Četrtek,
29. 12. 2011,
16.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

korupcija

Četrtek, 29. 12. 2011, 16.15

8 let

Protikorupcijska komisija: Dokumenti niso sporni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V protikorupcijski komisiji zavračajo očitke o spornosti dokumentov z oceno korupcijskih tveganj v Fihu.

Kot poudarjajo, trdno stojijo za ugotovitvami v dokumentih, iz katerih tudi izhaja, da se komisija in drugi državni organi z nepravilnostmi v Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) ukvarjajo že nekaj časa.

"Dokumenti komisije so sporni: nestrokovni, zavajajoči in demagoški" Kot je namreč na sredini novinarski konferenci dejal predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Boris Šuštaršič, so ti dokumenti komisije sporni, saj so nestrokovni, zavajajoči in demagoški. Komisija je po njegovem mnenju spregledala nekatere zakone in ni obravnavala tudi humanitarnih organizacij. Prav tako pa je komisija, kot pravi Šuštaršič, delovala časovno usklajeno s politiko, kar ni zakonito.

Kot pojasnjujejo v Komisiji za preprečevanje korupcije, so v dokumentih natančno povzete sodbe upravnega sodišča in poročila računskega sodišča. Utemeljeno in korektno so navedli razloge, zakaj je zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije potreben nujnih sprememb, poudarjajo v komisiji. Prav tako se v oceni korupcijskih tveganj po njihovih navedbah niso mogli izogniti temu, da pri delovanju Fiha in upravljanju javnih finančnih sredstev obstaja vrsta okoliščin, ki kažejo na možnost konflikta interesov, ker so različne funkcije združene v eni osebi.

Šuštaršič med drugim član sveta Fiho in hkrati v različnih vlogah član več delovnih teles Ob tem navajajo, da je Šuštaršič med drugim član sveta Fiho in hkrati v različnih vlogah član več delovnih teles, ki bolj ali manj neposredno odločajo tudi o delitvi javnih finančnih sredstev, s katerimi razpolaga Fiho. Obenem je predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, podpredsednik sveta vlade za invalide, predsednik NSIOS, državni svetnik in ima več različnih funkcij v invalidskih organizacijah in gospodarskih subjektih, ki so porabnik sredstev Fiha, pojasnjujejo.

Šuštaršičeve navedbe, da so dokumenti komisije igrali ključno vlogo pri sprejemanju novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, v protikorupcijski komisiji jemljejo "kot še en dokaz strokovnosti in moči argumentov". Ob tem so izpostavili visoko soglasje poslancev tako pred kot po vetu državnega sveta. Po njihovih navedbah je bilo iz zakonodajnega postopka očitno, da se poslanci sami zelo dobro zavedajo problemov v Fihu in odgovornosti DZ kot ustanovitelja Fiha za zagotovitev preglednega in poštenega financiranja invalidskih in humanitarnih organizacij.

Po zakonu je odgovorna oseba Fiha njegov direktor Na Šuštaršičevo opozorilo, da bi jih morali kot prizadeto stran v postopku o tem obvestiti in jim dati možnost sodelovanja v postopku, pa v komisiji odgovarjajo, da so izdelavo načrta integritete začeli in ga nadaljujejo na podlagi odredbe, ki jo je sprejel nekdanji direktor Fiha. Po zakonu je odgovorna oseba Fiha njegov direktor, Šuštaršič pa to ni, zato ne more biti sogovornik komisije pri izdelavi omenjenega načrta, so pojasnili.

V NSIOS so sicer v sredo po neuspelem poskusu pobude za razpis referenduma o loterijski noveli napovedali ustavno pritožbo.