Petek,
3. 6. 2022,
6.42

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,46

42

Natisni članek

nalivi Slovenija neurje nevihta toča

Petek, 3. 6. 2022, 6.42

1 leto, 10 mesecev

Popolna norost: neverjetno, kaj so včeraj na slovenskih avtocestah počeli vozniki #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,46

42

V večernih urah in vse do sredine noči je v osrednjem delu Slovenije divjalo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Nekateri vozniki, ki so se v času toče vozili po avtocesti, so se ustavljali pod nadvozi in tako želeli obvarovati svoja vozila pred poškodbami, s tem pa so zavirali promet in ogrožali druge udeležence.

Policisti opozarjajo, da je ustavljanje pod nadvozi avtocest zelo nevarno, saj se v takih primerih pogosto zgodijo naleti vozil in hujše prometne nesreče, zato pozivajo voznike, naj se pod nadvozi v primeru toče ne ustavljajo.

Včeraj je bilo po do zdaj zbranih podatkih zabeleženih 225 dogodkov v tridesetih občinah osrednje Slovenije. Aktivirani so bili gasilci iz 81 prostovoljnih gasilskih društev, štirih poklicnih enot in industrijske gasilske enote. Meteorna voda je predvsem zalivala kleti objektov, nanosila blato na vozišča in v prostore objektov. Močan veter je odkrival strehe, podrl več dreves na vozišča, objekte in osebna vozila.

Novice V Sloveniji že divja nevihta: ponekod toča debela kot jajce

Toča uničila poljščine, vozila in strehe na objektih

Toča je uničila več streh objektov, vozil in seveda poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in vozišča ter občanom pomagali na druge načine, so zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

Toča v velikosti teniških žogic je padala v Celju, Žalcu, na Polzeli in v Rogaški Slatini.

Po močnem neurju na Dolenjskem veliko škode, najhuje je bilo v Mokronogu

Občine Mirnske doline, Šmarješke Toplice, Novo mesto, Šentjernej in Škocjan je v četrtek po 20. uri zajelo močno neurje, ponekod tudi z debelo točo. Najhuje je bilo v Občini Mokronog - Trebelno, kjer je po besedah župana Antona Mavra padala tudi kot jajce debela toča. Poleg škode na stavbah, strehah in vozilih je ta veliko škode naredila tudi drugje.

Veliko škode je na poljščinah, v sadovnjakih, na drevesih, vinogradih in drugih površinah, točo pa so morali na nekaterih cestnih odsekih plužiti. Gasilci so sicer delali v treh skupinah, mobilizirali so tudi zimsko cestno službo, je Maver povedal za STA.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje se je ob 20.50 silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo razbesnelo nad kraji Občine Mokronog - Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves.

Potrgal je vodnike električne napeljave. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu, posledice toče so vidne na pročeljih stavb, oknih in žaluzijah. Toča je poškodovala tudi več kot sto vozil. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je zagorel drog električne napeljave. Za odpravljanje posledic neurja so aktivirali domače gasilce in dežurne delavce cestnega podjetja in Elektra Celje.

Hudo je bilo tudi v Občini Mirna, kjer sta besnela močan veter in debela toča. Meteorna voda je zalila veliko stanovanjskih hiš, gospodarskih poslopij in prostore Osnovne šole Mirna. Veter je razkril strehe na več stavbah in na ceste podrl številna drevesa. Potrgal je vodnike električne napeljave. Padla drevesa so poškodovala več vozil, plazovi pa so zasuli več lokalnih cest.

Na terenu je bilo več kot 50 gasilcev in preostalih dežurnih delavcev. Oceno škode in dokončno sanacijo posledic neurja bodo nadaljevali v prihodnjih dneh.

O škodi zaradi močnega vetra, padavin in toče poročajo tudi iz drugih omenjenih dolenjskih občin. Pristojne službe bodo ocenjevanje škode nadaljevale v prihodnjih dneh, je še sporočil novomeški center za obveščanje.

