Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
7.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

15

Natisni članek

Tomaž Kos stečaj stečajni postopek sojenje Okrožno sodišče v Celju

Torek, 5. 3. 2019, 7.29

5 let, 1 mesec

Domnevno podkupljivi stečajnik ni priznal krivde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

15

Tomaž Kos | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji stečanji upravitelj Tomaž Kos, obtožen zlorabe položaja in jemanja podkupnine, ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje v primeru preprodaje tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print v Ljubljani.

O primeru Tomaža Kosa, ki je lani ostal brez dovoljenja države za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja ter je od lani v priporu, smo obsežno poročali tudi na Siol.net, kjer smo po njegovi aretaciji:

- razkrili njegove visoke dolgove,

- raziskali, kdo je odpovedal pri nadzoru aretiranega upravitelja,

- podrobneje analizirali, kje je odpovedala zbornica.

Po štirih letih na sodišču

Na ljubljanskem okrožnem sodišču  je danes za Kosa in pet soobtoženih potekal predobravnavni narok zaradi suma zlorabe uradnega položaja ter jemanja in dajanja podkupnine. Poleg njega je na zatožno klop sedlo še pet soobtoženih.

Predmet obtožnice je posel preprodaje tovarniškega kompleksa propadle družbe MKT Print za Bežigradom v Ljubljani. Obtoženi naj bi obtoženi kompleks kupili poceni in ga nato prodali naprej končnemu kupcu, sami pa naj bi si razdelili okoli milijon evrov razlike in pri tem nagradili tudi stečajnega upravitelja Kosa.

Štirje ne priznajo, dva sta se poravnala

Poleg Kosa krivde niso priznali tudi Peter Šinkovec, ki je v preteklosti nadziral poslovanje MKT Printa, in pa Mirko Klemenčič ter Sebastijan Elsner, ki sta septembra 2017 skupaj ustanovila podjetje MKT Print upravljanje nepremičnin. Tožilstvo sicer javno še ni predstavilo očitkov iz obtožnice.

S tožilstvom sta se pogodila obtožena Uroš Šoštarič in Damjan Murko, sicer direktor podjetja HCC, ki naj bi bilo predvideno kot končni kupec nepremičnine. Za kakšno kazen sta se pogodila v zameno za priznanje krivde, ni znano, sodišče pa bo o sporazumu, ki sta ga sklenila s tožilstvom, presodilo na naroku, ki je sklican za 19. marec.

Tomaž Kos, stečajni upravitelj | Foto: STA , Foto: STA ,

Obramba z zahtevo za izločitev dokazov

Obramba Tomaža Kosa je na današnjem predobravnavnem naroku zahtevala, da sodnica Nina Drozdek Draganić še pred odločanjem o novih dokaznih predlogih odloči o njihovem predlogu za izločitev dokazov, pridobljenih s tajnim opazovanjem, saj so bili ti po njihovem mnenju pridobljeni nezakonito.

Prav tako v dokazu ne želijo Kosovih bančnih podatkov iz San Marina. Sodnica bo sedaj najprej odločila o predlogu za izločitev dokazov, nato pa razpisala dodatni predobravnavni narok.

Tomaž Kos
Novice V priporu bo čakal na sojenje zaradi jemanja podkupnine

Ni več upravitelj, naj bi bil pa davčni dolžnik

Ministrstvo za pravosodje je sicer Kosu lani odvzelo dovoljenje za opravljanje funkcije stečajnega upravitelja.

Kriminalisti so ga prvič kazensko ovadili že leta 2015, decembra 2016 pa se je znašel v kazenskem postopku. Prek svojega podjetja Aronia naj bi domnevno izdal za 2,6 milijona evrov fiktivnih računov, denar pa osebno dvigoval v Bosni in Hercegovini.

Že dalj časa naj bi imel tudi za skoraj milijon evrov davčnega dolga, svoje nepremičnine pa naj bi zaščitil z zemljiškim dolgom.

Goran Klemenčič
Novice Korupcija med stečajnimi upravitelji: kako je odpovedala zbornica

Po krivdi sodišča kljub preiskavi ostal stečajnik

Kos pa je dovoljenje za delo stečajnika zaradi "neaktivnosti" celjskega sodišča obdržal dlje časa, kot bi ga lahko.

Že leta 2016, ko se je prvič znašel v kazenskem postopku, bi moralo celjsko sodišče - primer je vodila preiskovalna sodnica Bojana Leskovar - o tem poročati ministrstvu, ki bi na podlagi tega podatka Kosu lahko odvzelo dovoljenje. Ker se to ni zgodilo, je Kos ostal stečajnik vse do lanskega avgusta, ko mu je na podlagi vložene obtožnice ministrstvo vendarle vzelo dovoljenje.

Pravosodno ministrstvo je lani zaradi neporočanja o začetku preiskave upravitelja Kosa izvedlo izredni nadzor nad celjskim okrožnim sodiščem. Ugotovilo je, da je sodna uprava sodišča aktivno pristopila k reševanju problematike šele, ko so jih na to opozorili z ministrstva.

Tomaž Kos
Novice Primer stečajnika Tomaža Kosa: Sodišče ukrepalo šele po posredovanju ministra
Ne spreglejte