Neuradno: Bavčarju s pritožbo ni uspelo, moral bo v zapor

Višje sodišče je po neuradnih podatkih zavrnilo pritožbo Igorja Bavčarja, ki je želel odlog za prestajanje zaporedne kazni v primeru Istrabenz, poroča 24ur.

Igor Bavčar mora ob zaporni kazni vrniti še 21 milijonov evrov nezakonitih premoženjskih koristi.

Igor Bavčar mora ob zaporni kazni vrniti še 21 milijonov evrov nezakonitih premoženjskih koristi. Foto: Bor Slana

Bavčar, ki je po prvi obsodilni sodbi, ki je bila nato razveljavljena, odhod v zapor prelagal zaradi zdravstvenih razlogov, se je tokrat skliceval na druge določbe zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. S spremembo zakona je namreč med utemeljenimi zdravstvenimi razlogi le še hospitalizacija. Tokrat pa se je skliceval na določbo zakona, ki omogoča, da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

V zapor bi moral 20. julija, vendar ...

Bavčar bi moral v zapor 20. julija, a je tik pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni in hkrati zahteval izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo ter iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je nato njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni zavrnilo, a se je na to odločitev pritožil na višje sodišče. To po neuradnih informacijah torej njegovi pritožbi ni ugodilo, tako da mu bo okrožno sodišče, če bo informacija potrjena, poslalo nov datum, kdaj se mora zglasiti na prestajanje zaporne kazni.

Zagovornik Bavčarja Janez Koščak ni želel komentirati odločitve sodišča. Zagovornik Bavčarja Janez Koščak ni želel komentirati odločitve sodišča. Foto: STA

Odločitve še ni dvignil

Bavčar sodbe Višjega sodišča v Ljubljani še ni dvignil, poročata 24ur in Večer. So pa na ljubljanskem okrožnem sodišču potrdili, da so višji sodniki odločitev sprejeli.

Bavčar in njegov zagovornik Koščak odločitve sodišča za Večer nista komentirala, na časniku pa so zapisali, da lahko sicer Bavčar na sodišče pošlje novo prošnjo za odlog nastopa zaporne kazni.

Vrniti mora tudi 21 milijonov evrov

Okrožno sodišče je sicer septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski znova obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče zato izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Vsi trije so se pritožili na višje sodišče, vendar je to potrdilo sodbe. Nastja Sušinski je šel po Večerovih navedbah v zapor avgusta, Kristjan pa minuli teden.

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

Sorodne vsebine

Komentarji

3
  • slomevzha / 14.09.2017. ob 20:02

    Iggy očitno ima strah in predsodke do zapora. Sodišče bi se moralo vsaj toliko potruditi, da mu predstavi vse lepote in čari zapora. Tam lahko vsak diplomirani kriminalec magistrira kriminal, utrdi in razširi svoje znanje z izkušnjami številnih drugih diplomiranih kriminalcev.

  • lalex / 14.09.2017. ob 19:59

    No, pa da vidmo junaka.....

  • rados214 / 14.09.2017. ob 21:30

    Sigurno ni dobra hrana v zaporu, manjka mu kakšen pečeni odojek pa veselo bo sam prišel notri.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano