Sreda,
26. 7. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

Tomaž Podnar Pediatrična klinika Rajko Kenda Milojka Kolar Celarc UKC Ljubljana Andraž Kopač Marija Pfeifer

Sreda, 26. 7. 2017, 7.06

6 let, 7 mesecev

Otroška kirurgija ostaja v UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

pediatrija, pediatrična klinika | Foto STA

Foto: STA

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je po sestanku s starši otrok, ki se zdravijo v okviru otroške kardiologije na UKC Ljubljana, povedala, da program v celoti ostaja na UKC Ljubljana. A ob tem bo treba vzpostaviti sodelovanje s tujo institucijo, ki bo zagotavljala v Ljubljani nenehno prisotnost otroškega kardiologa in kirurga.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ostajajo tako program kardiologije, v okviru katere se med drugim zdravijo otroci z motnjami srčnega ritma, program otroške srčne kirurgije, v katero spada tudi zdravljenje otrok s prirojeno srčno napako, kot tudi intenzivna terapija po operacijah.

Po njenih besedah je v ustanavljanju projektni svet, katerega naloga bo podpis pogodbe in začetek delovanja s tujim centrom. Ta center bo podpiral center znotraj UKC, ki se bo ukvarjal z zdravljenjem otrok in odraslih s srčnimi napakami. Tako bosta v sodelovanju s tujim centrom v UKC Ljubljana neprestano prisotna otroški srčni kirurg in otroški kardiolog. "Njuna naloga bo zdraviti otroke na vrhunskem nivoju v skladu z mednarodnimi standardi, prav tako bosta izobraževala naše zdravnike," je v izjavi medijem po sestanku povedala Medvedova.

Center bo prerasel v nacionalni center

Ta nova institucija oz. center, ki bo deloval v okviru UKC, bo sčasoma prerasel v nacionalni center, kjer bodo domači strokovnjaki lahko kompetentno zdravili, diagnosticirali in operirali bolnike s prirojenimi srčnimi napakami. V nacionalnem centru bo sodelovala tudi ambulanta za motnje srčnega ritma. "Tudi te otroke bomo vodili konziliarno s pomočjo tujega elektrofiziologa, ki bo sodeloval v konziliju lastnih strokovnjakov in bo podpiral naše zdravnike," je dejala.

Tuj center, s katerim bi UKC strateško sodeloval pri vzpostavljanju novega nacionalnega kardiološkega centra, še ni izbran, je dejala Medvedova. UKC trenutno v okviru programa otroške srčne kirurgije sodeluje s centri v italijanski Massi in češki Pragi. Projektni svet, ki bo po navedbah Medvedove začel delovati v avgustu, bo revidiral sodelovanje z obema ustanovama, saj naj bi bilo zagotavljanje nenehne prisotnosti tujih strokovnjakov v UKC težava.

Po njenih besedah so že izdani sklepi o imenovanju v ta projektni svet. Pojasnila je, da bodo v svetu trije predstavniki ministrstva za zdravje, generalni direktor in strokovna direktorica UKC ter predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Med predstavniki ministrstva bosta v svetu poleg Medvedove dva mednarodno znana strokovnjaka s področja zdravljenja bolezni srca, pri čemer pa še ni želela izdati njunih imen.

Čebašek-Travnikova srečanje označila za koristno

Sestanka se je udeležila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, ki je srečanje označila za koristno. Starši so imeli možnost v miru in jasno povedati, kaj jih pri obravnavi njihovih otrok moti. Tako ministrstvo kot predstavniki UKC pa so dali zaveze, da bodo opisane nepravilnosti odpravili.

Glede nadzorov, ki so bili naročeni na področju otroške kardiologije, je dejala, da se dogovarjajo s tujimi inštitucijami, da bi dobili strokovnjake, ki bi izvedli nadzore. Nekatere nadzorne komisije so bile sicer že ustanovljene, a so potem člani odstopili zaradi objektivnih razlogov, je dejala. Ker pa je najemanje tujih strokovnjakov za takšne nadzore drago, je ministrstvo zbornici zagotovilo, da bodo dobili dodatna sredstva, je dejala Čebašek-Travnikova, pri čemer pa o višini sredstev še ni mogla govoriti.


Mati deklice s srčno boleznijo Nina Tahirović je pred sestankom dejala, da so bili zaradi nedavnega dogajanja na kardiologiji pediatrične klinike primorani otroka peljati na zdravljenje v tujino, saj so tukaj ostali brez zdravnika. Sedaj pa zdravljenje deklice poteka na daljavo.

Neuradno: Vodja službe za kardiologijo na pediatriji odstopil

Tomaž Podnar, vodja službe za kardiologijo na pediatrični kliniki UKC Ljubljana, je po neuradnih informacijah odstopil s funkcije. Podnar je prevzel vodenje službe decembra lani.

Letos so v javnost prišle informacije o tem, da naj bi eden od zdravnikov iz službe za kardiologijo, Uroš Mazič, več bolnikom na tem oddelku postavil napačne diagnoze. Istočasno so očitki o neustreznem zdravljenju leteli tudi na Podnarja. Te informacije so v javnosti sprožile burne odzive.

Na UKC Ljubljana in Tomaža Podnarja smo se obrnili za pojasnila. Odgovore še čakamo.

Preberite še:
Kenda vztraja, da ni razlogov za njegovo razrešitev
Alojz Ihan: Bolniki so postali žetoni v pokru vodilnih za položaje v UKC
Rajko Kenda: Dogaja se mi krivica


Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki želelo razrešiti strokovnega direktorja Rajka Kendo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa je istočasno pozvala k odstopu generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in strokovno direktorico Marijo Pfeifer. Ministričine zahteve slednja nista izpolnila. Je pa, kot kaže, odstopil Podnar.

O odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve je na zadnjih dveh sejah razpravljal svet UKC Ljubljana, a končne odločitve o njuni usodi za zdaj še ni. Nadaljevanje seje sveta je predvideno za 8. avgust.