Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 11. 2014,
10.22

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

brki rak prostate

Četrtek, 13. 11. 2014, 10.22

4 leta, 7 mesecev

Podprite letošnji Movember

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Movember (beseda je skovanka iz besed mustache in november) je globalno gibanje in vsakoletna novembrska akcija.

Glavni namen je opozarjanje in ozaveščanje javnost o zdravstvenih težavah moških, predvsem raku prostate in testisov ter psiholoških težavah moških. Ta mesec zbirajo sredstva, namenjena ozaveščanju, izobraževanju ter raziskavam na področju raka prostate in testisov. Letošnjemu Movembru se najaktivneje pridružujejo hokejisti ljubljanskega HK Playboy Slavija, ki bodo v tem mesecu organizirali različne izobraževalne in dobrodelne dogodke, zbirali pa bodo tudi prostovoljne prispevke prek SMS-donacij. S ključno besedo MOVEMBER, poslano na številko 1919, lahko prispevate en evro neposredno za zagon sekcije za moško zdravje v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Društvo namreč, kljub 21 sekcijam, še nima take, ki bi bila prilagojena izključno potrebam moških. Rdeča nit vsakoletne kampanje so brki, simbol moškosti, ki so v tem primeru iztočnica za neformalne pogovore o moškem zdravju.

Movember 2014

Movember v Sloveniji zaznamujemo že pet let, vendar pa bo letošnji največji do zdaj, saj so pri organizaciji moči združili HK Playboy Slavija, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in slovenski Movember botri, gibanju pa se v vedno večjem številu pridružujejo tudi znani Slovenci, ki jih boste lahko zagotovo srečali na katerem od MoDogodkov. Pripravljajo številne dogodke, predavanja, nagradne igre, movembrski tek, vrhunec Movembra pa bo The Movember Game, hokejska tekma med HK Playboy Slavija in HDD Jesenice, kjer se boste lahko zbrali vsi "MoBros in MoSistas Slovenije". Za odlično zabavo bo brez dvoma poskrbljeno!

Zgodovina Movembra

Zgodba Movembra se je začela v Melbournu v Avstraliji, kjer je leta 2003 skupina fantov ob steklenici piva sklenila obuditi brkaški trend iz 80. let. Brke so fantje začeli uporabljati kot izhodišče za zbiranje prostovoljnih prispevkov in sredstev za raziskave raka na prostati. Leta 2004 so organizirali prve dobrodelne dogodke, na katerih so zbirali sredstva v ta namen. Iz lokalnega je gibanje hitro preraslo v globalno, vsako leto pa se mu pridruži vedno več moških in žensk.

Na svetovni ravni se zbrana sredstva donirajo fundaciji Movember (Movember Foundation), ki koordinira movembrske aktivnosti za doseganje naslednjih ciljev:

1. financiranje programov za moško zdravje, spodbujanje pogovorov o zdravju, ki vodijo v: a. večje zavedanje o problematiki in zdravstvenih tveganjih pri moških, b. prevzemanje odgovornost zase in za svoje zdravje ter omogočanje moškim, ki jih je prizadel rak na prostati ali testisih, potrebno zdravljenje in nego za preživetje, hkrati pa tudi potrebno psihološko pomoč;

2. spodbujanje moških in fantov k ohranitvi dobrega psihološkega zdravja zato, da: a. lahko pravočasno poiščejo pomoč, b. se ne počutijo diskriminirane.

Movember in hokejisti

V svetu hokeja na ledu obstaja dolga tradicija nošenja brade, aktualna predvsem v ekipah, ki se v ligaškem tekmovanju uvrstijo v končnico. Dolga tradicija obrazne poraščenosti in atraktivnost gibanja Movember sta tako nedvomno pripomogli k odločitvi, da so hokejisti posvojili Movember, ki se mu z brki pridružujejo ekipe po vsem svetu. V Sloveniji se v gibanje Movember najaktivneje vključujejo hokejisti ljubljanskega hokejskega kluba Playboy Slavija, ki so lani priredili The Movember Game, hokejsko tekmo, ki je vključevala predavanje na temo raka in zabaven stranski program. Z vstopnino in donacijo podjetja Lidl so zbrali več kot 3.300 evrov.

Spremljajte letošnji Movember in ga podprite! "MoBros in MoSistas", to je naš mesec!

Kako postati pravi Mo-Bro in prava Mo-Sista lako izveš na: movember.hkslavija.si.

Ne spreglejte