Ponedeljek,
31. 8. 2015,
11.03

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci Stanislav Zore Cerkev Slovenija

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 11.03

4 mesece

Nadškof Zore: Beguncev ne bi smeli zavračati zaradi strahu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Treba je pomagati človeku, ki pride na tvoj prag," pravi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ob vrhuncu begunske krize, zaradi katere bi lahko v Slovenijo kmalu prišlo na tisoče beguncev.

Vse države in državljani so pred testom solidarnosti z vsemi, ki so zaradi vojn in nasilja pregnani iz svojih domovin in "bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naše domove", pravijo v Komisiji Pravičnost in mir, ki jo vodi nadškof Stanislav Zore.

Izpit iz človečnosti in zgodbe o terorizmu Zore je dejal, da gre pri vprašanju beguncev za naš izpit iz človečnosti. Obstaja namreč nevarnost, da bi se navaditi na tragične zgodbe beguncev, pravi. Opozoril je na to, da beguncev ne bi smeli zavračati zaradi strahu, na primer zaradi zgodb o terorizmu.

"Tu se lahko pojavi cel kup strahov, od tega, kaj begunci nosijo s seboj, na kakšen način bodo našo družbo spravili iz ravnovesja, pa do tega, da se začnemo bati, da so med njimi teroristi, ki bi lahko ogrožali našo varnost," opozarja nadškof. Zavračanje beguncev ni človeka vredno, še pravi.

"Gostoljubje in sprejemanje tujcev sta že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato si želimo, da bi bilo v primeru številnejših migracij v našo državo za vse begunce (in njihove družine), tako tiste, ki bodo zaprosili azil, kot tiste, ki bodo odšli v druge države, primerno poskrbljeno, vključno z versko oskrbo. Ob tem izražamo podporo vsem državnim ustanovam, civilni zaščiti, humanitarnim organizacijam in prostovoljcem, ki se pripravljajo na morebitni sprejem beguncev in migrantov," piše v izjavi Komisije Pravičnost in mir.

Do mednarodne politike kritičen nadškof Nadškof je bil kritičen do mednarodne politke, ki ustvarja krizna žarišča, zaradi katerih smo priča begunskemu valu. Do širšega dogajanja je kritična tudi omenjena komisija: "Begunska kriza je tudi za našo državo priložnost, da premislimo tragične posledice trgovine z orožjem, premalo premišljenih vojaških posegov zahodnih držav, nepravičnih ekonomskih politik, revščine in korupcije, ki v ozadju poganjajo vojaške spopade in državljanske vojne."

Ničelna toleranca do sovražnega govora Zore je obsodil sovražni govor o beguncih, ki je nesprejemljiv. "Treba je pomagati človeku, ki pride na tvoj prag," pa je odgovoril na vprašanje o ideji o sprejemanju zgolj beguncev, ki so kristjani. "Vse oblike sovražnega govora, uperjene proti komurkoli, so obsodbe vredne in nimajo mesta ne v družbi ne v Cerkvi," je poudaril.

Verski fanatizem Hkrati je dejal, da so v zdajšnji begunski krizi kristjani zelo na udaru. Proti temu je treba dvigniti glas, pravi. V Komisiji Pravičnost in mir opozarjajo, da so na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in v mnogih drugih državah kristjani tarča verskega fanatizma in nestrpnosti in da gre za poskuse odkritega iztrebljanja krščanske navzočnosti na teh območjih, torej za nedvomen genocid.