Sreda,
9. 10. 2024,
17.57

Osveženo pred

3 ure, 56 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Natisni članek

Miha Kordiš sprememba zakon recept zapleti zdravila Lekarna

Sreda, 9. 10. 2024, 17.57

3 ure, 56 minut

Po zavrnitvi izdaje kontracepcije v lekarni tudi pobuda za spremembo zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,22
lekarna, zdravila | Ravnanje je bilo nedopustno, menita Kordiš in Cerar, vprašanje pa je, kdo je dejansko odgovoren za nastalo situacijo.  | Foto Shutterstock

Ravnanje je bilo nedopustno, menita Kordiš in Cerar, vprašanje pa je, kdo je dejansko odgovoren za nastalo situacijo.

Foto: Shutterstock

V teh dneh odmeva primer farmacevtke, ki je v Lendavi zaradi ugovora vesti zavrnila izdajo kontracepcijskih tablet. Poslanec Miha Kordiš v izogib takim primerom predlaga spremembo zakona o lekarniški dejavnosti, na ministrstvu in v lekarniški zbornici pa izpostavljajo odgovornost lekarn, da pacientom zagotovijo dostop do zdravil.

Zavrnitev zaradi osebnih verskih prepričanj

V minulih dneh je portal Lendavainfo.com poročal o primeru, ko v enoti Pomurskih lekarn v Lendavi farmacevtka stranki ni želela izdati kontracepcijskih tabletk, za katere je imela recept, z obrazložitvijo, da tega ne bo storila zaradi osebnih verskih prepričanj oziroma zaradi ugovora vesti. To se je po navedbah portala omenjeni stranki pri tej isti farmacevtki zgodilo že tretjič.

V Pomurskih lekarnah so za STA poudarili, da so zavezani poslanstvu "zagotavljanja kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili kot tudi drugih izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanja glede varne in pravilne uporabe zdravil". Zagotovili so, da stremijo k zagotavljanju najvišje ravni kakovosti delovnih procesov in nudenju visokokakovostnih nasvetov pri skrbi za zdravje ljudi, zato so se pacientki zaradi omenjene izkušnje opravičili.

"Zaradi zagotavljanja uresničevanja z ustavo in zakonom zagotovljene pravice niti ne moremo presojati o upravičenosti ali neupravičenosti instituta ugovora vesti, ki je posamezniku zagotovljen z zakonom ali ustavo," so zapisali v odzivu. So pa zagotovili, da bodo z ustreznimi korektivnimi ukrepi poskrbeli, da pravica ugovora vesti ene od sodelavk ne bo omejevala njihovega poslanstva, ki v ospredje postavlja pravice pacientov do pravilne in varne uporabe zdravil ter izpostavlja pomen strokovnega svetovanja pri uporabi zdravil.

Kordiš: Takšna praksa je nesprejemljiva

Primer je imel širši odmev. Med drugim se je poslanec Levice Miha Kordiš na ministrstvo za zdravje obrnil s poslansko pobudo, v kateri predlaga, da se ob naslednjih spremembah zakona o lekarniški dejavnosti v zakonodajo vpiše prepoved zavračanja izdaje zdravil na recept ali tistih zdravil, ki so v lekarni na voljo. Prav tako naj zakon vključuje sankcije za primere, kot se je pripetil v lendavski enoti Pomurskih lekarn.

"Sklicevanje na ugovor vesti v trenutku, ko pacient oziroma pacientka potrebujeta zdravstveno oskrbo, je nesprejemljiva praksa, na noben način ne pride v poštev," je v današnji izjavi za STA dejal Kordiš.

Poslanec sicer o pobudi še ni govoril s pristojnimi na ministrstvu, prav tako ne s koalicijskimi poslanci, a ocenjuje, da je "splošna temperatura" v koaliciji takšna, da so si enotni, da je treba pravico do svobodnega rojevanja otrok dodatno zaščititi. V naslednjem koraku pa se je treba pogovoriti tudi o tem, kako dodatno zaščititi pravico do splava, je še dodal.

Lekarna
Novice Ostala je brez kontracepcije. Farmacevtka se je odločila za ugovor vesti.

Kaj pravi zakon?

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu za STA spomnili le, da ugovor vesti ureja 56. člen zakona o zdravstveni dejavnosti, ki pravi, da lahko zdravstveni delavec odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike. Zakon tudi določa, da mora zdravstveni delavec o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod, ki mora njegov ugovor vesti upoštevati in bolnikom kljub temu zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Po zakonu zdravstveni delavec sicer ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.

Podobno so izpostavili v Lekarniški zbornici Slovenije, torej da mora zdravstveni delavec o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod, ta pa mora to upoštevati, vendar mora pacientom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva. Farmacevtski strokovni delavec mora torej o ugovoru vesti delodajalca obvestiti pravočasno, da ta lahko ustrezno organizira delo, je za STA izpostavila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič.

Dodatno so pojasnili, da je izjava o uveljavljanju pravice do ugovora vesti eden od podatkov, ki ga vsebuje register farmacevtskih strokovnih delavcev pri izvajalcu lekarniške dejavnosti. Po podatkih zbornice je farmacevtskih strokovnih delavcev, ki ugovor vesti uveljavljajo, v lekarniški dejavnosti zelo malo.

Kdo je dejansko odgovoren?

Novi dekan ljubljanske pravne fakultete in ustavni pravnik Miro Cerar je sicer za Radiotelevizijo Slovenija ocenil, da se je "v opisani situaciji v vsakem primeru zgodilo nedopustno ravnanje" in da je "glede na okoliščine, v katerih pacientka ni mogla do zdravil, vprašanje le, ali odgovornost za nedopustno situacijo nosi farmacevtka ali lekarna".

Ugovor vesti je ukrep, ki je dopusten samo v zelo omejeni meri, težavo pa vidi tudi v interpretaciji predpisov oziroma v vprašanju, ali se izdaja zdravil v lekarni šteje kot zdravstveni poseg.