Gašper Lubej

Petek,
12. 10. 2012,
15.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

volitve reforme

Petek, 12. 10. 2012, 15.03

8 let, 5 mesecev

Pahor gleda na uro: pet do dvanajstih je!

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsedniški kandidat SD Borut Pahor je znova opozoril na nujnost dogovora političnih strank za izhod iz krize. Da je "okno priložnosti" ozko, je ponazoril z večkratnim pogledom na uro.

Na novinarski konferenci nekdanjega premierja na prvi dan uradne predsedniške kampanje se je ura ustavila pet pred dvanajsto. Pahor je ponovil primerjavo med prelomnim časom osamosvajanja, ko se je slovenska politika poenotila, in današnjim časom, ki ga zaznamujeta gospodarska kriza in sprtost političnih elit. "Bil sem žrtev okoliščin" "Zdaj je čas. Če ga bomo zamudili, se ne bo vrnil, morda za obdobje vse generacije. S tem vstopam v kampanjo. Ko sem se odločal zanjo, sem vedel, da bom zagovarjal stvari, ki morda ne bodo všečne večini javnosti. Vendar se velja zanje potruditi, ker sem bil tudi sam kot predsednik vlade žrtev okoliščin, ki so se pozneje izkazale kot nekoristne za prihodnost naše skupnosti. Deloma sem bil kriv in odgovoren zanje sam, deloma pa ne," je dejal Pahor in se tako ozrl na čas padlih referendumov pred koncem svoje vlade. Reforme brez referendumov, polpretekle zgodovine in nezaupanja Čas je zelo pomemben, ker ga ni na voljo neskončno, je opozoril nekdanji predsednik Socialnih demokratov. Politične stranke bi se morale dogovoriti o prednostnih reformah, glede katerih ne bi spodbujali k referendumom in v primeru razpisa tudi ne bi podpirali referendumskih pobud. Tretji dogovor bi bil, da politiki z izjavami in dejanji ne bi spodbujali čustev, ki se nanašajo na polpreteklo zgodovino. Morali pa bi se tudi zavezati, da bo politika s svojimi izjavami in ravnanji v družbi krepila zaupanje in pozitivno vzdušje za izhod iz krize.

Mediator pa ne bo Pahor sicer političnim strankam ne bo poslal formalnega predloga dogovora in ne bo igral vloge mediatorja, ker si te vloge ne želi. "Če bodo voditelji političnih strank po predsedniških volitvah ugotovili, da je ta dogovor koristen in se bodo odločili za oporo in razumevanje pri predsedniku republike in bom imel to vlogo sam, bom to rade volje storil. Mislim, da imam potrebno znanje in izkušnje, da koristno pomagam."

Ustvarjalec vzdušja pa bo Pahor ocenjuje, da mora čas za dogovor dozoreti, čeprav ga je malo. "Rad bi ustvaril vzdušje, da bi voditelji strank začutili potrebo po koristnosti dogovora." Pri ideji ne gre za partnerstvo za razvoj ali koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank, ampak za dogovor, ki bi imel tudi neko časovnico in bi bil podoben dogovoru za sodelovanje strank pred plebiscitom in osamosvojitvijo, je pojasnil Pahor.

Lukšič ničesar ne ve Na vprašanje, ali predsednik SD Igor Lukšič podpira njegovo idejo, je Lukšičev predhodnik na čelu SD dejal, da se o tej zamisli ni posvetoval z nikomer. "Nekdo, ki se v teh časih poda v boj za naklonjenost ljudi za položaj predsednika republike, mora pokazati potrebno avtonomijo za razmislek o temeljnih stvareh in prevzeti nase odgovornost za te zamisli."

Ni alternative Janševi vladi Nekdanji predsednik vlade je še opozoril, da ne vidi alternative zdajšnji vladi, čeprav je sam ne podpira. "Nehajmo verjeti v to, da se bo kriza končala s padcem nepriljubljenih vlad, ampak se mora končati s padcem politike prepira in netenja sovraštva."