Petek,
23. 1. 2015,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

privatizacija peticija

Petek, 23. 1. 2015, 15.59

8 let

Pobudniki peticije za privatizacijo podporo iščejo tudi med parlamentarnimi strankami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva, ki so v enem tednu zbrali več kot 8.500 podpisov, bodo te od zdaj zbirali tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Peticijo bo v ponedeljek obravnaval odbor DZ za finance in monetarno politiko, pobudniki peticije pa so v četrtek vse parlamentarne stranke prosili za podporo.

"Za pobudo ne stoji nobena politična stranka" Mark Boris Andrijanič iz Akademskega društva Pravnik je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da za peticijo stoji šest organizacij – Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX – mladi za svobodno prihodnost, Misli svobodno in Akademsko društvo Pravnik –, ki so se za peticijo odločile spontano, za njimi pa, kot je dejal, ne stoji nobena politična stranka.

Peticiji naj bi se pridružili številni ugledni podjetniki in ekonomisti Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger. "Izjemen odziv nas je presenetil," je dejal Andrijanič. Peticiji so se po njegovih besedah pridružili številni državljani, ugledni podjetniki in ekonomisti, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Igor Masten in Sašo Polanec.

Prepričani, da bodo zbrali več podpisnikov kot pa nasprotnikom privatizacije Podpisniki peticije za privatizacijo menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. "Gre za zelo spontano iniciativo predvsem mladih ljudi, ki nas skrbi za državo," je dejal Andrijanič. S peticijo želijo pobudniki dati glas posameznikom, ki imajo dovolj izkoriščanja državnih podjetij in njihovih dokapitalizacij. Prepričan je, da jim bo uspelo zbrati več podpisnikov kot pa nasprotnikom privatizacije.

"Državno lastništvo eden od največjih zaviralcev razvoja" Ekonomist in Svetilnikov raziskovalec Anže Burger je dejal, da je že dolgo časa prepričan, da je poleg neustreznega delovanja pravne države prav državno lastništvo eden od največjih zaviralcev razvoja v Sloveniji. "Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah," je dejal.

Od državnega lastništva imajo korist le politično-gospodarske elite, strategija upravljanja državnega premoženja pa ne bi smela biti izgovor za zaustavitev privatizacije, je dodal Burger.

Štih: Študije dokazujejo manjšo dobičkonosnost državnih podjetij Peticijo je podpisal tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Štih, ki je dejal, da študije dokazujejo manjšo dobičkonosnost državnih podjetij. Po njegovem mnenju ne drži, da Slovenija potrebuje strategijo in seznam podjetij, iz katerih se bo država umaknila, temveč bi morali premisliti, zakaj bi katero podjetje sploh obdržali v državni lasti. "Strategija bi morala predvidevati izstop iz lastništva večine podjetij," je poudaril.