Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
11.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

veter

Petek, 6. 1. 2012, 11.49

8 let

Orkanski veter na severu Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na območju Gorenjske močni sunki vetra, ki dosegajo hitrost tudi več kot 100 kilometrov na uro, še vedno povzročajo težave.

Ves dan je veter podiral drevje, zaradi česar so nekatera območja začasno ostala tudi brez električne energije. Zvečer so poročali o novih težavah na Celjskem in v Železnikih, veter pa naj bi se še pred polnočjo polegel.

Na Gorenjskem je veter podrl več dreves Kot so pojasnili v regijskem centru za obveščanje v Kranju, se je na območju Gorenjske, ki jo je veter zajel minulo noč, danes podrlo več dreves. V bližini radovljiškega zdravstvenega doma je dopoldne na cesto padla manjša smreka, ki so jo odstranili delavci komunalnega podjetja.

Kasneje je veter podrl drevesa tudi čez cesto Radovljica-Lancovo in Lesce-Bled pred odcepom za Šobec, kjer so posredovali delavci Cestnega podjetja Kranj. Delavci komunalnega podjetja Tržič pa so odstranili drevo, ki je padlo na lokalno cesto Kovor-Zvirče in začasno zaustavilo promet.

Poleg tega je na območju tržiške občine v Križah drevo padlo na nadstrešek pri stanovanjski hiši, gasilci pa so drevo razžagali in odstranili.

Največ težav je bilo v Kranju V popoldanskih urah je veter največ težav povzročal na območju Kranja. Tako je podrl drevo na Partizanski cesti in na cesto v Kokrici, ki so ju odstranili delavci Komunalnega podjetja Kranj. Okrog 15. ure je veter začel trgati tudi spodnjo oblogo nadstreška v Planetu Tuš, pri odpravi poškodb pa so z avtolestvijo posredovali poklicni gasilci.

Pozno popoldne je v Lescah veter odtrgal kos strehe s pomožnega objekta, nadaljnje odkrivanje pa so preprečili s polaganjem vreč peska na streho. Poleg tega je veter s strehe stanovanjskega bloka v Kranju odnesel manjši del salonitne strehe.

Podrta drevesa so povzročila tudi težave v oskrbi z električno energijo. Ob 8. uri je podrto drevo poškodovalo daljnovod pri Lescah, zato je prišlo do izpada odvoda Breznica. Dežurne ekipe na terenu so, kot so povedali v Elektru Gorenjska, napako v eni uri odpravile.

Dežurne ekipe so pripravljene na večerne ure Brez elektrike so nekaj časa ostali tudi na območju Kranja, kjer je veter podrl smreki na daljnovod Letence-Tenetiše. Elektro Gorenjska je s pomočjo agregatov zagotovil elektriko vsem odjemalcem, nastalo pa je precej poškodb na daljnovodih.

Zaradi iskrenja se je vnela tudi trava Pričakovanja dežurnih ekip, da bodo glede na vremenske napovedi zvečer imele še več dela, so se uresničile. Ob 20. uri je na Plavžu v Železnikih veter na elektroenergetski vod podrl več smrek. Zaradi iskrenja pa se je vnela tudi trava, zato so posredovali selški gasilci. Po obvestilu delavcev Elektra Gorenjska, da so izklopili elektriko na vodu, so odstranili smreke in očistili cesto.

Podrto drevje pa povzroča v Železnikih tudi v prometu povzroča velike težave. Na cesti Zali Log-Davča je prepovedan promet za tovorna vozila. Povsem zaprte pa so ceste Zali Log-Podrošt, Petrovo Brdo-Podrošt in Sorica-Podrošt, obvešča Prometno-informacijski center za državne ceste.

O izpadih električne energije sicer poročajo tudi iz Elektra Celje. Na območju občine Ljubno je namreč po 20. uri zaradi močnega vetra prišlo do izpada 14 transformatorskih postaj.

Zaprta so tudi smučišča Zaradi močnega vetra je bilo ves dan zaprto smučišče na Krvavcu. Poleg ostalih naprav, ki jih sploh niso zagnali, je obstala tudi kabinska žičnica, saj so bili sunki vetra premočni, da bi lahko zagotovili varno vožnjo, je povedal Luka Vrančič iz RTC Krvavec. Poleg Krvavca sta bili zaradi vetra zaprti tudi smučišči Golte in Kanin.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso), naj bi danes ponekod na Gorenjskem, Koroškem in delu Štajerske sunki severnega do severozahodnega vetra dosegli hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v gorah pa tudi več. Pozno popoldne so za območje severozahodne Slovenije dvignili stopnjo opozorila z oranžne na rdečo.

Na Kredarici so zabeležili celo sunke s hitrostjo 190 kilometrov na uro Na Gorenjskem je veter na območju Lesc presegel hitrost 110 kilometrov na uro, na Kredarici so zabeležili celo sunke s hitrostjo 190 kilometrov na uro. Veter naj bi sicer po pojasnilih dežurnega prognostika Arso v drugi polovici noči, predvidoma po 22. ali najkasneje po 24. uri začel slabeti.

Ne spreglejte