Četrtek,
27. 8. 2020,
21.49

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Natisni članek

referendum Radenci

Četrtek, 27. 8. 2020, 21.49

3 leta, 8 mesecev

Radenci: izglasovali referendum o preimenovanju Titove ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,19

16

Roman Leljak | Foto STA

Foto: STA

Svetniki občine Radenci so na današnji seji večinsko podprli razpis referenduma o preimenovanju Titove ceste, je za STA povedal župan občine Radenci Roman Leljak. Napovedal je tudi, da bo v nekaj dneh na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti, ali je referendum z vprašanjem, ki so ga določili svetniki, sploh dopusten.

Vprašanje na referendumu se bo po županovih besedah namreč glasilo: "Ali ste za to, da se spremeni ime Titove ceste?"

Svojo pobudo naj bi na ustavno sodišče vložil v prihodnjih dneh. "Na ta način bom prisilil, da ustavno sodišče odloči, ali bo referendum dovolilo ali ne." Če se sodišče odloči, da se ime spremeni, ga nato niti drugi ne morejo več spremeniti, je dodal, poroča STA.

Sicer pa je za referendum na današnji seji občinskega sveta Občine Radenci glasovalo 14 svetnikov, proti pa je bil le eden, je pojasnil župan. Na referendumu, ki ga bodo izvedli 25. oktobra, bodo občani odgovarjali še na pet drugih vprašanj, ki so pomembna za življenje v občini in bodo pomagala občinskemu svetu, da lažje sprejema odločitve, je pripomnil Leljak.

Preimenovali bi jo v Cesto osamosvojitve Slovenije

Občinski svet je 28. maja z odlokom Titovo cesto preimenoval v Cesto osamosvojitve Slovenije. Pobudniki referenduma so se temu uprli, ker je Titova cesta po njihovem mnenju zgodovinsko dejstvo, na kateri so in bodo lahko gradili prihodnost. Poleg tega pobudniki referenduma menijo, da gre pri preimenovanju za nepotrebno provokacijo župana Romana Leljaka, poroča STA.

Podpisniki so sicer zbrali 127 podpisov, župan pa jih je pozval, naj pobudo dopolnijo, ker ni skladna z zakonodajo. Podpisniki so po dveh županovih zavrnitvah vložili tožbo na upravno sodišče. Julija je ustavno sodišče zadržalo izvrševanje spremenjenega občinskega odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v Radencih do končne odločitve glede pobude o referendumu, na katerem bi v tem zdraviliškem kraju odločali o preimenovanju Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.