Nedelja,
7. 2. 2016,
8.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pust Ptuj kurenti Cerknica

Nedelja, 7. 2. 2016, 8.11

8 let

Pustni karneval na Ptuju obiskalo 40.000 ljudi in 2.500 mask (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pustna nedelja je tradicionalno rezervirana za nekatere največje in najbolj tradicionalne karnevalske prireditve. Večje povorke so potekale na Ptuju, v Cerknici in Cerknem.

Mednarodna karnevalska povorka je na pustno nedeljo na Ptuj znova privabila množico obiskovalcev od blizu in daleč. Po ulicah najstarejšega slovenskega mesta se je letos sprehodilo več kot 2.500 mask, med njimi tudi skupine iz devetih držav. Kljub nekoliko bolj kislemu vremenu si je največji slovenski karneval prišlo ogledat okoli 40.000 ljudi.

Povorko vodil princ karnevala Bertold Draneški Na čelu povorke je bil tudi tokrat princ karnevala Bertold Draneški, ki je v času Kurentovanja iz rok župana Milana Senčarja prevzel mesto oblast, ob vseh ostalih skupinah pa so se predstavili vsi tradicionalni pustni liki iz tega dela Slovenije. Ob picekih, pokačih, kopjaših in oračih so bili tudi tokrat najbolj glasni kurenti, skupaj se jih je zbralo več kot 600 iz vseh delov Spodnjega Podravja.

Organizatorji letošnjega festivala so kljub nekoliko krajšemu letošnjemu dogodku zadovoljni z dosedanjim potekom Kurentovanja, ki se izteka s torkovim pokopom pusta. Kot je povedal župan Senčar je Ptuj znova dokazal, da zna stopiti skupaj in na temeljih stoletnih običajev vsako leto znova pričarati čudovito prireditev, katere ime, vsebina in doživetja so cenjeni daleč naokrog.

"Sedmi najzanimivejši karnevalski festival na svetu" "Kurentovanje, ki ga je Lonely Planet izpostavil kot sedmi najzanimivejši karnevalski festival na svetu, je pomemben del naše lokalne, regionalne in nacionalne identitete in pomembno vpliva na prepoznavnost krajev in regije," je dejal Senčar.

Butalci v Cerknici Karneval je potekal tudi v Cerknici, kjer so že v četrtek oblast v mestu prevzeli Butalci, znameniti pustni karneval pa se je začel v nedeljo "točno okoli 12.32 ure". Tam so bile vse znamenite cerkniške maske, od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera. Zbralo pa se je nekaj tisoč obiskovalcev.

Laufarija praznuje 60. obletnico Osrednje dogajanje na Cerkljanskem je s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem, kjer je bilo še prav posebej slovesno, saj omenjena prireditev letos obeležuje 60 let.

Prireditve v skladu z bogato tradicijo so potekale tudi drugod po državi. Ena bolj znanih prireditev v Pomurju je ljutomerski Fašenk v Lotmerki, ki je dopoldne potekal najprej z otroško maškarado, ob 14. uri pa se je začela povorka skupinskih mask z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo društva v občini in se z njimi odzivajo na aktualne tematike družbe in okolja.

Največja povorka na Gorenjskem v Šenčurju Pustovanje so pripravili tudi na Viru pri Domžalah, kjer je pustni Striček pred časom že prevzel oblast. Največja povorka na Gorenjskem, ki jo tradicionalno pripravljajo Godlarji, je potekala v Šenčurju.

Na Obali so v pustnem času znova združile moči vse tri tamkajšnje občine v okviru Istrskega karnevala, po sobotni koprski je bila tako danes na vrsti še portoroška pustna povorka.

Ne celjskem koncu je eno najbolj znanih pustovanj vsako leto v Mozirju, kamor Pust mozirski vabi že več kot stoletje. "Pustnaki" so sicer mestu zavladali šele v torek, je pa že danes tam potekala otroška maškarada. Tradicionalno otroško pustno rajanje z Romano Krančan je kar dvakrat, dopoldne in popoldne, potekalo tudi v Narodnem domu Maribor.