Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2017,
12.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

11

Natisni članek

Agrokor Mercator Miro Cerar

Torek, 11. 4. 2017, 12.08

6 let, 7 mesecev

Miro Cerar: Mercator mora ostati zaščiten #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,13

11

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar se je danes sestal s predsednikom uprave Mercatorja Tomislavom Čizmićem ter direktorjema Mercatorja v Srbiji in Črni gori. Zatrdili so mu, da družba posluje dobro. O domnevnem izčrpavanju Mercatorja po Cerarjevih besedah ni nobenih dokazov, se je pa o tem pogovarjal s Čizmićem in direktorjema, ki bodo informacije preverili. Izčrpavanje zavrnil tudi Ante Ramljak.

Premier pričakuje, da bo Mercator še naprej posloval stabilno, da bo nova uprava ohranila stabilnost poslovanja, da bo dolgoročno zagotavljala nova delovna mesta, da se bo zadolženost podjetja zmanjšala in da se bo preprečilo novo zadolževanje.

Opozoril je, da je Mercator največji delodajalec v Sloveniji, saj zaposluje več kot deset tisoč ljudi, v celotni verigi pa na podjetju sloni okoli sto tisoč delovnih mest. Cerar je poudaril, da mora Mercator ostati zaščiten znotraj Agrokorja.

Cerar se je o Mercatorju pogovarjal tudi s srbskim premierjem in novoizvoljenim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dejal je, da imata državi glede Mercatorja isti cilj, to je ohraniti stabilno podjetje.

Glede idej o ponovnem slovenskem odkupu Mercatorja je predsednik vlade dejal, da to še ni tema dogovorov. Sicer se zaveda, da bi si "mnogi Slovenci želeli, da bi bil Mercator spet naš", a je v trenutnem položaju nemogoče presoditi, ali je to sploh mogoče zaradi ogromno dolgov in bank upnic. Tako bi bilo zdaj po njegovih besedah tudi nemogoče dati kakšno resno izjavo o spremembi lastništva.

Počivalšek: Če bo treba, bomo Mercator zaščitili z zakonom

Slovenska vlada budno spremlja situacijo z Agrokorjem in Mercatorjem, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki sicer verjame, da bo Mercator tudi pod novim vodstvom posloval stabilno. "Imamo pa pripravljen tudi zakon, s katerim bomo, če bi bilo to potrebno, zaščitili poslovanje Mercatorja in delovna mesta v Sloveniji," je dejal.

Ramljak: Ugibanja o izčrpavanju Mercatorja so pretirana

Navedbe o domnevnem izčrpavanju Mercatorja so "pretirana ugibanja", je  v Zagrebu dejal izredni pooblaščenec hrvaške vlade za živilski koncern Agrokor Ante Ramljak, ki je po včerajšnjem imenovanju že prevzel posle v družbi. Povedal je, da bodo po petkovi seji nadzornikov Mercatorja objavili poročilo o finančnih odnosih med Mercatorjem in Agrokorjem.

Ramljak je na novinarski konferenci na sedežu Agrokorja povedal, da ga je predsednik uprave Mercatorja Čizmić seznanil s položajem Mercatorja v okviru skupine Agrokor. Čizmić se je po Ramljakovih besedah pogovarjal tudi z največjimi bankami upnicami Mercatorja, s katerimi je razjasnil nekatera določila iz pogodbe o prevzemu slovenskega trgovca.

"Banke so kazale popolno razumevanje in s tega vidika ne vidim nobenih težav," je izjavil Ramljak.

Družina Todorić že izbrisana

Iz hrvaškega sodnega registra so že izbrisani vsi člani nadzornega sveta in sedem članov uprave Agrokorja, med drugim Ivica Todorić in Ante Todorić, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Mercatorja. Kot edini zastopnik Agrokorja je vpisan Ramljak.

Potop Agrokorjevih družb na Zagrebški borzi

Pol ure pred zaprtjem Zagrebške borze so se drastično znižale vrednosti delnic Agrokorjevih odvisnih družb. Največ so izgubili dužba Zvijezda (-20%), Belje (-17%), Ledo (-16%), Jamnica (-12%) in Vupik (-12%).

Po neuradnih informacijah bo Ramljak v prihodnjih dneh poslal poizvedovanja nekaj uglednim mednarodnim svetovalnim hišam, da se odzovejo na javni razpis s predlogi za prestrukturiranje Agrokorja. Antonio Alvarez III., ki ga je že pred dobrim mesecem najela nekdanja Agrokorjeva uprava, je danes zjutraj zapustil Zagreb. Ob tem je izjavil, da se ne namerava prijaviti na razpis. Njegova ekipa za zdaj ostaja v Zagrebu. 

 

Agrokorjeva boniteta znova navzdol

Bonitetna hiša Moody's je ponovno znižala bonitetno oceno hrvaškemu živilskemu koncernu Agrokor, in sicer s stopnje Caa1 na Caa2. Prihodnji izgled je negativen.

Ne spreglejte