Ponedeljek,
12. 10. 2015,
20.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

turizem Marjan Batagelj Miro Cerar Zdravko Počivalšek

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 20.56

6 let, 7 mesecev

"Ne smemo se ponujati kot cenena, ampak kot cenjena destinacija"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na izjemno majhnem prostoru imamo pokrajinsko izjemno zanimivo naravo, ki je pravzaprav ne znamo prodajati, ker je ne čutimo, o perspektivnosti slovenskega turizma pravi Marjan Batagelj.

Včeraj so se v Novi Gorici začeli Dnevi slovenskega turizma, na katerih udeleženci iščejo odgovore na sodobne izzive slovenskega turizma.

"Vlada se zaveda, da imamo še veliko potenciala, skupaj s partnerji si ga prizadevamo tudi realizirati," je v svojem nagovoru dejal predsednik vlade Miro Cerar. "Kakšno vlogo igra turizem v slovenskem prostoru, nam pove podatek, da turizem v Evropi neposredno in posredno ustvarja 9,2 odstotka BDP, v Sloveniji pa kar 12,8 odstotka," je pojasnil predsednik vlade.

Potrebujemo ugodnejše poslovno okolje, infrastrukturo, izobrazbo, konkurenčnost Po premierjevih besedah za nadaljnji razvoj turizma in gospodarsko rast potrebujemo še ugodno poslovno okolje, ustrezno infrastrukturo, učinkovit izobraževalni sistem in konkurenčno turistično ponudbo.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da si vlada prizadeva za dvig turistične takse, dodatne prihodke pa naj bi usmerili v promocijo na tujih trgih. Opozoril je tudi na potrebo po diferenciaciji turistične ponudbe v Sloveniji in inovativnosti.

Na lestvici konkurenčnosti v turizmu upadamo A na lestvici konkurenčnosti v turizmu, ki jo objavlja Svetovni gospodarski forum, je Slovenija v štirih letih upadla za šest mest. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv dejal, da je konkurenca sosednjih držav za slovenski turizem prevelika in je zato turizem naša težko uresničljiva priložnost.

Konkurenčni z naravno dediščino, če bi jo znali prodajati Marjan Batagelj, predsednik uprave podjetja Postojnska jama, se s tem ne strinja. "Upal bi si reči, da smo v nekaterih elementih celo bistveno boljši od sosedov – v raznolikosti naravne in kulturne dediščine. Na izjemno majhnem prostoru imamo pokrajinsko izjemno zanimivo naravo, ki je pravzaprav ne znamo prodajati, ker je ne čutimo." Dodaja, da smo na področju kulturne dediščine manj konkurenčni, a če bi znali ponudbo ustrezno povezati, bi lahko iz nje veliko iztržili.

Največja pomanjkljivost je hotelirstvo Slovensko hotelirstvo je kapitalsko zelo podhranjeno in zadolženo. Ob mnogo vlaganjih v nove zmogljivosti v hotelirstvu nismo razmišljali, kako jih bomo polnili, pravi Batagelj. "Hotelirstvo je namreč le en del turizma. V državo ne potuješ zaradi hotelov, ampak zaradi znamenitosti. Preostala infrastruktura mora biti dobro razvita."

"Tam, kjer bi morali nastanitve prodajati za tisoč evrov, jih sploh nimamo," pravi Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije in opozarja, da je 60 odstotkov hotelskih nastanitev "pod vodo". "Podjetja zdaj nimajo sredstev, ker morajo servisirati posojila, ki so jih jemala za druge zadeve," opozarja.

Slovenija mora postati cenjena, ne cenena destinacija Uran Maravićeva je glede prihodnosti turizma zelo pesimistična. "Upam, da bomo našli strateške lastnike za to infrastrukturo, ki se bo v prihodnjih letih zagotovo prodajala. In to take lastnike, ki bodo želeli destinacije razvijati. Ne želim novega Bovca ali Bohinja in podobnih zgodb," pravi in dodaja, da v Slovenijo nihče ne bo prišel in razvijal destinacije namesto nas.

"V tem razvoju se ne smemo preveč ponujati kot cenena destinacija, ampak bi bilo boljše, če bi sami popravili cene in bi se predstavljali kot cenjena destinacija. Sicer bo tudi struktura gostov taka, da bo poraba sorazmerno majhna in bo finančni izkupiček slab, čeprav bomo imeli veliko število prenočitev," opozarja Batagelj.

"To se je začelo dogajati tudi zato, ker smo imeli zelo veliko nastanitvenih zmogljivosti, te pa so zaradi konkurence znižale cene. Če hotel nima cene, se ne more razvijati. Če ima zelo nizko ceno, ima goste, ki imajo slabšo kupno moč."

Turisti ne pridejo sami "Vsi govorijo, vsaka občina, da je turizem izjemen potencial. A turizem ni tako preprosta dejavnost, kot se zdi." Treba ga je obravnavati kot resno gospodarsko panogo in ne misliti, da turisti pridejo sami, poudarja postojnski podjetnik.

Se v turizem splača vlagati? Batagelj pojasnjuje, da ima turizem stalno od tri- do štiriodstotno rast. Je tudi zelo likvidna dejavnost, saj je storitev takoj plačana. "Gre za varno vlaganje. Nima ekstremnih zaslužkov, ima pa dolgoročno stalne in zanesljive zaslužke."