Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
7.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Natisni članek

Agrokor Ivica Todorić

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 7.57

6 let, 6 mesecev

Od danes Agrokorjeve družbe pod nadzorom sodišča, česa ne smejo več početi # foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Andrej Plenković | Foto STA

Foto: STA

V Banskih dvorih se je predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković sestal z Agrokorjevimi ključnimi dobavitelji. "Dobavitelji nam zaupajo, da bomo rešili težave," je povedal po sestanku. Sledil je sestanek s predstavniki bank upnic Agrokorja.

Vlada se je z bankami dogovorila za takojšnjo zagotovitev likvidnostnih sredstev Agrokorju v višini 150 milijonov evrov. Predvidevamo lahko, da bo denar porabljen za nabavo blaga, s katerimi bi napolnili police Konzuma, in za delno poplačilo obveznosti do dobaviteljev.

Preberite še -> Dalmatinec, ki so mu Hrvati zaupali najtežjo nalogo #portret

Hrvaški premier Plenković je povedal, da bosta dva od petih članov upniškega odbora zastopala interese bank. Na vprašanje, ali so banke in vlada v stiku z vlagatelji v tako imenovane PIK obveznice, s katerimi je Agrokor financiral prevzem Mercatorja in prihodnje leto zapadejo v plačilo, javnost ni dobila odgovora. Obvezničarji lahko namreč že januarja prihodnje leto zahtevajo poplačilo obveznosti, kar bi pomenilo novo težavo v sanaciji Agrokorjevih dolgov.

Premier se je sestal s koordinacijskim odborom bank upnic Agrokorja, v katerem so Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG in Zagrebačka banka. Te so danes sporočile, da pripravljajo nove oblike financiranja Agrokorja, ki bi omogočilo sprotno poplačevanje dobaviteljev in s tem njegovo normalno poslovanje.

"Dobavitelji bodo dobili denar"

Dobavitelji so hrvaškega premierja opozorili na slabo komunikacijo in dejstvo, da na drugi strani ni bilo sogovornika, kar se bo z imenovanjem spremenilo, je v njihovem imenu povedala Marica Vidaković iz Kraša. "Dnevno bomo v stiku z Antejem Ramljakom in se pogovarjali o tem, kako prioritetno rešiti težave dobaviteljev," je pojasnila. Hrvaška vlada je namreč za posebnega pooblaščenca za vodenje Agrokorja izbrala Anteja Ramljaka.

"Ramljak bo že danes odšel v Agrokor in opravil primopredajo. Podrobno se bo spoznal z razmerami v podjetju," je povedal Plenković. "Na sestanku z bankami se želimo dogovoriti o zagotovitvi likvidnostnih sredstev, ki bodo omogočile poplačilo dobaviteljev," je dodal. "Cenim, da se dobavitelji zavedajo in strinjajo, da bodo kot prvi poplačani dobavitelji, ki imajo tudi sami blokirane račune," je poudaril hrvaški premier. Dobavitelji morajo sedaj imenovati svoje predstavnike v upniški odbor.


Preberite še:

Slovenski nadzorniki Mercatorja zahtevajo izredno sejo 

Todorić sestopa z vrha Agrokorja, kaj je ob tem povedal


Izredna seja nadzornikov Mercatorja v petek

Nadzorni svet Mercatorja je na včerajšnji seji imenoval Drago Cukjati za novo članico uprave družbe. Prihaja iz banke Unicredit, pred tem pa je delala v družbi CAIB Ljubljana. Odgovorna bo za področje financ in informatike. Kot je znano, je prejšnji teden prišlo do zamenjave prvega moža. Namesto Tonija Balažiča je vodenje Mercatorja prevzel Tomislav Čizmić.

Nadzorniki so zahtevali tudi sklic izredne seje, na kateri bi pregledali nekatere posle Mercatorja. "Mercatorjeva uprava bo na izredni seji Mercatorjevega nadzornega sveta, ki bo 14. aprila 2017, predstavila vse potrebne argumente, pogodbe in druge dokumente, da se ovržejo vsi dvomi na področju poslovanja in sklepanja pogodb," so danes sporočili iz Mercatorja.

Tedeschi: dobavitelji pred bankami

Dobavitelji so že v petek, po izteku 24-urnega ultimata, zaustavili nadaljnjo dobavo družbam iz koncerna, ne sprejemajo pa nikakršnih odpisov obveznosti. Od Agrokorja in bank zahtevajo dogovor o takojšnjem poplačilu četrtine vseh obveznosti in nadaljnjem postopnem izplačevanju v mesečnih obrokih po deset odstotkov.

Sestanka se je udeležil tudi Emil Tedeschi, predsednik uprave in večinski lastnik Atlantic Grupe, ki je eden večjih dobaviteljev in upnikov Agrokorja. Dobavlja jim izdelke blagovnih znamk Donat, Barcaffe, Argeta, Cockta … Pohvalil je sprejetje zakona o sanaciji obveznosti Agrokorja, saj da zaradi nesoglasij med bankami in dobavitelji ni bilo druge rešitve. "Dobavitelje postavlja pred banke, kar je zelo pomembno," je povedal Tedeschi.

