Ponedeljek,
3. 11. 2014,
16.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Uroš Rotnik inšpekcija nadzor

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 16.33

8 let, 5 mesecev

Rotnikov primer premalo obsežen za dva inšpektorja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kako je mogoče, da edini zasliševalec v primeru Uroša Rotnika in njegove odvetnice zapusti prostor in pusti dokazno gradivo z zaslišanimi strankami?

Pred kratkim so mediji poročal, da naj bi kriminalisti nekdanjega predsednika uprave Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika ovadili zaradi tatvine dokumentov, te naj bi s svojo odvetnico Varja Holec ukradel med zaslišanjem na Dursu. Med zaslišanjem je namreč inšpektor zapustil pisarno, Rotnik oziroma njegova odvetnica pa naj bi medtem ukradla obrazec, iz katerega izhaja, da ima Rotnik 3,3 milijona evrov gotovine v sefu NLB. Rotnik in njegova odvetnica sta zanikala, da bi ukradla dokumente. Oba je po poročanju medijev sprva ovadil Durs, nato pa še kriminalisti.

Kaj vse je davčna tajnost? S Fursa (s 1. avgustom sta se carinska uprava in davčna uprava združili v Finančno upravo Republike Slovenije (Furs), z vprašanji smo se tako obrnili na zadnjo) nam sicer zaradi varovanja davčne tajnosti niso odgovorili, ali so ovadili Rotnika in Holčevo.

Vprašali smo jih tudi, ali je običajna praksa, da inšpektor med zaslišanjem zapusti prostor, a na vprašanje niso odgovorili. Kaže, da je tudi to vprašanje, ki zadeva konkretnega davčnega zavezanca, na katero ne morejo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. "V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek," navajajo na Fursu .

So nam pa pojasnili postopek zaslišanja.

Koliko zasliševalcev? "Razgovori z zavezanci za davek, ki se opravljajo na sedežu organa, se običajno opravljajo v prostorih, namenjenih za razgovore s strankami, ali v prostorih, v katerih svoje delo opravlja finančni inšpektor. Ali nadzor izvaja en sam inšpektor ali več finančnih inšpektorjev, je večinoma odvisno od vsebine konkretnega primera (obseg nadzora, obdobje nadzora …) ter od razpoložljivosti kadra," so navedli na Fursu.

"V davčnem inšpekcijskem nadzoru mora zavezanec sodelovati pri ugotavljanju dejanskega stanja, ki je pomembno za obdavčenje. Zlasti je dolžan dajati podatke, predložiti poslovne knjige, evidence, poslovno dokumentacijo in druge dokumente na kraju opravljanja davčnega inšpekcijskega nadzora in dajati pojasnila, ki so potrebna za njihovo razumevanje," so zapisali. O vseh dejanjih pa inšpektorji sestavijo zapisnik.

Postopek davčnega inšpekcijskega nadzora vodi finančni inšpektor. Ta je pri opravljanju nalog inšpekcijskega nadzora v okviru svojih pooblastil samostojen in pooblastila izvaja sam, pojasnjujejo.

Furs je sicer nedavno Rotniku odmeril za okoli dva milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti. Rotnik je povedal, da je do zdaj plačeval vse davke in da ne vidi razloga, zakaj bi plačeval dodatni davek.