Na mokronoški občini so povedali, da so v mokronoški šoli pouka danes prosti učenci od 6. do 9. razreda, na Mirni pa šolski pouk poteka nemoteno.

Meteorne vode zalile slovenjgraško bolnišnico

Meteorne vode so v sredo zvečer zalile tudi kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. Na enem delu bolnišnice je meteorna voda pritekla po klančini, kjer dostavljajo zdravila. Na drugem delu bolnišnice je voda prebila kletno okno, vdrla v eno od ambulant in jo poplavila.

Kot je danes za STA povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, je bilo v tej ambulanti okoli 20 centimetrov vode, ki se je potem razlila po celotni kleti bolnišnice. Ambulanta je danes zaprta, bolnike bodo o tem obvestili, kolikor lahko, preostale pa bodo pregledali v drugi ambulanti. Preveriti morajo tudi nekaj računalnikov, ki jih je zalila voda.

Vsa ključna infrastruktura bolnišnice je ohranjena, kot tudi električna napeljava, računalniški sistem dela normalno, je še dejal Lavre.

Toča, velika kot jajce, je v sredo zvečer zajela tudi dele Koroške, Savinjske doline, Celja in Kozjanskega. Predvsem je nastala škoda na poljščinah in strehah različnih objektov.

Toča na Hrvaškem povzročila ogromno škodo

Močno neurje, ki se je v četrtek popoldne razbesnelo nad vzhodno Slovenijo, se je nato pomaknilo nad Hrvaško in tudi tam povzročilo ogromno škodo. Toča je klestila na območju Kumrovca in Hrvaškega Zagorja severno od Zagreba ter povzročila veliko škode na objektih in avtomobilih, pa tudi na poljih, vrtovih, vinogradih in v sadovnjakih.

Župan občine Kumrovec Robert Šplajt je razmere opisal kot katastrofalne, poroča spletni portal Index.hr. Toča v velikosti od lešnika do oreha je padala okoli deset minut. Na določenih območjih je naneslo tudi do 70 centimetrov toče, ki je povsem pobelila mesto.

"Stanje je katastrofalno. Huje ne more biti. Česa takega v življenju še nisem doživel. Še vedno imamo točo na cesti, ponekod tudi do deset centimetrov. Čakamo snežni plug," je povedal. Polja in vinogradi so povsem uničeni, je opisal.

Podobno je stanje opisala županja občine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak. "Nasadi koruze so popolnoma uničeni. Vse je belo, kot da je snežilo," je povedala za Index.hr.

Neurje je prizadelo tudi Zagreb in okolico. Močan veter je podiral drevesa. Eno je v Vukovarski ulici padlo na avtomobil. Toča je padala na območju Jastrebarskega ter naselij Čeglje, Gudci Draganički, Izimje in Pribić, od koder poročajo tudi o poškodovanih strehah hiš.

O hudem neurju s točo poročajo tudi iz Karlovca. Tam naj bi padala celo toča v velikosti jajca, močan veter pa je lomil in ruval drevesa. Na območju Ozalja je zmanjkalo elektrike.

Vlada je napovedala hitro pomoč. Kot je pozno zvečer na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik vlade Marko Milić, bo vlada hitro pomagala Krapinsko-zagorski županiji pri saniranju škode po toči.

Nevihta
Novice Proti večeru po Sloveniji močnejše nevihte, mogoče naraščanje pretokov rek

Danes sprva ponekod pretežno oblačno, po nižinah megleno

V petek bo delno jasno, sprva ponekod v notranjosti pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, nekaj jih bo mogočih tudi ponoči predvsem v severnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 31 stopinj Celzija.

Konec tedna bo vroč s kakšno popoldansko nevihto

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo mogoče tudi zvečer in v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo poslabšanje s padavinami, ohladilo se bo.