Četrtek,
20. 11. 2014,
22.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZDA Slovenija

Četrtek, 20. 11. 2014, 22.16

8 let

Mussomeli: ZDA in Slovenijo veliko več stvari povezuje, kot ju ločuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je v današnjem predavanju o ameriško-slovenskih odnosih izpostavil, da ZDA in Slovenijo povezuje veliko več stvari, kot ju ločuje.

Pri tem je – po njegovih besedah v verjetno zadnjem uradnem govoru pred odhodom iz Slovenije januarja prihodnje leto – kot tisto, kar državi povezuje in pomeni temelj njunih dvostranskih odnosov, navedel, da gre za demokratični in odprti družbi, ki spoštujeta pravo in cenita različnosti. Gre za državi, ki si prizadevata za splošno dobrobit ljudi, ne ozke gospodarske interese. Kot zaveznici v Natu sta zavezani najvišjim standardom demokratičnih vrednot in gospodarskih priložnosti za vse svoje državljane, ta načela pa podpirata tudi po vsem svetu.

"Tudi med najboljšimi in najtesnejšimi zavezniki prihaja do nesoglasij" "Ne gre za to, ali oboji podpiramo demokracijo v Ukrajini ali pravico v Siriji, gre samo za vprašanje skupne odločitve, katera je najboljša strategija za dosego teh ciljev. In tu je nekaj zmešnjave," je dejal. Nekateri ljudje tako v Washingtonu kot nekaterih drugih prestolnicah namreč menijo, da to, da "smo države zaveznice in da smo zavezani istim idealom, pomeni, da moramo misliti povsem enako pri vseh vprašanjih".

To pa je absurdno, saj se tudi med najboljšimi in najtesnejšimi zavezniki in prijatelji vedno pojavljajo prepiri in nesoglasja, kar pa ne pomeni, da so temeljne vrednote in cilji različni, je dejal. Kot primer je navedel ponudbo zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi posredoval med EU in Rusijo glede Ukrajine. Ta beseda – posredovanje – je po njegovem mnenju "izkrivila pristno željo zunanjega ministrstva po dialogu med stranmi v nastajajočem konfliktu".

Močno za privatizacijo, zaskrbljen zaradi ravnanja z manjšinami Zaveznice morajo biti vedno iskrene in neposredne, je poudaril. Nekateri incidenti, ki so se zgodili v obdobju njegovega mandata in so po mnenju nekaterih po nepotrebnem obremenili odnose med državama, so bili po besedah Mussomelija odraz stališča ZDA, da se je "treba vplesti, da bi zagotovili stabilnost in blaginjo Slovenije", saj je interes ZDA "stabilna, uspešna, tolerantna, odprta in v prihodnost zazrta Slovenija".

Tako se je močno zavzemal za privatizacijo, zato da bi se "povečala učinkovitost in konkurenčnost podjetij, da bi zagotovili, da podjetij ne bi več izkoriščale politične elite, leve in desne, v svojo korist".

Prav tako so izrazili resno zaskrbljenost zaradi ravnanja z manjšinami, kot so Romi, islamska ali homoseksualna skupnost. "Tega ne delamo zato, ker menimo, da so ZDA vzor tolerance in različnosti, ampak ker imamo enake težave in izzive," je dejal.

Postavitev spominske plošče za žrtve totalitarizmov neuspeh Poskušali so tudi pripomoči k spravi z udeležbo na različnih slovesnostih in tudi s postavitvijo spominske plošče za žrtve totalitarizmov na veleposlaništvu, ki so jo žal nekateri videli kot obtožbo, drugi pa kot zagovor. To je Mussomeli označil kot dvojno tragedijo in svoj velik neuspeh, saj je želel s postavitvijo plošče izraziti občudovanje vseh Slovencev in srčno prošnjo po medsebojnem spoštovanju in razumevanju.

Med občinstvom številni diplomati in politiki Kot enega od bolj absurdnih očitkov je označil, da ZDA Slovenijo obravnavajo kot banana republiko. Ravno obratno je, je dejal. Omenjena vprašanja, od gospodarskih reform do sprave in več pravic za marginalizirane manjšine, promoviramo zato, ker bo prihodnost Slovenije v nevarnosti, če se jim ne bo posvetila.

Želijo si močne in stabilne Slovenije, zato so pripravljeni tvegati začasne napetosti v dvostranskih odnosih, da bi na koncu utrdili prijateljske vezi, je poudaril ter izrazil prepričanje o ohranitvi trdnih odnosov med državama, ti se bodo krepili ne glede na to, kdo bo ameriški veleposlanik.

Predavanje z naslovom ZDA-Slovenija 2010‒2014, ki ga je organiziralo Slovensko društvo za mednarodne odnose (SDMO), je bilo dobro obiskano, sledila je vrsta vprašanj iz občinstva, med katerim je bilo tudi veliko diplomatov in politikov.

"Priznanje Palestine ne bi prispevalo k večji možnosti miru na Bližnjem vzhodu" Glede priznanja Palestine, o kateri razmišlja tudi Slovenija, je odhajajoči veleposlanik dejal, da je slovenski vladi povedal, da je težava v tem, da priznanja ne bodo pripomogla k večji možnosti miru na Bližnjem vzhodu, ampak prav nasprotno; zmanjšala bodo možnost kompromisa. Vendar je priznal, da v končni fazi ne ve, kakšen vpliv bodo imela na razvoj dogodkov, morda "bodo pomenila ravno pravšnjo mero pritiska". "Treba bo počakati in videti," je dejal.

"V Sloveniji obstaja razumljiva naklonjenost Rusiji" Odgovarjal je tudi na vprašanja glede odnosov z Rusijo in razmer v Ukrajini. Menil je, da imata slovenska in ameriška vlada skoraj enako mnenje glede ukrajinske krize, a da v Sloveniji obstaja neka "razumljiva naklonjenost do Rusije". Pri tem je kot razlog za to majhno razliko označil gospodarski interes, ki pa je po njegovem napačen, saj so imele sankcije EU do Rusije le majhen vpliv na slovensko gospodarstvo. Razume pa lahko naklonjenost dialogu.

Zaradi organizacije predavanja je iz društva SDMO pred časom protestno izstopil nekdanji diplomat in dopisnik Dela iz Moskve in Bonna Anton Rupnik, ker je menil, da je društvo Mussomelija s povabilom počastilo, potem ko se je stalno vmešaval v slovenske notranje zadeve. Predsednik društva Bojan Grobovšek je uvodoma nasprotovanje peščice članov – imen ni navajal – označil kot zelo nenavadno razumevanje svobode govora in demokracije v 21. stoletju.