Torek,
13. 8. 2013,
7.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pregled časopis

Torek, 13. 8. 2013, 7.15

8 let

Nekoč zagovorniki zadolževanja zdaj odločni varčevalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Delodajalske organizacije so rade na "varni" strani, tako vsaj dokazujejo njihovi pogosto protislovni predlogi ukrepov, ki so jih predlagali v zadnjih dveh letih.

Dnevnik V Dnevniku ugotavljajo, da so delodajalske organizacije v zadnjih dveh letih pogosto spremenile mnenje, kako iziti iz krize. Ne samo to, njihovi predlogi so si celo v protislovju. V dveh letih so se namreč iz zagovornikov zadolževanja prelevili v odločene varčevalce.

Nekateri zdravniki in predstojniki, ki jim plačo nakazuje ljubljanski UKC, se tam pojavijo bolj redko. V Dnevniku navajajo, da je bil Borut Goršak zaradi dopusta, vabljenih predavanj, službenih potovanj in strokovnih srečanj lani odsoten 62 dni. Sam se zagovarja, da se je treba dokazati tudi v tujini, in pravi, da je to tako, kot če bi Tini Maze očitali nastope v tujini.

V Dnevniku so se razpisali tudi o osnutku zakona o davku na nepremičnine, ki invalidnost obravnava kot luksuz. Ministrstvo za finance pri pripravi zakona namreč ni upoštevalo, da invalidi na vozičku potrebujejo približno 30 odstotkov večje bivalne in delovne prostore kot hodeče osebe. Če se ne bo kaj spremenilo, bodo ljudje, obsojeni na voziček, obsojeni tudi na večjo davčno obremenitev.

Delo Podjetja, katerih računi bodo v nekaj dneh blokirani že dva meseca, lahko po 15. avgustu postanejo prve "žrtve" sprememb stečajnega zakona, kar pomeni, da jih upniki lahko takoj pošljejo v stečaj. Kot piše Delo, se lahko tako lahko zaradi slabe konsolidacije slovenskega gospodarstva sproži nov plaz stečajev. Potencialnih kandidatov je skupaj s samostojnimi podjetji devet tisoč.

Če bi bilo dovolj denarja in bi v težje dostopne gorske koče namestili defibrilatorje, bi lani v slovenskih gorah lahko imeli enajst smrtnih žrtev manj. Toliko planincev je namreč lani v gorah umrlo zaradi posledic srčne in možganske kapi, piše Delo, ki ugotavlja, da je naprava, ki reši življenje, nameščena le na Kredarici. Da laiki znajo uporabljati defibrilator, dokazuje Koroška, kjer so jih namestili 60, laiki pa so jih uporabili tridesetkrat in s tem petim ljudem rešili življenje.

Če bi šli na volitve danes, bi se ponovil boj iz leta 2008, kažejo rezultati zadnje telefonske raziskave Dela. Največ glasov bi namreč odnesli SD in SDS, ki imata po mnenju Andraža Zorka iz družbe Valicon med vsemi strankami v Sloveniji edini dovolj stabilno in zanesljivo volilno bazo, da se jima tudi ni treba bati, ali bosta prišli v parlament. Padec PS (dosegla bi 8,8 odstotka glasov) je po njegovem mnenju posledica tega, da dela le v parlamentu, na terenu pa je ni.

Finance O stečajih so se razpisali tudi v Financah, kjer ugotavljajo, ali je nova stečajna zakonodaja imela vpliv že julija. Takrat je bilo namreč začetih dvakrat več stečajev kot mesec prej, skupno je šlo v stečaj 118 podjetij, a hkrati drugi podatki kažejo, da je bilo v primerjavi z junijem za 12 odstotkov oziroma 716 manj blokiranih računov. Gospodarstveniki so prepričani, da bi krizo slovenskega gospodarstva rešili z davčno razbremenitvijo, z ukrepi za spodbujanje konkurenčnosti in razvoj, strukturnimi reformami, sanacijo bančnega sistema ter predvsem z optimizacijo državne uprave in javnega aparata.

Ključ do ponovnega zagona kreditiranja v Sloveniji je v uspešni izvedbi projekta slabe banke, je za Finance dejal Primož Cencelj iz KD Skladov. Ko bo nanjo preneseno slabo premoženje iz bank v težavah in ko bo država dokapitalizirala ključne banke, se bo odprla pot do vnovičnega zagona kreditiranja, pravi. To bi po njegovo lahko bilo v drugem četrtletju prihodnje leto.

Večer Bo Maribor jeseni spet vstal? Gospodarska dejavnost v štajerski prestolnici je na dnu, piše današnji Večer. Velika podjetja izginjajo, med njimi je zdaj tudi Himar s 192 zaposlenimi, male družbe ustvarjajo velike izgube, posojil ne dobijo, podjetniki životarijo. Če ne bo hitre akcije in učinkovitih ukrepov, grozi totalen zlom.

Čeprav je vladni falcon zdaj na voljo tudi državnim uradnikom, se ti zanj zanimjo bolj malo. Bi pa z njim radi leteli gospodarstveniki in nekatere športne ekipe, med njimi sta na primer Joc Pečečnik in Tina Maze, a po pisanju Večera zanju letalo ni na voljo, saj je registrirano kot vojaško plovilo.