Petek,
29. 8. 2014,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

klop bolezen

Petek, 29. 8. 2014, 11.42

8 let

Redka bolezen v Sloveniji: prvi primer babezioze pri človeku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Sloveniji so zaznali prvi primer človeka, ki je zbolel za babeziozo. Gre za redko bolezen, podobno malariji, ki je v nekaterih primerih, če se ne zdravi, lahko tudi smrtonosna.

Gre za okužbo s paraziti iz roda Babesia, ki jo prenašajo klopi. Bolezen se pojavlja predvsem pri živalih, v Evropi pa je bilo zaznanih okoli deset primerov, pri katerih se je bolezen pojavila tudi pri človeku, so poročali v Slovenski kroniki na TV Slovenija.

Bolnici je bilo slabo, imela je vročino in bolečine v mišicah Prvi slovenski primer te redke bolezni so potrdili pri 55-letnici, ki so jo pred kratkim sprejeli v bolnišnici v Murski Soboti. Tožila je zaradi visoke vročine, bolečin v mišicah, glavobola in slabosti. Kot nam je pojasnil vodja infekcijskega oddelka murskosoboške bolnišnice Emil Pal, je bolnica opazila tudi temnejši urin. "Glede na epidemiološke podatke, sezono klopov, izvide laboratorijskih preiskav in podatku o tem, da bolnica nima vranice, smo opravili dodatne laboratorijske preiskave," je še pojasnil.

V krvi so našli parazite, ki povzročajo to bolezen, kar je potrdila tudi naknadna analiza, opravljena na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Vodja infekcijskega oddelka je ob tem zatrdil, da se je bolnica zagotovo okužila v Sloveniji in ne v tujini. Zdravljenje je nadaljevala na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, po besedah Pala pa je bilo zdravljenje uspešno, bolnica pa je že v domači oskrbi.

Zbolijo lahko vsi To pomeni še eno bolezen več, ki jo prenašajo klopi. "Babezioza lahko poteka brez simptomov v obliki blage, neznačilne vročinske bolezni ali v hujši, malariji podobni obliki, ki se lahko konča tudi s smrtjo. Posebej so ogroženi bolniki z odstranjeno vranico in okrnjeno imunostjo, zbolijo pa lahko praktično vsi," je pojasnil Pal.

Zdravljenje poteka s kombinacijo protimikrobnih zdravil. Če se bolezen odkrije zgodaj, jo lahko zdravimo zelo uspešno, kar traja v povprečju od sedem do deset dni. Cepiva za to bolezen ni, po besedah Pala pa jo lahko preprečujemo tako, da se ustrezno zaščitimo pred vbodi klopov.

Pomembno odkritje Kot je še povedal infektolog Pal, gre za zelo pomembno odkritje, saj je to po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani prvi dokazan primer babezioze pri človeku v Sloveniji.

"Čeprav je bolezen redka, je pomembno, da bi bili zdravniki v prihodnje pri bolnikih s podobno klinično sliko in laboratorijskimi izvidi pozorni in bi pomislili tudi na morebitno okužbo z babezijami," je še navedel.