Sreda,
24. 10. 2018,
14.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

Jure Leben odpadki embalaža komunala

Sreda, 24. 10. 2018, 14.03

5 let, 6 mesecev

Nad skrb vzbujajoče stanje z novelo uredbe o ravnanju z odpadno embalažo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

plastenke odpadki | Glede na podatke lahko do konca tega leta pričakujemo skupno količino komunalne odpadne embalaže 30 tisoč ton. | Foto Reuters

Glede na podatke lahko do konca tega leta pričakujemo skupno količino komunalne odpadne embalaže 30 tisoč ton.

Foto: Reuters

Ministrstvo za okolje in prostor je v torek med gradiva vlade v obravnavi umestilo predlog spremembe uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. S to naj bi rešili stanje pri nekaterih izvajalcih javne službe, katerih kapacitete predhodnega skladiščenja ali skladiščenja odpadne embalaže so presežene.

S predlagano spremembo se izvajalcu javne službe zbiranja omogoča, da odpadno embalažo, ki je niso prevzele družbe za ravnanje z odpadno embalažo, sam odda v nadaljnjo obdelavo izvajalcem obdelave, ob tem pa določa pogoje, pod katerimi jo lahko odda, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor v objavljenem gradivu. "Ta ukrep je nujen, ker je treba preprečiti nadaljnje kopičenje odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe," so poudarili.

smeti
Novice Največ odpadkov na prebivalca v Izoli, najmanj v Osilnici

Pri izvajalcih javne službe je 9.060 ton komunalne odpadne embalaže

Glede na podatke inšpekcije je na lokacijah izvajalcev javne službe 9.060 ton komunalne odpadne embalaže. "Glede na podatke lahko do konca tega leta pričakujemo skupno količino komunalne odpadne embalaže 30 tisoč ton. Ob predpostavki, da družbe ne bodo povečale intenzivnosti prevzemanja komunalne odpadne embalaže, je ocenjeni strošek prevzema pri izvajalcih javne službe in obdelave teh odpadkov 3,5 milijona evrov," so dodali.

Očistimo Slovenijo
Novice Očistimo Slovenijo: Težava ostajajo gradbeni odpadki in embalaža

Stroške izvajalcev javne službe, ki bodo sami oddali odpadno embalažo v nadaljnjo obdelavo, bo država sofinancirala v višini največ 120 evrov na tono oddane odpadne embalaže. Država pa ima pravico izterjati plačane stroške od družbe za ravnanje z odpadno embalažo, ki odpadne embalaže ni prevzela, in sicer v višini izplačanega deleža sofinanciranja in upoštevajoč obveznosti te družbe, še navaja predlog uredbe.

Ministrstvo namerava manjkajočih 3,5 milijona evrov zagotoviti s prerazporeditvijo iz postavk infrastrukture za hidroelektrarno Brežice (1,5 milijona evrov) ter programa odprave posledic naravnih nesreč (dva milijona evrov).

smeti
Novice Slovenija ima težave z odpadki #video

Interventni zakon trenutno v fazi javne obravnave

Na okoljskem ministrstvu so pod taktirko ministra Jureta Lebna nameravali nakopičeno odpadno embalažo in odpadne sveče odstraniti na podlagi interventnega zakona, ki je trenutno v fazi javne obravnave. Predlog zakona predvideva, da bi stroške interventnega odvoza plačala država in nato denar izterjala od družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Časovnica je predvidevala sprejetje na decembrski seji, do začetka interventnih odvozov pa naj bi država uredila tudi začasno skladiščenje odpadkov. Na pojasnila ministrstva za okolje in prostor še čakamo.

Novice V Sloveniji vrata odpira prva trgovina brez embalaže
Smetišče
Novice Okoljsko ministrstvo išče rešitev za odpadno embalažo
ministrica
Novice Ministrica: Pri odpadni embalaži čakamo na upravno sodišče v primeru Interseroha #video
TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011
Novice Nov načrt za reševanje nasedlega projekta Teš 6: zdaj bi kurili še odpadke