Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 6. 2017,
19.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Natisni članek

Rajko Kenda UKC Ljubljana

Torek, 27. 6. 2017, 19.16

6 let, 7 mesecev

Kenda vztraja, da ni razlogov za njegovo razrešitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

2

Rajko Kenda | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Morebitna razrešitev strokovnega direktorja pediatrične klinike v Ljubljani Rajka Kende bo nezakonita, zanjo namreč ni utemeljenih razlogov, so zapisali v odvetniški družbi Kozinc in partnerji v dopisu, ki ga je Kenda priložil odgovoru na predlog vodstva kliničnega centra za njegovo razrešitev. Rok za odgovor se bo sicer iztekel danes opolnoči.

Iz izrednega internega strokovnega nadzora po smrti 14-letnega fanta, ki je na pediatrični kliniki umrl septembra lani, izhaja, da je bil tragičen izid fantovega zdravljenja posledica neurejenih sistemskih razmer na kliniki, so povzeli v odvetniški družbi.

Toda poročilo nadzora je po njihovem opozorilu pravnoformalno neveljavno. Kenda namreč ni imel možnosti, da bi na srečanju s komisijo podal obrazložitve na njihovo stališče, ki je osnova za predlagano razrešitev, so dodali.



Kenda zavrača vse očitke

Kenda v odgovoru na predlog vodstva Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za njegovo razrešitev zavrača vse očitke, tudi tistega na račun njegovega vodenja službe za kardiologijo na kliniki. Kot je zagotovil, je bil s problemi službe seznanjen do podrobnosti in jo je vodil po najboljših močeh.

Ob očitku, da se kot v. d. vodje službe za kardiologijo ni udeleževal jutranjih sestankov na hospitalnem oddelku in da ni opravljal nadzornih vizit, je navedel, da je bil do začetka leta 2016 na rednih jutranjih raportih službe, ko pa je bil za v. d. vodje imenovan Tomaž Podnar, je s tem sodelovanjem prenehal. Podatki o drugih nadzornih vizitah in sestankih na vseh oddelkih klinike so vidni iz zapisnikov, je poudaril.

"Kopač in Pfeiferjeva sta bila seznanjena z dogajanjem na oddelku"

Iz številnih sestankov, ki so jih imeli v zadnjem letu pri vodstvu UKC, je po njegovih besedah jasno, da je bilo vodstvo v celoti seznanjeno s stanjem v službi za kardiologijo in so skupaj iskali rešitve, četudi ne vedno v soglasju. Tudi iz elektronskih dopisov je po njegovih besedah razvidno, da sta bila generalni direktor UKC Andraž Kopač in strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer seznanjena z dogajanjem na oddelku.

Ob očitku, da ni jasno, kdo je odgovoren za zdravljenje in diagnostiko bolnikov, je opozoril, da je vsakemu bolniku določen lečeči zdravnik, ki mora biti specialist z oddelka. V primeru smrti 14-letnika je bil to Uroš Mazič, specializantka na oddelku pa je delala po njegovih navodilih tudi v primeru, kadar je bil na drugem delovišču, je pojasnil. Tudi sicer je to po njegovih besedah ustaljena praksa na kliniki.

Ob očitku o neupoštevanju klinične poti za kritično bolne za sprejem na klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo pa je opozoril, da klinične poti za to področje v UKC Ljubljana ni. "Ker dokumenta ni, ga tudi ni nihče mogel kršiti," je zapisal.

Vodstvo UKC Ljubljana je 12. junija ponovno podalo predlog za razrešitev Kende. Razlog za predlog so sistemska neskladja na pediatrični kliniki, medtem ko se je kolesje razrešitve začelo vrteti po smrti 14-letnega fanta na kliniki septembra lani. Kenda je imel 15 dni časa, da se izreče glede predloga.
Ne spreglejte