Emil Tedeschi, prvi mož Atlantic Grupe, je zadovoljen zaradi sprejetja zakona o sanaciji Agrokorja, saj dobavitelje postavlja pred banke. | Foto: Matej Leskovšek Emil Tedeschi, prvi mož Atlantic Grupe, je zadovoljen zaradi sprejetja zakona o sanaciji Agrokorja, saj dobavitelje postavlja pred banke. Foto: Matej Leskovšek Kot rečeno, je hrvaška vlada za izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja izbrala Anteja Ramljaka. To je vlada storila po tem, ko so v petek aktivirali poseben zakon, namenjen reševanju koncerna. 

Gospodarsko sodišče v Zagrebu je kmalu zatem potrdilo imenovanje Ramljaka in razrešilo dosedanjo upravo Agrokorja pod vodstvom Ivice Todorića.

Začel se je postopek prestrukturiranja Agrokorja, ki bo potekal po določilih novega zakona:

  • zajema krovno družbo Agrokor in 24 odvisnih družb na Hrvaškem. Med njimi je tudi družba Adriatica.net, lastnika slovenskega Kompasa.
  • upniki imajo sedaj 60 dni časa za prijavo terjatev do Agrokorja.
  • izredni pooblaščenec lahko predlaga namestnike, ki pa jih mora ponovno potrditi sodišče.
  • v roku 30 dni bo prišlo tudi do imenovanja svetovalca za prestrukturiranje, po potrebi tudi revizorjev in svetovalcev za različna področja.
  • brez soglasja upniškega odbora ne more razpolagati z Agrokorjevimi nepremičninami in lastniškimi deleži v odvisnih podjetjih, če njihova vrednost presega nekaj manj kot pol milijona evrov.
  • izredni pooblaščenec bo moral mesečno poročati pristojnemu ministrstvu, dokler ne bodo dosegli dogovora o sanaciji obveznosti.
  • njegovo delo spremlja gospodarsko sodišče v Zagrebu, ki ga lahko na predlog vlade tudi predčasno odpokliče.
  • stroške dela izrednega pooblaščenca bo kril Agrokor. Njegovo nagrado bo določil pristojni minister, pri čemer ne bo smela biti višja od povprečne mesečne plače, ki so jo dosedanji člani uprave Argokorja prejeli v zadnjih treh mesecih. Koliko je to, ni znano.
  • v 15 dneh bo prišlo do imenovanja posvetovalnega telesa, v katerem bo tudi predstavnik zaposlenih in bo dajalo mnenja k odločitvam izrednega pooblaščenca.
  • upniški odbor, ki bo imel največ devet članov, bo sodeloval pri pripravi predloga o sanaciji obveznosti in ga na koncu tudi potrdil oziroma zavrnil.
  • vodilni v Agrokorjevih odvisnih podjetjih so še naprej pooblaščeni za njihovo zastopanje, vendar lahko opravljajo le tekoče posle,
  • v desetih dneh morajo izrednemu pooblaščencu predložiti vso relevantno dokumentacijo, ki bo pokazala njihovo pravo poslovno in finančno sliko.
  • v treh dneh od prejema zahteve morajo sklicati skupščino in jih najkasneje v roku 10 dni tudi izpeljati.

Na hrvaško ustavno sodišče je bila sicer že vložena prva zahteva za oceno ustavnosti zakona, znanega kot lex Agrokor.

Ekipa Alvareza III. na izhodnih vratih

Zaradi imenovanja Anteja Ramljaka za izrednega pooblaščenca za vodenje poslov Agrokorja je pod vprašajem nadaljnje delo sanacijske ekipa pod vodstvom Antonia Alvareza III. iz družbe Alvarez & Marsal, ki so jo v Zagreb poslale največje banke upnice na čelu s Sberbank. Ramljak ima namreč možnost, da jo odslovi.

Alvarez, ki je bil uradno imenovan prejšnji teden, je sicer po naših informacijah z delom v Agrokorju začel že pred mesecem dni.

Tudi predstavniki vlade niso komentirali vprašanja, ali bo Alvarez še naprej sodeloval pri sanaciji Agrokorja, saj da je to stvar odločitve izredne uprave.

Opozorimo, da je z aktiviranjem posebnega zakona prenehal veljati tudi dogovor o mirovanju, na podlagi katerega banke ne bi zahtevale poplačila že zapadlih obveznosti Agrokorja. 

Z uradnim začetkom postopka so se prekinile tudi vse že začete izvršbe, upniki pa do nadaljnjega ne morejo vlagati novih. Tako Agrokor in njegove odvisne družbe Konzum, Ledo, Jamnica in druge od danes naprej nimajo več blokiranih računov.

