Četrtek,
3. 3. 2022,
20.01

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

25

Natisni članek

Robert Golob

Četrtek, 3. 3. 2022, 20.01

2 leti, 1 mesec

Predvolilno: policija preverja plačo Roberta Goloba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

25

Robert Golob | Foto STA

Foto: STA

Srečko Budič, kriminalistični inšpektor iz Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, bo v predkazenskem postopku obravnaval ovadbo, ki jo je Vili Kovačič zaradi suma storitve kaznivih dejanj vložil zoper Roberta Goloba in nadzorni odbor družbe GEN. 

Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, je 14. februarja 2022 podal kazensko ovadbo zaradi suma kaznivih dejanj zoper nekdanjega direktorja GEN-I Roberta Goloba in nadzorni odbor družbe GEN. Kot je razvidno iz spodnjega dokumenta, je policija začela policijsko preiskavo. 

 

Preiskava Robert Golob | Foto: Vili Kovačič Foto: Vili Kovačič

Sporna tudi Golobova plača?

Uradni podatki Ajpesa kažejo, da je Robert Golob leta 2020 prejel 214 tisoč evrov neto, kar znaša 17.800 evrov neto na mesec. Če preračunamo, bi to znašalo 428 tisoč evrov bruto letno oziroma 35.600 evrov bruto na mesec. 

"Moja plača ne samo da je zaslužena, je popolnoma normalna in odvisna od uspešnosti," je v intervjuju za Reporter pred mesecem dni dejal Golob.

Golobova plača poletela v nebo leta 2018

Golobova plača na GEN-I je v letu 2018 poletela v nebo. Takrat je namreč uprava GEN-I začela nov štiriletni mandat. Če je Golob še leta 2017 prejel 191 tisočakov bruto letne plače, kar je v skladu z Lahovnikovim zakonom, je leto dni pozneje zaslužil 235 tisočakov neto. Plača se mu je kljub omejitvam Lahovnikovega zakona povečala skoraj za dvakrat. Leta 2019 je prejel 159 tisoč evrov neto, v letu 2020 pa 214 tisoč evrov neto oziroma okoli 18 tisoč evrov neto na mesec.

Da je bila izplačana brez upoštevanja zakona, so konec januarja potrdili tudi v Skupini GEN, ki je lastnica GEN-I. A kršenje zakona priznavajo le od 17. maja lani, v obdobju pred tem pa ne. Prav tako na poziv gospodarskega ministrstva ne želijo uskladiti pogodb z Lahovnikovim zakonom.

Zakaj so v GEN-I z drastičnim zvišanjem plač prejemkov uprave v letu 2018 ignorirali Lahovnikov zakon, uradno še ni znano. Časovno pa sovpada z vodenjem Lidie Glavina na SDH, to je po odstopu nadzorni svet SDH s posebnim sporazumom zaposlil kot svetovalko uprave SDH s plačo šefice uprave. Določil ji je še pravico do precejšnje odpravnine, če se hitro zaposli drugje. In se je, pri Golobu v GEN-I.

Robert Golob
Novice Zakaj ob nezakonitih plačah v GEN-i ni kazenskih ovadb zaradi zlorab položajev?
Robert Golob
Novice Golobova plača poletela po letu 2017