Četrtek,
24. 11. 2022,
10.37

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

5

Natisni članek

dostava paket denar prevara Pošta Slovenije

Četrtek, 24. 11. 2022, 10.37

1 leto, 5 mesecev

Pozor: Pošta Slovenije opozarja na elektronske prevare glede prispelih paketov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

5

Pošta Slovenije prevara | Primer lažnega elektronskega sporočila.  | Foto Pošta Slovenije

Primer lažnega elektronskega sporočila.

Foto: Pošta Slovenije

Pošta Slovenije v zadnjem času ponovno zaznava povečan obseg lažnih elektronskih sporočil, ki vsebujejo obvestilo o prispelem paketu, za katerega je treba plačati manjši znesek poštnine. Lažna elektronska sporočila so na prvi pogled videti tako, kot da jih je poslala Pošta Slovenije, saj vsebujejo logotipe in ime podjetja. Uporabnikom zato svetujejo, naj bodo v času povečanega spletnega nakupovanja še posebej previdni.

Gre za  t. i. "phishing prevaro", s katero skušajo goljufi pridobiti podatke plačilne kartice in v naslednjem koraku zlorabiti kartico ter oškodovati prejemnika elektronskega sporočila. Tovrstnih prevar ni mogoče preprečiti, najbolj učinkovita metoda je ozaveščanje, da prejemniki sami prepoznajo lažna sporočila in ne nasedajo tovrstnim prevaram.

Porast tovrstnih lažnih sporočil predvsem v času božiča in črnega petka

Ker se nakupovanje v zadnjih letih vedno bolj seli na splet, spletni goljufi to spretno izkoriščajo. Predvsem v času povečanega nakupovanja (božični nakupi, črni petek) Pošta Slovenije opaža porast tovrstnih lažnih sporočil. Spletni goljufi pošiljajo lažna elektronska sporočila o prispelem paketu, ob tem pa zlorabijo ime in podobo Pošte Slovenije ali drugih dostavnih podjetij. Poslana e-sporočila, ki so samo na prvi pogled videti pristna, vsebujejo obvestilo, da prejemnika čaka paket, za katerega je treba plačati še dostavo.

V elektronskem sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. Spletna stran je ponarejena in z namenom zavajanja prejemnikov opremljena z logotipi Pošte Slovenije. Če prejemniki sporočila vnesejo zahtevane podatke iz plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki so jo prejemniki prejeli od banke in s katero potrdijo transakcijo. S tem nevede potrdijo transakcijo, ki je praviloma bistveno višja. Praviloma gre za zneske v višini nekaj 100 evrov oziroma do limita, ki ga omogoča kartica.

Primer lažnega elektronskega sporočila. | Foto: Pošta Slovenije Primer lažnega elektronskega sporočila. Foto: Pošta Slovenije

Prejemnik z namenom, da bi čim prej prejel pošiljko, spregleda, da gre za prevaro

Spletni goljufi pri tovrstnih prevarah ciljajo na množičnost in nepozornost prejemnikov tovrstnih lažnih sporočil. Pošljejo veliko število lažnih sporočil in predvidevajo, da kar nekaj prejemnikov teh obvestil nakupuje prek spleta, nekateri od njih pa tudi dejansko pričakujejo paket. Zaradi relativno nizkega zneska v višini nekaj evrov prejemnik z namenom, da bi čim prej prejel naročeno pošiljko, spregleda, da gre za prevaro. Pošta Slovenije zato uporabnike opozarja, naj bodo pozorni in tovrstna sporočila o prispelih pošiljkah natančno preberejo in preverijo.

Pošta Slovenije si prizadeva, da bi tovrstne prevare kar najbolj omejila. Pri tem sodeluje tudi z drugimi inštitucijami, kot sta SI-CERT in policija. Žal tovrstnih prevar ni mogoče preprečiti, saj spletni kriminalci hitro selijo lažne spletne strani na druge domene, lažna sporočila pa pošiljajo iz množice anonimnih e-naslovov.

Ne odpirajte povezav, QR kod ali priponk

Pošta Slovenije opozarja, naj prejemniki nikakor ne odpirajo povezav, QR kod ali priponk v tovrstnih sporočilih, prav tako naj ne vpisujejo svojih osebnih podatkov ali podatkov o plačilnih karticah v spletne obrazce. Pošta Slovenije v nobenem primeru ne zahteva plačila vnaprej, poštnina oz. odkupnina in morebitni drugi stroški se vedno plačajo ob prevzemu paketa, neposredno pismonoši, na poštnem okencu, paketomatu ali na drugem prevzemnem mestu.

Pošta Slovenije spletne kupce o dostavi paketov obvešča po elektronski pošti in s SMS sporočili, v katerih je navedena tudi sprejemna številka pošiljke. Če je v sporočilu navedena sprejemna številka, jo lahko s prejemniki preverijo na spletni strani https://sledenje.posta.si, na klicnem centru (080 14 00, info@posta.si) in se tako prepričajo, ali pošiljka obstaja ali ne.

Več informacij o tem, kako preveriti ali gre za lažno sporočilo in kako ravnati, je dostopnih na povezavi Pošta Slovenije (posta.si).

Še ena prevara: lažna elektronska sporočila o preplačanemu davku

Pri Policijski upravi nova Gorica pa so ponovno opozorili na povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni goljufi in v katerih se predstavijo kot Finančna uprava RS (FURS). 

"Gre za lažna elektronska sporočila, v omenjenih sporočilih spletni goljufi navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži. Ne odpirajte povezav v takšnih sporočilih in ne vnašajte svojih podatkov, saj gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila," opozarjajo pri policiji.

prevara davki | Foto: PU Nova Gorica Foto: PU Nova Gorica

prevara davki | Foto: PU Nova Gorica Foto: PU Nova Gorica

Stephan Morgenstern
Novice V Mariboru prodajal zrak in z milijoni ušel v Dubaj, zdaj so ga prijeli
Hiška
Novice Slovencem hišo ponujajo brezplačno: v resnici gre za past
Novinarska konferenca
Novice Letos prijavljenih za skoraj 14 milijonov evrov spletnih oškodovanj