Torek,
12. 5. 2020,
12.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

SMC DeSUS Aleksandra Pivec Tomaž Gantar koalicija vlada

Torek, 12. 5. 2020, 12.27

3 leta, 11 mesecev

Pivčeva: Ostajamo v koaliciji, a hočemo vsebino, ne ideologije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

"V koalicijo smo vstopili na podlagi koalicijske pogodbe in v njej bomo ostali, dokler bomo lahko izpolnjevali vsebinske cilje. Ideoloških razdvajanj znotraj političnega prostora ne sprejemamo," je v izjavi za medije dejala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. O besedah zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, ki je dejal, da se stranka nagiba k odhodu iz koalicije, če se zadeve ne bodo izvajale na drugačen način, pa je dejala, da imajo v stranki različna mnenja, a da nemiri niso tako veliki, da bi destabilizirali stranko.

Pivčeva je tudi zavrnila besede nekdanjega premierja Marjana Šarca, da se je stranka DeSUS za vstop v koalicijo odločila samo zaradi zasedbe položajev. Dodala je, da so se za to odločili na podlagi koalicijske pogodbe in pa zaradi zagotavljanja stabilnosti države.

Predsednici DeSUS še ni uspelo prebrati zapisa premierja Janeza Janše z naslovom Vojna z mediji,  je pa dejala, da je izjemno moteče, da vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi.

"Znotraj koalicije nas zanima zgolj izpolnjevanje tistih vsebin, h katerim smo se zavezali. Distanciramo se od različnih osebnih prepričanj in tudi dopisov, ki so jih posamezniki pisali in se pod njih podpisovali z imeni," je komentirala zapis Janše in dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava v Sloveniji, ki ga je Slovenija poslala Evropski komisiji.

"DeSUS očitno postala moteč element tako za levo kot desno politično opcijo"

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA , Če se bodo v koaliciji zapletali z ideološkimi spopadi in ne bo mogoče izpeljati vsebinskih zahtev, bo po besedah Pivčeve čas za premislek o smiselnosti nadaljevanja sodelovanja.

"Poskus vnašanja ideoloških vsebin v stranko samo potrjuje to, da je DeSUS očitno postala moteč element tako za levo kot desno politično opcijo," je prepričana Pivčeva.

Predsednica DeSUS ni zanikala nemirov v stranki, vendar so ti bili pričakovani ob vstopu v desnosredinsko vlado. Dodala je, da nemiri niso tako močni, da bi ogrozili stabilnost stranke.

Gantar: Če zahteve DeSUS ne bodo upoštevane, se v koaliciji ne vidimo več

Tomaž Gantar | Foto: STA , Foto: STA , "Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo tekle na drugačen način in če ne bomo mogli že v kratkem izpeljati nekaterih stvari, za katere se zavzema naša stranka," je v pogovoru za Dnevnik dejal Tomaž Gantar, zdravstveni minister iz vrst DeSUS.

Gantar, ki je tudi predsednik sveta stranke, je še dejal, da pričakuje, da bodo na četrtkovi seji sveta stranke, ki jo je sklical, znova obravnavali prioritete DeSUS in postavili rok, do kdaj je treba narediti določene premike, sicer sodelovanje v koaliciji ne bo več v interesu stranke upokojencev. Nekaj, kar je za DeSUS izjemno moteče, je po Gantarjevih besedah odpiranje ideoloških tem, k čemur se vedno znova zateka največja vladna stranka SDS, še piše Dnevnik.

Gantar popoldan: Sestanke ni bil namenjen odločanju o izstopu iz koalicije

Popoldan je Gantar dejal, da izredni sklic sveta stranke ni bil namenjen odločitvi o tem, ali bodo zapustili koalicijo ali ne.

"Če so odprta vprašanja, jih moramo razčistiti. Dejstvo pa je, da v nekaterih točkah tudi naši člani niso zadovoljni z dogajanjem," je po izjavi Pivčeve dejal zdravstveni minister.

Pivčeva je dodala, da z Gantarjem sodelujeta korektno.

Pivčeva: Poskus destabilizacije stranke in padca vlade

Predsednica stranke Aleksandra Pivec je medtem dopoldne na družbenem omrežju Twitter zapisala, da je medijsko "prikazovanje navideznega razhajanja in razkola znotraj DeSUS" poskus destabilizacije stranke in padca vlade. "Bili smo uspešni v boju proti epidemiji. Z dobrim delom za našo domovino bomo v DeSUS nadaljevali," je zapisala in dodala ključnik "nedamoseprovokacijam".

O domnevnem nezadovoljstvu v DeSUS je slišati že nekaj tednov. Zadnje dni, skoraj štiri mesece po kongresu, na katerem je Aleksandra Pivec prevzela vodenje stranke, pa mediji v večji meri poročajo o nezadovoljstvu strankine mreže oziroma vodstva lokalnih organizacij. Kritični naj bi bili do komunikacije vodstva s strankino mrežo in do drže DeSUS v vladi pod vodstvom Janeza Janše, piše STA.

Aleksandra Pivec | Foto: STA , Foto: STA ,

Razhajanja je mogoče čutiti tudi v vodstvu DeSUS. Slednje je v petek razpravljalo o pričakovanjih strankine mreže, v tej luči pa so se pogovarjali tudi o zamenjavi generalne sekretarke Nine Stankovič, je v ponedeljek potrdil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Pivčeva je danes zavrnila tudi namigovanja o razrešitvi generalne sekretarke DeSUS Nine Stankovič in ideoloških razhajanjih med njima. Kot pravi, generalni sekretar ne oblikuje politik stranke, ampak skrbi za njihovo izvrševanje. Potrdila pa je, da so govorili o določenih kadrovskih prerazporeditvah, da bi našli optimalno rešitev za organizacijsko postavitev stranke, poroča STA.

Portal Požareport je sicer poročal, da naj bi do zamenjave Stankovičeve prišlo zato, ker naj bi odločilno moč na vrhu DeSUS dobil poslovnež Andrej Prebil, ki je bil med drugim izvršni direktor DUTB. Pivčeva je poudarila, da Prebil ni član stranke, da ga niso kadrovali na nobeno pozicijo in da ne ve, zakaj naj bi imel tak vpliv znotraj stranke, poroča STA.