Četrtek,
1. 2. 2018,
11.57

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

vlada Brdo pri kranju Srbija Slovenija Ana Brnabić Miro Cerar

Četrtek, 1. 2. 2018, 11.57

6 let, 2 meseca

Na Brdu pri Kranju srečanje slovenske in srbske vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Srbska in slovenska vlada na Brdu | Foto STA

Foto: STA

Premierja Slovenije in Srbije Miro Cerar in Ana Brnabić sta po današnji četrti skupni seji vlad izpostavila odlične politične, gospodarske in druge odnose med državama. V središču pogovorov je bilo gospodarstvo, na področju nasledstva po nekdanji SFRJ pa so se dogovorili za intenziviranje pogovorov o slovenski kulturni dediščini.

Kot je dejal Cerar na skupni novinarski konferenci s srbsko kolegico na Brdu pri Kranju, so dosegli pomemben dogovor, da bo delo nadaljevala mešana komisija v okviru nasledstva ter da bodo ustanovili dve podskupini na področju kulturne dediščine in arhivov.

Izjava slovenskega premierja Mira Cerarja. Video: Planet TV

Cerar je glede kulturne dediščine dejal, da si Slovenija želi predvsem originale 18 slovenskih filmov, ki so v Beogradu (Kekec, Jara gospoda...). Verjame, da jih bo pridobila, saj so danes "intenzivno zagnali ta proces".

Srbska ministrica je glede tega dejala, da "ni dvoma, da je Kekec slovenski". Meni sicer, da ne gre za zapleteno ali kompleksno vprašanje. V od dveh do treh tednih je napovedala konkretne premike, vsaj glede neproblematičnih vprašanj.

Za Ano Brnabić je to prvi delovni obisk v Sloveniji. | Foto: STA , Za Ano Brnabić je to prvi delovni obisk v Sloveniji. Foto: STA ,

Gospodarske odnose sta premierja označila za odlične, saj je lani gospodarska menjava, ki konstantno narašča, dosegla rekordnih skoraj 1,3 milijarde evrov. Izpostavila sta tudi pomen obojestranskih naložb ter še odprte priložnosti za krepitev sodelovanja na več področjih, tudi turizma, varovanja okolja in energetike. Konstruktivno se tudi dogovarjajo o skupnih nastopih na tretjih trgih, med drugim na Kitajskem, je dejala Ana Brnabić.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je s srbskim kolegom Zoranom Đorđevićem danes podpisala sporazum, ki bo pripomogel k večji pravni varnosti srbskih delavcev migrantov. Med drugim so v sporazumu določeni pogoji zaposlovanja, postopki za izdajo dovoljenja za vstop na slovenski trg dela in dolžnosti delodajalcev do delavcev migrantov.