Četrtek,
2. 6. 2011,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor Jadranka Kosor

Četrtek, 2. 6. 2011, 17.31

8 let

Pahor potrdil srečanje s Kosorjevo prihodnjo sredo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Premier Borut Pahor je potrdil navedbe diplomatskih virov v Zagrebu, da se bo prihodnjo sredo v Gospiću sešel s hrvaško kolegico Jadranko Kosor.

Kot je povedal Pahor, bo v sredo položil temeljni kamen za tovarno kamniškega Calcita, novo slovensko tovarno na Hrvaškem, ki dolga leta ni dobila dovoljenja, da bi tam postavila svoj objekt. "Odnosi med Slovenijo in Hrvaško so sedaj zgledni" Ob tem je dejal, da so odnosi med hrvaško in slovensko vlado ter med obema narodoma po praktično 20 letih sedaj zgledni. To je po njegovih besedah tudi rezultat odločitve volivcev, ki so pred letom dni na referendumu podprli arbitražni sporazum o meji med državama. Nazadnje sta se sešla aprila v Smederevu Pahor in Kosorjeva sta se nazadnje sešla 1. aprila v Smederevu v Srbiji na srečanju t. i. personalne trilaterale, ki ga je gostil srbski predsednik Boris Tadić. Pogovarjali so se predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državami ter njihovem skupnem nastopu na tretjih trgih.

Krepitev gospodarskega povezovanja Srečanje v Gospiću je moč razumeti kot krepitev gospodarskega povezovanja med Hrvaško in Slovenijo, za kar sta se Kosorjeva in Pahor dogovorila tudi na zadnjem dvostranskem srečanju 23. oktobra lani v Lovranu na Hrvaškem.

Calcit je lokalne oblasti končno prepričal v ekološko varnost tovarne Kamniški Calcit je štiri leta neuspešno poskušal dobiti hrvaška dovoljenja za gradnjo nove tovarne v Gospiću. Lokalne oblasti menda niso bile naklonjene tovarni, mnenje pa naj bi spremenili po letošnjem obisku v Kamniku, kjer so se seznanili z ekološko varnostjo tamkajšnje Calcitove tovarne.

Na Hrvaškem poslujejo od leta 2007 Calcit sicer posluje na Hrvaškem od leta 2007, ko je v Ličkem Lešću pri Gospiću prevzel tovarno apna. V novo tovarno v Gospiću namerava podjetje vložiti deset milijonov evrov ter zaposliti približno 30 delavcev. Z obratovanjem naj bi tovarna začela v prvi polovici prihodnjega leta.