Ponedeljek,
14. 10. 2024,
15.57

Osveženo pred

3 ure, 10 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

Natisni članek

Libanon Izraelci Gaza Robert Golob Matjaž Nemec

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 15.57

3 ure, 10 minut

Nemec sporoča Golobu: Odločnemu nastopu morajo slediti dejanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,63
Izjava stranke SD. Matjaž Han, Matjaž Nemec | Matjaž Nemec je napisal javno pismo Robertu Golobu. | Foto Bojan Puhek

Matjaž Nemec je napisal javno pismo Robertu Golobu.

Foto: Bojan Puhek

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je premierja Roberta Goloba v javnem pismu pozval, naj njegovemu odločnemu nastopu na septembrskem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku glede končanja vojne in za mir sledijo dejanja. Med drugim Nemec Goloba poziva, da od institucij EU zahteva takojšnjo zamrznitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, da se zavzame za prepoved izvoza orožja v Izrael ter za uvedbo prepovedi trgovanja z izdelki iz nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu.

Kot je v javnem pismu zapisal Matjaž Nemec, je demokratični svet nevarno na robu prepada. "Vrednote, za katere si prizadeva ter jih živi tudi Slovenija, izginjajo pred očmi slovenske in javnosti po vsem svetu. Dogajanje na Bližnjem vzhodu, konkretneje totalni teror nad civilisti v Gazi in drugih zasedenih območjih ter v Libanonu, priča o grozljivi statistiki deset tisoče pobitih, ranjenih, travmatiziranih ter na milijone razseljenih ljudi."

Nemec o popolni ignoranci izraelske vlade

Evropski poslanec omenja popolno ignoranco izraelske vlade do mednarodnega prava ter zavez demokratičnega sveta, saj izraelska vojska napada tudi postojanke UNIFIL, mednarodne mirovne misije Organizacije združenih narodov (OZN) v Libanonu.

Emmanuel Macron
Novice Macron za ustavitev dobave orožja Izraelu, Netanjahu za odziv na iranski napad

Nemec poudarja, da je kot evroposlanec zavezan ravnanju v skladu z zavezami naše evropske skupnosti (demokratičnih postulatov, mednarodnega prava in civilizacijskih norm), kot  državljan Slovenije pa čuti veliko hvaležnost do izjemne narodove dediščine (boj za svobodo, za mir in samostojnost).

Nemec za zamrznitev pridružitvenega sporazuma EU z Izraelom

"Prav zato sem odgovoren pozvati vas, predsednika slovenske vlade, da najodločneje (od)reagirate na izraelsko teptanje skupnih vrednot in človečnosti," pojasnjuje Nemec in dodaja, da morajo odločnemu nastopu na septembrskem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku glede končanja vojne in za mir morajo slediti dejanja. Pozivi ta čas niso več dovolj.

Žrtev izraelskega napada na Gazo
Novice V izraelskem napadu na mošejo in šolo v Gazi 24 mrtvih

"Zato vas pozivam, da kot predsednik slovenske vlade od institucij EU zahtevate takojšnjo zamrznitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, da se zavzamete za prepoved izvoza orožja v Izrael ter za uvedbo prepovedi trgovanja z izdelki iz nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu. K temu že dlje pozivata Španija in Irska."

"Časa za oklevanje ni več"

"Časa za oklevanje EU in voditeljev držav članic enostavno ni več. Razlogov za to niti ne gre več iskati, kar potrebujemo danes, sta vaša odločnost in neomajnost, da se Slovenija pridruži državam, ki zahtevajo konkretna dejanja (sankcije!) zoper brutalna dejanja izraelske vlade," še poudarja Nemec.

V Luxembourgu bo danes zasedanje ministrov EU za evropske zadeve, na katerem bodo med drugim govorili o širjenju konflikta na Bližnjem vzhodu, ruski agresiji na Ukrajino, konkurenčnosti evropskega gospodarstva in migracijah. Iz Slovenije se ga bo udeležil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

V četrtek pa se bo v Bruslju začelo zasedanje Evropskega sveta, v ospredju katerega bosta zadnja zaostritev razmer na Bližnjem vzhodu in nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

STA

Izraelski tanki
Novice Izrael obvestil ZDA, da načrtuje kopensko operacijo v Libanonu
Papež Frančišek obiskal Benetke
Novice Papež kritičen do svetovnih sil: Nesposobni ste
napad na Damask
Novice V izraelskem zračnem napadu v Damasku več mrtvih
Izrael, Iran, spopadi, vojna
Novice Odziv Izraela na iranski napad bo "smrtonosen, natančen in presenetljiv"
Hezbolah
Novice Hezbolah dan po izraelskem napadu na enega od njihovih voditeljev vrača udarec