Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2011,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 7. 2011, 7.56

8 let

Perčič proti SDS: "Resnici" sta najmanj dve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovalec predsednika države Franci Perčič trdi, da je SDS priredila mikrofilm, Janez Janša pa je prepričan, da je zapis o Perčičevem sodelovanju z Udbo verodostojen.

Z vpogledom v "kronski dokaz" in zaslišanjem obeh glavnih protagonistov se je včeraj nadaljevala pravda, v kateri svetovalec predsednika države toži stranko SDS, ki je na podlagi knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo na svoji spletni strani Perčiča označila za uslužbenca Službe državne varnosti (SDV) oziroma Udbe.

"Če bi imel najmanjšo povezavo z SDV, ne bi tožil SDS," zatrjuje Perčič, ki zavrača vse očitke, medtem ko predsednik SDS Janez Janša trdi prav nasprotno: "Tožba je absurdna. Če bo Perčič nadaljeval postopek, ga bo SDS peljala na vse instance, tudi do evropskih."

Za SDS naj bi kronski dokaz, da je bil Perčič član ali vsaj rezervist Udbe, predstavljal mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve, na katerem je seznam uslužbencev nekdanje tajne policije. Na včerajšnji obravnavi so tako najprej pogledali mikrofilm, iz katerega je bilo razbrati, da je pod zaporedno številko 698335 navedeno ime Perčič Franc in njegovi osebni podatki.

Perčič: Ponaredek je nastal v garaži SDS

V levem kotu je ob zapisu "strogo zaupno" naveden tudi avtor, in sicer RSNZ oziroma Republiški sekretariat za notranje zadeve. "Iz vpogleda je jasno, da je bil Franci Perčič takrat nedvomno v evidenci kot sodelavec SDV," sklepa pooblaščenec SDS odvetnik Franci Matoz, ki meni, da ne gre dvomiti o avtentičnosti mikrofilma, ki so ga dobili od Lajovica, in da je s tem nesporno dokazana resničnost navedb na spletni strani SDS. Janša je šel še korak dlje, ko je dejal, da se "mikrofilma ne more ponarediti", s čimer pa se nikakor ne strinjata Perčič in njegov odvetnik Matjaž Ulčar, ki vztrajata, da gre za ponaredek, ki je nastal v "garažni delavnici SDS".

Ferš: V tej izvedbi mi mikrofilmi niso znani

Toda o originalnosti mikrofilma se ni mogel izreči niti Drago Ferš, nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, ki je bil v letih 1968–1973 in od 1986 dalje tudi uslužbenec SDV. "V tej izvedbi mi mikrofilmi niso znani. V SDV so bili oblikovno in vsebinsko popolnoma drugačni," je ocenil in dodal, da bi lahko šlo za dokument centralne evidence, do katere pa v SDV niso imeli dostopa. Na vprašanje sodnice Zlate Štiblar Kisič, ali je možno takšen mikrofilm ponarediti, Ferš odgovarja, da ga je tehnično sicer zelo preprosto ustvariti, vendar bi moral ponarejevelec imeti zelo natančne podatke.

SDS sistemsko zlorablja svojo spletno stran

Perčič in Janša sta po pričakovanju ostala vsak na svojem bregu. "Nikdar nisem bil član kakšne stranke, v nasprotju z Ivanom Janšo, ki so ga zaradi njegove gorečnosti nagnali iz Zveze socialistične mladine," je razpredal Perčič, prepričan, "da želijo v SDS skozi stranska vrata na sodišče pripeljati strankarsko debato." Perčič je prepričan, da SDS "sistemsko zlorablja" objave na svoji spletni strani, ki ni nič drugega kot "orodje za žalitve in šikaniranje vseh drugače mislečih."

Glede označbe z udbovcem Perčič meni, da gre za "poskus politične diskreditacije in osebno žalitev." Sodelavcem, tudi predsedniku Danilu Türku, je namreč moral odgovarjati na neprijetna vprašanja in pojasnjevati sovražno nastrojenost SDS zoper njega, zaradi česar je nekaj mesecev slabo spal in bil v obče živčen.

Perčiča bi lahko Türk kvečjemu nagradil

Janša Perčiču seveda z izjavami ni ostal dolžan. Splošno naj bi bilo znano, da je Perčič kot stečajni upravitelj v začetku devetdesetih "pospravil" umazanijo v podjetju Adit, prek katerega naj bi po Janševem vedenju Udba nadzorovala dostop do tujih medijev. Janša obenem sumi, da je Perčič v desetih letih vloge stečajnega upravitelja v Elanu "verjetno potegnil masne denarje".

Za konec pa je nekdanji premier iz rokava potegnil že slišanega aduta: "Zakaj bi bilo za predsednika Türka nekaj slabega, če je njegov svetovalec član Udbe, saj je z visokim državnim odlikovanjem nagradil samega vodjo Udbe Tomaža Ertla," je v slogu zbadal Janša in zaključil, da bi lahko Perčič kvečjemu pričakoval kakšno nagrado nižjega ranga.

Lov na resnico se nadaljuje septembra, ko bo zaslišan prvi poosamosvojitveni direktor naslednice SDV Miha Brejc, okoli afere Depala vas, ki naj bi jo Perčič, Drago Kos, Silvo Komar in Mitja Klavora kovali v prostorih odvetnika Ulčarja, pa bosta na naslednjem naroku predvidoma zaslišana tudi Kos in Klavora.

Ne spreglejte