Sreda,
28. 2. 2018,
19.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

vesolje Mars Duol Elon Musk

Sreda, 28. 2. 2018, 19.48

6 let, 1 mesec

Pri osvajanju Marsa bi lahko sodelovalo tudi slovensko podjetje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Si predstavljate, da bi ljudje v prihodnosti lahko živeli na Marsu? Potem ko je ameriški izumitelj Elon Musk ta mesec v vesolje poslal vozilo, želi zdaj na rdečem planetu postaviti še mesto. Pri tem mu bo morda pomagalo slovensko podjetje Duol, to po naročilu Nase razvija kupole, ki bi bile na Marsu bivališče za vesoljske posadke.

Novinarka: Lea Majcen/Video: Planet TV


Potem ko je v začetku meseca v vesolje poslal svoj električni avtomobil tesla, ki zdaj kroži v orbiti, si izumitelj Elon Musk na Marsu želi postaviti mesto, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. 

Pri tem poslu bo morda sodelovalo tudi slovensko podjetje Duol, ki proizvaja napihljive hale, v katerih nogomet na zelenici lahko igrajo tudi na Švedskem.

Največja težava za osvajanje vesolja je prevoz tovora

Po besedah lastnika podjetja Duol Dušana Olaja je z zamislijo o kupolah na Marsu k njim pristopila Nasa: "Izbrali so nas, ker smo na Zemlji s svojimi napihljivimi halami, ki jih imamo postavljene za polarnim krogom in v ekstremnih vremenskih pogojih, najbližje tistim pogojem, ki so na Marsu."

Največja težava za osvajanje vesolja je prevoz tovora. Kilogram materiala, ki ga želijo dostaviti na Luno, namreč stane 22 tisoč dolarjev. "Potem si lahko predstavljate, kakšna bi bila cena prevoza do Marsa," je pojasnil Olaj.

Led kot nosilna konstrukcija kupole

Kupole, ki ne potrebujejo konstrukcije, so zato primeren način za pot v vesolje. A če jih na Zemlji pokonci drži zrak, bi na Marsu nosilni element moral postati led.

"Ta led postane nosilna konstrukcija te kupole, istočasno pa je na drugi strani še toplotna izolacija in zaščita pred kozmičnim sevanjem. V končni fazi bi lahko govorili o ekoloških naselbinah na Marsu, ker se lahko ob podiranju teh naselbin led s katalizo spet pretvori v vodik, tega pa je mogoče kot pogonsko gorivo uporabiti za vrnitev na Zemljo," je pripovedoval Olaj.

Kupole bi morale na Marsu stati čez 12 let

Duolove kupole bi morale na Marsu stati čez 12 let, ko se bo po Nasinih načrtih po rdečem planetu sprehajal prvi človek.

"To so kupole, v katerih bi lahko bivalo od štiri do pet ljudi in imajo rok trajanja do pet let. Bile bi preproste, gre zgolj za zasilna bivališča za bivanje teh posadk," je razložil Olaj.

Omenjeni Duolov projekt sicer ni edini, ki je povezan z vesoljem. Svojo kupolo je podjetje namreč v Ljubljani postavilo tudi čez zemeljsko postajo za zajem podatkov satelitov.

"Sateliti ustvarijo velike količine podatkov in te podatke je treba spraviti na Zemljo, zato imamo tako postajo, ki je sposobna satelitu slediti pri preletu od obzorja do obzorja," je pojasnil Hubert Frelih iz Centra odličnosti Vesolje-SI.

Kdaj bo ta satelit opazoval Duolove kupole na poletu do rdečega planeta, pa je zdaj odvisno predvsem od finančnih sredstev, so še poročali v oddaji Planet Danes.