Torek,
18. 8. 2015,
13.18

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bled sup kajak

Torek, 18. 8. 2015, 13.18

1 leto, 10 mesecev

Na Bledu s prepovedjo najema kajakov in supov "mrcvarijo slovenski turizem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Bledu ne bo več izposoje priljubljenih supov in kajakov. Blejska občina je namreč turističnim ponudnikom prepovedala nadaljnje izvajanje te dejavnosti.

Občina Bled je že leta 2009 sprejela odlok o določitvi plovbnega režima po Blejskem jezeru, s katerim je določila, da je zaradi ohranjanja tradicije na jezeru dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla. Kljub temu so nekateri ponudniki gostom v zadnjih letih oddajali tudi plastične čolne, zlasti kajake in supe.

Pet kršiteljev so na medobčinskem inšpektoratu in redarstvu odkrili na podlagi prijave in jim v teh dneh izdali odločbe, s katerimi so jim prepovedali nadaljnje opravljanje dejavnosti, če se prepovedi ne bodo držali, pa jim bodo zaplenili plovila. Izposoja plastičnih plovil od zdaj ne bo več mogoča, bodo pa obiskovalci lahko uporabljali svoja.

"Gospodje na blejski občini, prodajte avte in začnite jahati konje" "Za gospode na občini imam predlog. Naj takoj prodajo vse svoje avtomobile in naj začnejo spet jahati konje. To je del ponudbe vsakega jezera. Gre za plastična plovila, a se z njimi ne onesnažuje okolja. Na Bledu nikoli nisem videl, da bi to povzročilo gnečo na jezeru ali druge negativne učinke, zato mi je ta poteza popolnoma nerazumljiva," pravi Bogdan Lipovšek, nekdanji direktor družbe Union Hoteli.

Še bolj neverjetno se mu zdi, da je prepovedana le izposoja plovil, ne pa tudi uporaba lastnih kajakov in supov. "Kdo to lahko razume, kakšna je to pamet? To je še en prispevek k mrcvarjenju slovenskega turizma," je izpostavil in dodal: "Prepričan sem, da je bilo kar nekaj izposojevalcev plovil, ki so živeli od tega. Zdaj sta ogrožena njihov status in prihodek. Če so ti ljudje plačevali davke, je bilo to legitimno in koristno."

Klemnu Pangercu, izposojevalcu čolnov ob jezeru, se zdi to, da je bil odlok nekoč sploh sprejet, neumnost. Če ga hočejo upoštevati in kršilce kaznovati, naj tega ne naredijo sredi vrhunca turistične sezone: "Mislim, da je treba turistom ponuditi veliko, potem pa naj se sami odločijo, kaj bodo izbrali. Poleg tega mislim, da sup ali kajak na jezeru ni ravno ekološka katastrofa."