Tisak | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović "V tem trenutku je najpomembneje, da v dialogu z dobavitelji, bankami in drugimi financerji na današnjem sestanku uskladimo dinamiko aktivnosti za ta teden. Pomembno je tudi, da Agrokor pride do novih likvidnostnih sredstev ter da pred velikonočnimi prazniki zagotovi plače za zaposlene in poplača dobavitelje," je po seji vlade povedal Plenković.

"Gospod Ramljak ima potrebne reference in izkušnje. Iskali smo osebo, ki točno ve, kdo je kdo v hrvaškem gospodarstvu in kakšni so mednarodni odnosi," je opisal izbranca vlade za Agrokor.

Konzum | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović "Pred nami je zahteven in težak cilj. Pred nami je bitka za Agrokor, za zaposlene, dobavitelje, upnike ... Bitka, da se vse skupaj ne bo prelilo na gospodarstvo Hrvaške in širše regije. Nimamo veliko časa. S svojo ekipo moramo pomiriti dogajanje okrog Agrokorja," je hrvaško javnost nagovoril Ante Ramljak, novoimenovani izredni pooblaščenec za vodenje Agrokorja.

Konzum | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Če bodo danes sklenili dogovor z bankami in dobavitelji, je pred njimi 12 mesecev intenzivnega prestrukturiranja koncerna.

V opozicijski stranki SDP medtem z izborom Ramljaka niso zadovoljni, saj da gre za izbranca HDZ še iz časov privatizacije.

Dogajanje na seji vlade smo spremljali v živo:

8:52
Predlog o imenovanju Anteja Ramljaka so soglasno potrdili.

8:50 Odhod Ivice Todorića in imenovanje izrednega pooblaščenca za vodenje ne pomeni, da odgovornim za težave v Agrokorju ne bo potrebno odgovarjati, je poudaril notranji minister Vlaho Orepić, ki prihaja iz vrst koalicijske stranke Most.

8:48 Hrvaška podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je pojasnila, da bodo najprej poskrbeli za najmanjše dobavitelje Agrokorja, ki najdlje čakajo na poplačilo. Seznam poplačil bodo izdelali še v tem tednu. Prav tako bodo njihova prioriteta plače zaposlenih in njihovo redno izplačilo.

8:46 Plenković se bo v kratkem srečal s predstavniki dobaviteljev. Vlada bo še posebej pozorna na reševanje njihovih težav. V dogovoru z bankami bodo zagotovili dodatna likvidnostna sredstva in deblokirali bančne račune, za kar bo poskrbel tudi izredni pooblaščenec.

8:45 Preprečili smo paniko na finančnih trgih in druge neželene učinke, zahvaljujoč potrpežljivosti dobaviteljev pa tudi zagotovili oskrbo Agrokorja z izdelki, je povedal Plenković.

8:41 Izredni pooblaščenec za vodenje Agrokorja je Ante Ramljak, je povedal predsednik vlade Andrej Plenković.

8:40 Začela se je seja hrvaške vlade, ki ima na dnevnem redu le eno točko, imenovanje izrednega pooblaščenca.

Povezave s hrvaško politiko

Ramljak, ki je bil deset let predsednik uprave hrvaške podružnice investicijske družbe CAIB, ima precej povezav s hrvaško politiko.

Deloval je v podjetju Quaestus, ki je v lasti nekdanjega ministra za finance Borislava Škegre, in v vladnem centru za spremljanje poslovanje energetskega sektorja v času ministrovanja Radomirja Čačića. Pomembno vlogo naj bi imel tudi pri spornem kupovanju delnic Podravke – v eni od afer iz časa, ko je vlado vodil Ivo Sanader. Konzum | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Police Konzuma se praznijo

Dobavitelji so v soboto uresničili svoje napovedi in Konzorumu dobavili le kruh. Police se vidno praznijo, a pri blokadi dobave bodo vztrajali, dokler ne bo dosežen končni dogovor. Nikakor ne sprejemajo odpisa dolgov, saj bi bil ta usoden za marsikatero hrvaško družbo, ki je močno izpostavljena do Agrokorja. Poleg tega zahtevajo, da se regresne obveznosti vrnejo pod Agrokor.

Konzum | Foto: Srdjan Cvjetović Foto: Srdjan Cvjetović

Tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić se je sestal z Agrokorjevimi dobavitelji v Srbiji. Po sestanku je pomiril 8.900 zaposlenih v srbski družbi Mercator S, saj ta nima težav, s katerimi se soočajo Agrokorjeve družbe na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.


Preberite še:

Veleposlanik, ki je slovensko politiko svaril pred Agrokorjem #intervju 

Agrokor ob prvo premoženje, blokirani prvi dobavitelji

"Mercator bo ostal dober plačnik državi, zaposlenim in dobaviteljem"

Agrokorjeve obveznice v rdečem

Obveznice Agrokorja z dospelostjo do leta 2020 so znova izgubile na vrednosti in so na najnižji ravni doslej. Kotirajo le še pri okrog 24 oziroma 26 odstotkih nominalne vrednosti.

-> Gibanje tečaja obveznice Agrokorja, ki zapade leta 2020

Ne spreglejte