Sreda,
26. 11. 2014,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Miro Cerar

Sreda, 26. 11. 2014, 15.51

8 let

Miro Cerar za gospodarskega ministra predlaga Zdravka Počivalška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Miro Cerar za gospodarskega ministra predlaga direktorja Term Olimia Zdravka Počivalška. Ime, ki so ga bili veseli tudi koalicijski partnerji, je Cerar sporočil po vrhu koalicije.

Miro Cerar bo kandidaturo Zdravka Počivalška v državni zbor vložil do jutri zjutraj. "Zelo me veseli, da je sprejel to odgovorno nalogo, ker je izvrsten gospodarstvenik, tudi menedžer leta 2010. Tudi koalicijski partnerji so bili veseli tega predloga," je dejal predsednik vlade po skoraj štiriurnem srečanju vrha koalicije, ki naj bi se sicer po prvotnih predvidevanjih končal ob 13. uri.

Počivalšek je bil "eden od favoritov" Cerar je dejal, da se je o funkciji gospodarskega ministra pogovarjal z več kandidati, a je bil Počivalšek "eden od favoritov". Potreboval pa je nekoliko več časa za razmislek, ker "odgovorno in uspešno vodi zelo ugledno in pomembno podjetje in odločitve ni želel sprejeti na hitro, podjetja pa prepustiti v negotovosti".

Zaslišanje bo prihodnji teden Počivalšek je za STA pojasnil, da bo pred pristojnim odborom DZ zaslišan prihodnji teden. Dejal je še, da ni član nobene politične stranke.

Na GZS so s Cerarjevo izbiro zadovoljni Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so z izbiro Počivalška zadovoljni in Cerarjevo izbiro pozdravljajo. Kot so zapisali, ima Počivalšek kot gospodarstvenik dolgoletne izkušnje na vodstvenih položajih, zdaj že 15 let uspešno vodi Terme Olimia. Kot predsednik Turistično-gostinske zbornice Slovenije aktivno sodeluje tudi v organih upravljanja GZS in zato pozna najbolj težave, s katerimi se sooča gospodarstvo.

"Verjamemo, da ima vse lastnosti za uspešno delo v funkciji novega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, in se veselimo sodelovanja pri pripravi konkretnih ukrepov za ponovni dvig konkurenčnosti gospodarstva, spodbujanje zdrave gospodarske rasti, prestrukturiranje prezadolženega dela gospodarstva in kreiranje novih delovnih mest," so zapisali in poudarili, da potrebuje gospodarski minister podporo vse vladne ekipe, da bo lahko uveljavljal učinkovitejšo gospodarsko politiko.

V OZS so Počivalška enkrat že predlagali Cerarjev predlog podpirajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). "Menimo, da je Počivalšek s svojim dosedanjim delom dokazal, da zna uspešno reševati tako probleme obrtnikov in malih podjetnikov kot velikih gospodarskih družb, zato smo ga za to mesto že sami predlagali decembra lani po odstopu Stanka Stepišnika," je pojasnil predsednik OZS Branko Meh.

Po njegovem mnenju so slovenski obrtniki in podjetniki še vedno v krizi, zato potrebujejo ministra, ki bo razumel tudi potrebe malih gospodarskih subjektov. Ti v Sloveniji predstavljajo 99 odstotkov celotnega gospodarstva. Med glavnimi nalogami novega ministra bi tako morale biti zagon gospodarstva, kar med drugim pomeni znižanje stroškov dela, davčna razbremenitev gospodarstva in zmanjšanje sive ekonomije.

Sonja Šmuc: Ukvarja se s poslom, ki ga dobro vodi Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc pa je za STA dejala, da ima Počivalšek dolgoletne menedžerske izkušnje in v turizmu dosega zelo dobre rezultate. "Ukvarja se s poslom, ki ga dobro vodi, sled pušča tako v turizmu kot v stroki menedžmenta," je povedala. Ob tem je dodala, da mora imeti minister za gospodarstvo pred očmi dejstvo, da je glavni zagovornik konkurenčnosti gospodarstva, s tem pa tudi zagotavljanja čim višje stopnje kakovosti življenja v državi.

"Dobro mora razumeti gospodarstvo, delovati mora v njegovo dobro in zagovarjati ukrepe, ki gospodarstvu omogočajo, da je uspešnejše, s tem pa se posledično polni tudi proračun," je še poudarila za STA.

Kako je Cerar iskal gospodarskega ministra Tako je Cerar opisal proces iskanja že četrtega kandidata za gospodarskega ministra, saj je 17. oktobra, po le mesecu dni, odstopil Jožef Petrovič. Premier, ki poudarja, da funkcijo gospodarskega ministra opravlja finančni minister Dušan Mramor, je sicer na začetku novembra za ministra predlagal Gojka Koprivca, a je ta še pred zaslišanjem v državnem zboru odstopil zaradi zdravstvenih razlogov.

Cerar je imel težave z iskanjem gospodarskega ministra tudi v obdobju oblikovanja vlade. Ob podpisu koalicijske pogodbe je bil namreč na seznamu kandidatov za ministra Ervin Pfeifer, a si je Cerar naslednji dan premislil in v državni zbor poslal seznam, na katerem je bil Petrovič.