinarjeva bo tako ob podpori poslancev na čelo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prišla skoraj natanko leto dni za svojim predhodnikom. Iztok Purič je namreč funkcijo nastopil decembra lani, nato pa devet mesecev pozneje odstopil iz osebnih razlogov, ki jih nikoli ni pojasnil. Pred njim je moral s tega mesta zaradi neprimerne komunikacije oditi še en izbranec SAB Marko Bandelli.