Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

13

Natisni članek

Mercator Toni Balažič Matija Sevšek NLB

Sreda, 5. 4. 2017, 13.17

6 let, 7 mesecev

"Mercator bo ostal dober plačnik državi, zaposlenim in dobaviteljem"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

13

Tomislav Čizmić | Foto STA

Foto: STA

Zdaj je tudi uradno. Mercator ima novega predsednika uprave. Namesto Tonija Balažiča, ki se je danes z nadzornim svetom sporazumno dogovoril o predčasnem odhodu, bo družbo prihodnjih pet let vodil Tomislav Čizmić, do zdaj odgovoren za integracijo hrvaškega Mercatorja v Agrokor.

"Pred štirimi leti sem začel v Mercatorju na Hrvaškem in danes prevzemam vodenje celotnega Mercatorja v polni skrbi za kupce, zaposlene, dobavitelje in družbeno okolje na vseh njegovih trgih. Seveda se zavedam trenutne kompleksnosti situacije, vendar sem prepričan, da bomo delali dobro in izpolnjevali vse prevzete obveznosti do naših partnerjev ter nadaljevali razvoj Mercatorja in krepili njegov položaj na trgu. Mercator ostaja največji zaposlovalec v Sloveniji, ki bo tudi vnaprej izpolnjeval vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, bank upnic in države," je ob imenovanju povedal novi predsednik uprave Mercatorja.

Video: V živo smo spremljali skupno izjavo novega in starega predsednika uprave Mercatorja

16:12 "Kaj bom počel? Spočil se bom. Upam, da me v kratkem čaka kakšen nov izziv. Imam voljo za to," je dodal Balažič.

16:11 "Katerega od procesov, ki smo jih izpeljali v Mercatorju, bi lahko morda bolje izvedli, vendar sem zadovoljen z njimi," je zatrdil Balažič.

16:10 "V upravi ne bo prišlo do drugih sprememb. V njej ostajava z Igorjem Mamuzo," je dejal Čizmić.

16:09 "Mercator bo tudi naprej spoštoval vse svoje obveznosti," je povedal Čizmić. "Tudi naprej bomo razvijali Mercator, na tem, da bomo dajali še boljšo ponudbo našim zvestim kupcem. Ob tem pričakujem podporo sodelavcev."

16:07 "Zahvalil bi se vsem zaposlenim, ki so z menoj prehodili to pot," je povedal Balažič. "Verjamem, da bodo potrošniki ostali zvesti najboljšemu sosedu, ki ga zdaj predajam v roke Čizmiću."

16:06 "Od leta 2012 smo izpeljali finančno prestrukturiranje. S 55 bankami smo podpisali sporazum in finančno stabilizirali Mercator. Mercator kljub težkim razmeram ostaja dober plačnik, tako državi, zaposlenim kot dobaviteljem. Roke plačil dobaviteljem smo skrajšali s 106 na 76 dni."

16:05 "Danes se končuje moja petletna poslovna pot v Mercatorju na položaju predsednika uprave. Na to obdobje sem ponosen," je javnost nagovoril Balažič.

Kdo je Čizmić, naslednik Tonija Balažiča na čelu Mercatorja?

O njem v širši javnosti ni veliko znanega. Poslovna pot magistra ekonomije, ki je dokončal program zunanje trgovine na fakulteti v Zagrebu, je bila vedno prepletena s Slovenijo.

Tomislav Čizmić in Toni Balažič | Foto: STA , Tomislav Čizmić in Toni Balažič Foto: STA , Že leta 1999 je Čizmić v Samoborju, od koder prihaja, ustanovil podjetje Čizmaplast, registrirano za proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas, dejavnost turističnih agencij in nespecializirano trgovino na debelo.

Več o dogajanju -> Agrokor ob prvo premoženje, blokirani tudi prvi dobavitelji # vživo

Povezan s "spin doktorjem" Alenke Bratušek 

Podjetje, ki že več let ne posluje, je leta 2005 dobilo novo direktorico. To je postala slovenska državljanka Manca Sevšek Majeršič. Gre za sestro Matije Sevška, nekdanjega svetovalca premierke Alenke Bratušek, ki je vlado vodila v času Agrokorjevega nakupa Mercatorja.

Sevšek, nekdanji uslužbenec Pristopa, je v tistem čas veljal za enega ključnih zagovornikov prodaje Mercatorja Hrvatom. Imel je velik vpliv na Bratuškovo, ki se je nanj kot svetovalca močno naslonila po dokončnem razhodu z Zoranom Jankovićem. Veljal je za njenega glavnega "spin doktorja". Leta 2014 se je sestal s predstavniki Deutsche Telekoma, ki so obiskali kabinet Bratuškove in se potegovali za nakup Telekoma Slovenije.

Sevšek danes službuje v NLB, eni od bank, ki so leta 2014 prodale Mercator.

Novo vodstvo tudi v Konzumu

Danes je prišlo tudi do zamenjave v Agrokorjevi trgovski odvisni družbi Konzum. Namesto dosedanjega predsednika uprave Slavka Ledića in člana uprava uprave Domagoja Jelenca jo bo vodil Teo Vujčič, dosedanji direktor Agrokorjeve družbe Diamant iz Zrenjanina.

V Mercator prišel tik pred Agrokorjem

Tomislav Čizmić in Manca Sevšek sta že vrsto let poslovno povezana. Bil je ustanovitelj hrvaškega podjetja Proplastika. Vodila ga je Sevškova, ki je istoimensko podjetje leta 2008 ustanovila v Sloveniji. Pozneje je od Čizmića po neznani ceni odkupila podjetje Čizmaplast, ki je bilo tudi solastnik enega od manjših hrvaških podjetij za prodajo avtomobilov. 

Alenka Bratušek je vodila vlado, ko je bil Mercator prodan hrvaškemu Agrokorju. | Foto: Ana Kovač Alenka Bratušek je vodila vlado, ko je bil Mercator prodan hrvaškemu Agrokorju. Foto: Ana Kovač Tudi Čizmićev prihod v Mercator sovpada s prihodom Agrokorja. V vrste najboljšega soseda je prišel februarja 2013, ko je Mercator že vodil Toni Balažič. Pred tem je bil štiri leta generalni direktor zagrebške družbe Autocommerce v lasti ACH. Že ob Čizmićevem prihodu v Mercator se je vedelo, da je Agrokor prvi in edini favorit za nakup družbe. Nekaj tednov zatem je delo začela tudi vlada Alenke Bratušek, ki se v prodajo največjega slovenskega trgovskega podjetja po lastnih besedah ni želela vtikati, a jo je prav s tem pospešila.

Vodil integracijo v Agrokor 

Čizmić je bil sprva namestnik predsednika uprave družbe Mercator-H, Mercatorjeve družbe na Hrvaškem. Na položaj njenega direktorja je prišel avgusta 2013, le slaba dva meseca po tem, ko je Agrokor s Pivovarno Laško in bankami že podpisal pogodbo o nakupu Mercatorja. 

Bil je odgovoren tudi za integracijo hrvaškega Mercatorja v poslovni sistem Agrokor. Aprila 2015 je na slovensko-hrvaškem poslovnem zajtrku razložil, da je šlo za zahteven proces na dvajsetih področjih, zaradi katerega so v petih državah ustanovili sto delovnih skupin. "Rezultati so nad pričakovanji," je takrat izjavil Čizmič.

Ne spreglejte