Sreda,
20. 4. 2022,
18.58

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

12

Natisni članek

Tanja Fajon Volitve 2022

Sreda, 20. 4. 2022, 18.58

2 leti

Propaganda na voliščih je prepovedana, a ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

12

Tanja Fajon pred Gospodarskim razstaviščem, kjer poteka predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev upravne enote Ljubljana. | Dejan Prešiček (levo) in Tanja Fajon pred Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani | Foto Twitter

Dejan Prešiček (levo) in Tanja Fajon pred Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani

Foto: Twitter

Stranke se s propagando ne ustavijo niti pred predčasnimi volišči, je na seji državne volilne komisije danes opozoril Drago Zadergal, ki v komisiji zastopa SDS. Opozoril je, da imajo ponekod stranke celo čisto uradne stojnice, za katera so dobili dovoljenja, in to na območjih, kjer bi to moralo biti prepovedano, v Ljubljani pa je, kot je opozoril, ob predčasnem volišču na gospodarskem razstavišču opazil celo predsednico stranke SD Tanjo Fajon. Po zakonu globa za aktivizem ob volišču znaša 300 evrov.

Na družbenem omrežju Twitter smo zasledili fotografijo predsednice SD Tanje Fajon, ki pred voliščem na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer poteka predčasno glasovanje, propagira svojo stranko. Med drugim je na fotografiji opaziti tudi kandidata na listi SD Dejana Prešička in druge člane njene ekipe.

Novačenje volivcev na območju v obsegu najmanj 50 metrov okrog objekta, v katerem je volišče, je kršitev 65. člen zakona o volitvah v državni zbor, ki določa, da je na dan glasovanja prepovedana vsaka agitacija na volišču.  Kršenje se kaznuje z globo 300 evrov. Na to je volilne odbore s posebnim obvestilom opozorila tudi Državna volilna komisija (DVK). Takšno je obvestilo:

Obvestilo DVK | Foto:

Po neuradnih informacijah se nepravilnosti  dogajajo ob številnih voliščih po Sloveniji. Mogoče je, da je razlog tudi nepoznavanje pravne ureditve. Posnetek truda SD je s Twitterja:

Tanja Fajon pred Gospodarskim razstaviščem, kjer poteka predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev upravne enote Ljubljana. | Foto: Twitter/Daily Loud Foto: Twitter/Daily Loud

Predčasne volitve v državni zbor 2022
Novice Prvi dan predčasnega glasovanja visoka volilna udeležba