Torek,
15. 10. 2013,
14.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Anton Stres Pariz Betnava Madagaskar

Torek, 15. 10. 2013, 14.25

4 leta, 9 mesecev

Neuradno: Vatikan je nadškofu Stresu prepovedal, da bi šel na Madagaskar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upokojenemu ljubljanskemu nadškofu Antonu Stresu Sveti sedež ne dovoli, da bi odšel na Madagaskar predavat bogoslovcem. Razlog: sodni postopki v Sloveniji zaradi obnove dvorca Betnava.

Julija letos je v javnosti močno odmevala zgodba o odstopu nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška. K odstopu ju je pozval Vatikan, uradni razlog za odstop in upokojitev je bil, da želi Sveti sedež umiriti razmere v Cerkvi na Slovenskem. Katoliška cerkev v Sloveniji se namreč ubada s hudimi moralnimi in finančnimi posledicami zaradi finančnega zloma finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva. Oba upokojena nadškofa sta se morala na priporočilo Vatikana umakniti iz Slovenije in javnega življenja.

Anton Stres, ki je na čelo ljubljanske nadškofije prišel januarja 2010, je danes v Parizu, pred časom pa je časopis Dnevnik objavil, da naj bi si upokojeni nadškof želel na Madagaskar. Vendar takrat še ni bilo jasno, ali bo tja tudi odšel, saj še ni bilo znano, ali mu bo Sveti sedež to dovolil.

Razlog za prepoved naj bi bila vpletenost v zadevo Betnava Te dni je v cerkvenih krogih zaokrožilo, da je Vatikan upokojenemu nadškofu Stresu zavrnil prošnjo, da bi šel na Madagaskar bogoslovcem predavat filozofijo. Informacije nam uradno na ljubljanski nadškofiji in na Slovenski škofovski konferenci niso želeli potrditi, sta nam pa dva duhovnika v cerkveni hierarhiji potrdila, da je Stres dobil uradno zavrnitev prošnje.

Razlog za zadržanje Stresa v Evropi naj bi bila njegova vpletenost v porabo evropskih sredstev, ko je mariborska nadškofija obnavljala dvorec Betnava. Kot vse kaže, bo Stres zaradi porabe denarja pri Betnavi poklican na sodišče v Slovenijo, saj je bil kot pomočnik tedanjega nadškofa Franca Krambergerja odgovoren za vsa gospodarska vprašanja. Na sodišču so bili do zdaj med drugim že zaslišani nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, nekdanja direktorica podjetja Betnava Dragica Marinič in nekdanji mariborski ekonom Mirko Krašovec.

Upokojeni nadškof Kramberger, ki je bil na čelu mariborske nadškofije od leta 2006, je s položaja odstopil februarja 2011, tri leta po tem, ko je izbruhnila finančna kriza mariborske nadškofije.

V Parizu Stres ne opravlja nobene službe Stresa sicer o vseh odločitvah Kongregacije za škofe v Vatikanu, ki ima glavno besedo pri tem, kam lahko gre in kaj lahko dela, obvešča apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. V Parizu Stres sicer ne opravlja nobene službe, koliko časa bo ostal tam, za zdaj še ni znano. Živi v hiši lazaristov, kar je njegov red.

Ko si Pilat umije roke Vprašanje, kaj se dogaja z upokojenim nadškofom in o prepovedi njegovega odhoda na Madagaskar, smo naslovili tudi na ljubljansko nadškofijo, ki jo trenutno vodi Andrej Glavan, in Slovensko škofovsko konferenco. Oboji so odgovorili le, da dejavnosti upokojenega ljubljanske nadškofa ne spremljajo, znano pa jim je le to, da je v enem od evropskih univerzitetnih središč.

Boštjan Prevc iz tiskovnega urada Nadškofije Ljubljana je na vprašanje, kdo krije Stresove stroške bivanja v Parizu in koliko ti znašajo, odgovoril, da se je Stres v Pariz umaknil iz javnega v zasebno življenje. "Ker s tem ni več javna osebnost, so tudi stroški bivanja in njegovi prihodki njegova osebna zadeva," je še pojasnil.