SiolNET. Novice Slovenija
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obnova Drame je "projekt celotne vlade"

0,76

termometer

Robert Golob, ljubljanska Drama | Zgradbo ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja. | Foto: STA
Zgradbo ljubljanske Drame bodo prenovili po načrtih biroja Bevk Perović arhitekti, ki je leta 2017 zmagal na javnem natečaju. Leta 2019 je bila z ministrstvom za kulturo podpisana triletna pogodba o financiranju projektiranja. Foto: STA

Premier Robert Golob je po ogledu ljubljanske Drame menil, da je objekt res neprimeren, in izrazil začudenje, kako se je lahko znašel v takšnem stanju. Napovedal je uvrstitev projekta prenove, ki "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade", v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko investicijo začeli takoj.

Predsednik vlade Golob si je poslopje SNG Drama Ljubljana danes ogledal skupaj z ministrico za kulturo Asto Vrečko, sestala sta se tudi z ravnateljico gledališča Vesno Jurca Tadel.

Napovedal takojšnjo obnovo 

"Politiki velikokrat govorimo, da je kultura temelj slovenskega naroda. Ko pa si človek potem ogleda enega od simbolov kulture, ga malce zmrazi, ko ugotovi, da politiki včasih veliko govorijo, pa tega v resnici ne mislijo," je po sestanku povedal Golob. Zagotovil je, da bodo sami ravnali drugače in da bodo "ta simbol do njegove 115-letnice spravili na raven, kot si jo zasluži".

Napovedal je, da bodo projekt Drame, ki "ni projekt enega ministrstva, ampak razvojni projekt celotne vlade", uvrstili v vse ustrezne dokumente, da bodo lahko investicijo začeli takoj.

Vasko Simoniti Novice Simoniti: O milijonskih zneskih se ne bom pogovarjal "na štiri oči"

Pri prejšnjih vladah ostali brez denarja

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je povedala, da so se z Vesno Jurca Tadel predhodno že sestali na ministrstvu, kjer so razmišljali in se pogovarjali o rešitvah. "Žal je bilo do zdaj tako, da prejšnje vlade niso nikoli zagotovile denarja za konkretno obnovo hiše, ki je vendarle ena od naših najpomembnejših kulturnih institucij. In tudi prejšnja vlada kljub vsem obljubam ni pustila v proračunu za leti 2022 in 2023 za ta namen nobenega denarja," je povedala.

Izrazila je veselje, da predsednik vlade in aktualna vlada "razumeta pomen kulture, pomen naših osrednjih kulturnih ustanov" in da "ne bo ostalo samo pri besedah, ampak bomo že takoj, z naslednjim mesecem začeli tudi konkretna dejanja, da bo Drama obnovljena v najkrajšem mogočem času".

Igor Samobor Novice Odstopil ravnatelj ljubljanske Drame

Novi prostori in ustanova na ravni evropskih

Igralci in zaposleni v Drami bodo tako dobili prostore, Slovenci pa kulturno ustanovo, ki bo tudi "infrastrukturno na ravni evropskih institucij". "Vsebina je že tukaj, politiki pa ji moramo dati tudi infrastrukturno možnost," je poudarila ministrica.

Ravnateljica Vesna Jurca Tadel je izrazila veselje ob današnjem obisku. Kot je povedala, se še ni zgodilo, da bi si Dramo prišla ogledat predsednik vlade in ministrica za kulturo hkrati. Menila je, da je bilo to nujno, in si obenem želi, da bi bil rezultat današnjega obiska ta, "da bi se lahko čez nekaj let vsi skupaj veselili uspešnega gledališča v stavbi, ki je dostojna in primerna za osrednje slovensko gledališče".

Novembra lani je odstopil tedanji ravnatelj Drame Igor Samobor, ki je med razlogi za svojo odločitev navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na nekdanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki naj bi po njegovem zatrjevanju dogovarjanja o financiranju prekinil.

Amandla Stenberg in Nick Robinson Planet TV Igralka razkrila, zakaj ji ta glavna vloga veliko pomeni Festival Ljubljana Novice V Ljubljani predstavili Poletno noč #foto Vasko Simoniti Novice Minister Simoniti odločno: Odgovoril bom, ko ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin