Torek,
12. 4. 2011,
12.50

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
potres

Natisni članek

Torek, 12. 4. 2011, 12.50

8 let, 3 mesece

Posočje 13 let po potresu skoraj obnovljeno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mineva 13 let, odkar je Posočje prizadel močan potres. Poškodovanih ali uničenih je bilo več kot 1800 objektov, brez strehe nad glavo je ostalo 264 prebivalcev.

Popotresna obnova v bovški in kobariški občini je zaključena, ostaja še nekaj objektov, ki so bili poškodovani v potresu leta 2004. Država je prispevala več kot 100 milijonov evrov Obnova objektov po potresu, ki je Posočje in deloma tudi Gorenjsko prizadel na velikonočno nedeljo leta 1998, je bila zaključena v 11 letih, med 1829 objekti pa je bilo kar dve tretjini stanovanjskih. Država je za odpravo posledic potresa iz proračuna namenila več kot 100 milijonov evrov, od katerih je bilo 70 odstotkov sredstev nepovratnih. Poškodovanih je bilo več objektov sakralne in profane kulturne dediščine V potresu je bilo poškodovanih tudi precej objektov sakralne in profane kulturne dediščine. Štiri odstotke vseh sredstev so zato namenili za obnovo sakralnih objektov, devet odstotkov pa za profano kulturno dediščino. Za obnovo infrastrukture so namenili 13 odstotkov sredstev.

Obnova je vključevala tudi komunalno ureditev v Logu pod Mangartom Obnova po potresu leta 2004, ki je poškodoval tudi nekatere objekte, ki jih je poškodoval že potres leta 1998, naj bi bila zaključena najkasneje v štirih letih. V sklopu obnove po potresu iz leta 1998 so zgradili tudi celotno komunalno ureditev v vasi Log pod Mangartom, ki jo je dve leti kasneje poškodoval murasti tok izpod Mangarta.

Ovadba zaradi domnevnih nepravilnosti pri obnovi Ob obletnici katastrofalnega potresa je tedanji župan občine Bovec Siniša Germovšek ponovno opozoril na nepravilnosti pri popotresni obnovi. Zato je znova vložil ovadbo na posebno skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Med ovadenimi so tudi nekdanji okoljski minister Janez Kopač, državni sekretar Radovan Tavzes in vodja državne tehnične pisarne Stane Beguš.

Kot je sporočil Germovšek, so glavne napake popotresne obnove "famozni S-projekt, neenakost pred zakonom, oderuške cene za rušenje, projekte in gradnjo, 'ugodna' posojila prebivalcem, nekvalitetna gradnja, nadzor znotraj državno-tehnične pisarne, ki je delal v škodo oškodovancev in druge".